Zand in de motor bij ONT - ONT

Zand in de motor bij ONT

Zand in de motor bij ONT

SC Kootstertille 1

3 - 0

ONT 1

5'
... (schot)
28'
... (schot)
65'
... (schot)

Competitie

3e klasse B

Datum

10 december 2022 14:00

Scheidsrechter

T. Westerloo

Accommodatie

Sportpark De Tille
Jisteboerewei 1
9288GL
KOOTSTERTILLE
tel. 0512-331861

KOOTSTERTILLE - ONT zit in een flinke dip. Na de verliespartij tegen Wykels Hallum en de 1-1 tegen Minnertsga werd er nu met 3-0 verloren van SC Kootstertille. En dat was voor de thuisploeg een verdiende overwinning. De inzet die ONT toonde was prima, maar SC Kootstertille had het vermogen daar nog een tandje bij te zetten. En daar had ONT geen antwoord op.

Het seizoen 2022/2023 lijkt een spiegel te zijn van het vorige seizoen. Ook toen speelde ONT een prima eerste periode (net als dit seizoen een tweede plaats) en volgde er een tweede periode met maar zeven punten. En die kant gaat het nu dus weer op. Oorzaak? Het frivole spel van ONT is er niet meer. Tegenstanders stellen zich ook in op dat spel van ONT en blijkbaar heeft ONT geen plan B? Overigens, SC Kootstertille (SCK) speelde haar eigen spel en dat is gebaseerd op veel strijd en het in stelling brengen van de topscoorders Gerbrand (zeventien goals) en Jouke Waaksma (twaalf goals). Met die strijdwijze is niks mis. Als tegenstander moet je je daar maar tegen wapenen. ONT lukte dat zaterdag niet.

‘Zand in de motor bij ONT’ is de kop van dit verslag. Dat zand (lees modder) zat op het veld in Kootstertille tussen de noppen van de voetbalschoenen van de ONT spelers. Anders is het niet te verklaren dat veel ONT spelers last hadden van uitglijders. De thuisploeg had daar geen last van. Toch iets met ONT schoeisel?
ONT keek al na vier minuten spelen tegen een achterstand aan. Albert Wijma leed balverlies, Gerbrand Waaksma kwam in balbezit. En dat moet je nu juist als ONT niet laten gebeuren. Waaksma schoot de bal kiezelhard achter ONT doelman Hidde Ament. ONT gaf daarna een tijdje niet thuis en zag kansen ontstaan voor opnieuw Waaksma (naast), Jouke Waaksma (ook naast) en opnieuw Jouke Waaksma die net niet bij de bal kon. ONT kwam niet verder dan een doelpoging van Michel Weisser die naast ging. Net voor het half uur verdubbelde de thuisploeg de voorsprong. Over rechts ging Harmen Tabak er vandoor, die werd gestuit door Ament, maar in plaats van een strafschop gaf arbiter Westerloo voordeel. En dat werd uitgebuit door Jouke Waaksma.
ONT kreeg daarna wel wat meer vat op het spel, mede omdat SCK dat toeliet. Echte uitgespeelde kansen kwamen er niet. Jorrit de Graaf schoot vanaf achttien net naast en Freerk Veenstra vuurde vanaf die zelfde afstand op het doel. Die bal werd weggekopt door André Faber die ook direct gestrekt ging. Maar het hoofd van Faber bleek van beton, na enkele seconden huppelde Faber weer verder.

ONT wijzigde in de rust de opstelling waardoor Hielke Knippels op het middenveld ging spelen om daar te proberen wat meer grip op SCK te krijgen. SCK keek een tijdje de kat uit de boom en zo ontstond er een optisch veldoverwicht voor ONT. Tot echte kansen leidde het niet, de thuisclub stond daarvoor te goed gegroepeerd. Weisser kwam nog wel tot een poging maar ontbeerde controle over de bal en Noël Mulder zag een doelpoging naast het doel gaan. Ament moest nog wel ingrijpen op een kopbal van Jouke Waaksma. En net toen ONT trainer Tjerk Koops Janco van der Veen meer naar voren dirigeerde (plan B?) moest Ament in de 65e minuut toch weer capituleren. Gerbrand Waaksma bereikte de achterlijn en zijn voorzet werd tot een derde SCK doelpunt gepromoveerd door Rinse de Vries. Eigenlijk bloedde de wedstrijd daarna dood. Zoals de hele wedstrijd kon ONT geen vuist maken en de thuisploeg geloofde het wel. En dus eindigde de wedstrijd in een 3-0 nederlaag voor ONT.

ONT doelman Hidde Ament baalde van de resultaten in de laatste wedstrijden: “Persoonlijk gezien ga ik met een teleurstellend gevoel de winterstop in. Als je ziet hoe we qua resultaten de competitie zijn begonnen en nu toch van de laatste vijf wedstrijden maar één hebben kunnen winnen, dan ga je uiteraard met een teleurstellend gevoel de winterstop in. We hebben vandaag een lastige wedstrijd achter de rug waarbij we moeilijk tot kansen konden komen. Dan helpt het ook niet dat we na een minuut of vijf al tegen een achterstand aan lopen, dan loop je gelijk al achter de feiten aan. Zelf zat ik hier ook wat ongelukkig bij. Daar baal ik enorm van. Uiteindelijk heb je dan wel voldoende tijd om deze achterstand weg te poetsen, maar als je in de wedstrijd moeite hebt om echte kansen te creëren, dan wordt het een lastig verhaal.”

Ament verder over het spel van ONT: “Helaas merken we dat we de laatste tijd wat moeilijker tot kansen komen. Hier zullen we de tweede seizoenshelft aan werken om te zorgen dat we tot meer kansen komen. Toch denk ik dat er nog voldoende positieve punten zijn waar we mee verder kunnen. We kunnen achterin zonder al te veel moeite onder de druk vandaan voetballen. En hoewel we vandaag drie tegendoelpunten hebben moeten incasseren, heb ik niet het idee dat we veel uitgespeelde kansen weggeven. Wanneer de tegenstander gevaarlijk wordt, heeft dat voornamelijk te maken met persoonlijke fouten of de omschakeling. Als de tegenstander zich dan aanpast aan ons, zullen we als team moeten herkennen wat voor ons nodig is om het initiatief in de wedstrijd te behouden of over te nemen. Maar eerst zullen we even pauzeren. Een paar weekjes opladen en dan volle bak richting Grootegast!”

ONT sluit de eerste helft van het seizoen af op een vierde plaats. Koploper Rijperkerk is inmiddels met acht punten voorsprong aardig uit zicht. De nummers twee en drie SCK en SC Berlikum hebben vier punten meer dan ONT en zijn dus zeker binnen bereik.
De competitie wordt hervat op zaterdag 21 januari met een thuiswedstrijd tegen Fc Grootegast. Aanvang wedstrijd 15.00 uur.

Sjouke Walinga

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!