37'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

22 maart 2014 14:30

Tjalma, S.B.

OPEINDE - Soms lacht het geluk je toe en dat had ONT zaterdag tegen V.V. Zwaagwesteinde (VVZ). Bij rust had ONT zomaar drie tegentreffers kunnen hebben. De bezoekers lieten na de trekker over te halen en dat gaf ONT de gelegenheid in de tweede helft de wedstrijd toch nog in een driepunter om te zetten. Na een 1-1 ruststand werd het een 2-1 overwinning voor ONT.

De stand op de ranglijst toonde dat de bezoekers (nummer drie op de ranglijst) twee punten meer hadden dan ONT waarbij ONT dan wel een wedstrijd minder speelde. De inzet van de wedstrijd tussen ONT en VVZ was daarmee de strijd om de derde plaats op de ranglijst. Die plek geeft onherroepelijk toegang tot het snoepje dat nacompetitie om promotie naar de tweede klasse heet. In de heenwedstrijd leed ONT een te grote 5-2 nederlaag. De gastheren hadden dus ook nog wel wat goed te maken.

Maar alle bespiegelingen en belangen ten spijt mocht ONT na het beginsignaal binnen de minuut voor de tweede keer aftrappen. Oebele Twijnstra leverde de bal in bij Dennis Stienstra en die ging op weg naar ONT doelman Rory Bruinja. Stienstra slaagde er in eerste instantie niet in Bruinja te passeren, waarna de bal via de meegelopen Wymer de Vries en de paal weer bij Stienstra belandde en toen was het wel raak. Een vroege achterstand voor ONT en blijkbaar verlamde de schrik ONT want het was beslist niet goed wat de Opeindenaren de eerste helft lieten zien. Combinerend lukte er weinig en kwam ONT wel eens in de buurt van het VVZ doel, dan ontbrak het laatste kiene passje. VVZ was een paar keer flink gevaarlijk in de counter. Dankzij reddend handelen van Bruinja op inzetten van Jilt Venema en Wymer de Vries bleef ONT een grotere achterstand bespaard. De gelijkmaker kwam zeven minuten voor rust op het scorebord. Otto Kooi, weggestuurd door Stefan Roffel, werd in het strafschopgebied onderuit getikt door VVZ doelman Johan Jan Kleefstra waarna de bal op de stip ging. Arbiter Tjalma uit Farmsum liet verdere sancties na, iets wat Marco van Basten met genoegen zou hebben geconstateerd. Oebele Twijnstra verzilverde de penalty feilloos.

Direct na rust was VVZ via de snelle Pieter Dijkstra twee keer gevaarlijk maar het ontbrak de VVZ aanvaller aan precisie. ONT nam daarna de wedstrijd volledig over. VVZ werd teruggedrongen en nu lukten de combinaties wél. Een goeie rol was daarbij weggelegd voor

Stefan Roffel, nadrukkelijk aanwezig op het ONT middenveld.

middenvelder Stefan Roffel die sleurend voorop in de strijd ging, Roffel kende veel intercepties gevolgd door goeie voortzettingen. Roffel stond ook aan de basis van ONT’s winnende treffer, een kwartier voor afloop. Omringd door VVZ spelers slaagde Roffel er toch in de bal bij Teake van der Hoek te krijgen. Scheidsrechter Tjalma negeerde het vlagsignaal van zijn VVZ assistent Minne de Boer waarna Van der Hoek het klusje beheerst afmaakte. Even later zorgde de scheidsrechter voor spanning bij ONT. Jacco Tuinstra moest de bal wegwerken en deed dat, onbewust, hoog richting de achterlijn. Daar pakte Bruinja de bal waarna de arbiter floot. Niet voor een terugspeelbal zoals iedereen dacht maar omdat de ONT doelman de bal twee keer van de grond zou hebben gepakt, zo verklaarde de scheidsrechter later. VVZ mocht daarop een vrije trap nemen op vijf meter van het ONT doel. En zoals zo vaak in dat soort situaties werd de bal op goed geluk in de muur geschoten waar een balletje breed naast de muur veel gevaarlijker zou zijn geweest.

VVZ werd in blessuretijd nog een keer gevaarlijk uit een corner. Bruinja liet de bal door de vingers glippen maar Masai van der Weg schrok daar zo van dat de bal via de punt van zijn schoen over de achterlijn ging.

De drie punten bleven in Opeinde en dat was op basis van de goeie tweede helft ook terecht. ONT bezet nu de derde plaats op de ranglijst en staat in de tweede periode op een tweede plaats achter Hardegarijp dat de eerste periode won. De stand op de ranglijst kan volgende week worden verstevigd door de inhaalwedstrijd (uit de eerste periode) in Oudwoude tegen WTOC te winnen. Aanvang 14.30 uur.