74'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

9 mei 2015 14:30

Dröge, B.E.

OPEINDE - Mooier kon het scenario niet zijn. In de allerlaatste wedstrijd van het seizoen de derby tegen VV Rottevalle (VVR) omzetten in winst en dan kampioen worden van de 3e klasse B. En dat lukte. ONT won met 2-0 en daarmee keert ONT na twee seizoenen 3e klasse terug in de 2e klasse.

Zo’n 700 toeschouwers waren er afgekomen op “De Slag Om De Leijen”, zoals deze onvervalste derby ook wel wordt genoemd. Oogstrelend voetbal kregen die toeschouwers niet te zien, maar wel strijd en passie.

Spanning. Dat was wat er op stond bij ONT. De geel/zwarten hadden elke tegenstander willen treffen om kampioen te worden, maar niet Rottevalle. En dat is niet om de buurclub waarmee de verstandhoudingen prima zijn. Maar wel omdat deze derby ander krachten geeft dan elke andere wedstrijd. In de loop van de partij zou dat ook blijken.

Het eerste wapenfeitje kwam van de bezoekers. Marcel Hoekstra bracht de bal voor het doel waar Jelle Witteveen net te kort kwam om doelman Rory Bruinja te verrassen. Eigenlijk de eerste de beste ONT aanval betekende ook 1-0. Otto Kooi bracht de bal vanaf links voor het doel, Teake van der Hoek ving de bal op de borst op en verschalkte daarna VVR doelman Riekele Borger. Even later was er een flink schrikmoment voor ONT. Doelman Rory Bruinja kwam na een duel buiten zijn strafschopgebied erg vervelend op zijn nek terecht. Na minutenlang oplappen door ONT verzorger Hennie Roubos en nog enkele speelminuten liet Bruinja zich vervangen door reserve doelman Rein Ybema. En die mocht vrijwel direct flink aan de bak. Na een van richting veranderd schot kreeg Jelle Witteveen een kans, Ybema verkleinde de hoek en Witteveen schoot in het zijnet. En net over het half uur voorkwam de ONT doelman de gelijkmaker door een bal uit de hoek te duiken. De thuisclub stelde daar genoeg tegenover maar verzuimde te scoren. Sjoerd Venema zette met een voorzet Dion Smits vrij voor Borger, maar Smits had niet genoeg controle. De rebound werd door Oebele Twijnstra hard op de Rottevalle doelman geschoten. Smits lanceerde even daarna Van der Hoek. Die bereikte de achterlijn en zag daar dat enkele ONT’ers wel waren meegelopen, maar tot bijna in het VVR doel. Geen enkele spelers zakte uit naar de “zestien”, kans om zeep. De beste mogelijkheid op een doelpunt was er voor Van der Hoek zelf. Freerk Veenstra bereikte met een lange bal Kooi die op zijn beurt Van der Hoek aan het werk zette. De doelpoging van ONT’s aanvalsleider was op z’n “Teakes”; tamelijk druistig. De bal vloog over het VVR doel.

Kon je zeggen dat ONT in de eerste helft nog wel wat controle over de wedstrijd had, het eerste deel van de tweede helft was die totaal weg. ONT liet zich  wegdrukken naar eigen helft en werd van het kastje naar de muur gestuurd. Er was nog wel een schotje van Smits maar dat kon Borger niet verrassen. VVR drong aan en vijf minuten na rust streepte Jelle Witteveen de bal van zo’n twintig meter op de buitenkant kruising. Twee minuten later kreeg ONT de bal niet uit de eigen zestien en uiteindelijk leidde dat tot een inzet van René Mellema, waar Ybema  goed het oog op had. De aanhoudende druk zou ONT kans op een uitval moeten geven en zo’n uitval leek in de 62e minuut een doelpunt op te leveren. Van der Hoek bereikte de achterlijn, de voorzet die volgde leek door Hielke Knippels te worden binnengetikt, maar Borger lag in de weg. Het schot van Kooi uit de rebound werd geblokt. Twee minuten later was het weer spitsuur voor de Ybema veste. Het ONT doel werd onder vuur genomen, Ybema redde eerst met de voet en ranselde daarna een inzet van Jorrit Schraa uit de benedenhoek. Zo richting het half uur begon ONT wel wat onder de druk van VVR uit te voetballen, misschien ook wel door wat vermoeidheid bij de met veel energie spelende bezoekers. In de

Invaller doelman Rein Ybema was de onbetwiste Man of the Match!

74e minuut verdubbelde ONT de voorsprong. Van der Hoek bereikte met een afgemeten voorzetje bij de 2e paal Hendrik Mulder. Die bedacht zich niet en doelpuntte in de lange hoek met een fraaie volley. Daarna was de wedstrijd wel gespeeld. ONT wilde de partij rustig uit voetballen en VVR drong niet meer aan op de manier zoals in het eerste deel van de tweede helft. ONT doelman Rein Ybema was intussen door de toeschouwers uitgeroepen tot Man of the Match. Ybema onderstreepte dat nog maar eens door vlak voor tijd een, niet onverdiende, tegentreffer te voorkomen.

Na enkele minuten blessuretijd floot scheidsrechter Dröge uit Groningen de wedstrijd tot geschiedenis en barstte het feest Opeinde los.

ONT dus kampioen van de 3e klasse B met één punt voorsprong op FC Grootegast. De Groningers bleken de hele competitie een serieuze concurrent voor de titel. Na de winterstop verspeelden beide teams de nodige punten, maar dat deden ook SC Berlikum en Zwaagwesteinde, de twee achtervolgers. En zo spitste de kampioenstrijd zich tot de laatste wedstrijddag toe op ONT en FC Grootegast. Met ONT dus als winnaar na de zwaar bevochten 2-0 overwinning op de buren uit Rottevalle.

Na twee seizoenen derde klas keert ONT weer terug in de 2e klasse, het niveau waar ONT graag wil acteren. Derby’s als tegen VV Rottevalle zullen er dan niet zijn. Wel heel veel interessante partijen in een mooie competitie.