33'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

15 maart 2014 17:00

Hettinga, J.H.

ROTTEVALLE -  In een  derby die maar niet ontbrandde leverde een benutte strafschop ONT uiteindelijk de winst op. Was er in de eerste helft met name van ONT bij vlagen nog aardig voetbal te zien, de tweede helft was niet om aan te gluren. Jammer voor het talrijke publiek dat op de derby af was gekomen.

ONT'ers in colonne op de fiets naar Rottevalle

De “Slag om De Leijen” stond voor de vierde keer op het programma.

Eerder dit seizoen werd het in Opeinde 3-3 en ook de beide ontmoetingen in het seizoen 2008/2009 eindigden gelijk. Voor beide teams waren de punten belangrijk. Rottevalle aasde op de volle buit om meer afstand te nemen van de onderste plaatsen en ONT kijkt toch met een schuin oog naar een periodetitel.

De derby trok zo’n 300 toeschouwers naar sportpartk “It Hagehiem”. Daaronder veel ONT’ers die in colonne op de fiets naar Rottevalle waren getogen.

Het eerste kansje was na drie minuten voor ONT. Uit een ingooi schoot Jeroen van Wijk de bal in de korte hoek waar Rottevalle doelman Riekele Borger op zijn post was. Vijf minuten later bereikte Rottevalles speersnelle rechterverdediger Benjamin van der Molen de achterlijn, zijn voorzet zeilde voor het ONT doel langs waarna Liekele Kamminga de bal voorlangs schoot. Weer vijf minuten later schreeuwde heel ONT om een strafschop toen doelman Borger de enkel van Teake van der Hoek leek vast te pakken. Scheidsrechter Hettinga zag er geen kwaad in en liet doorspelen. ONT trok daarna het spel steeds meer naar zich toe en dat gebeurde met goed voetbal. De bal ging snel van man naar man en op die manier werd meerdere malen het middenveld overgestoken. Maar het lukte ONT dan weer niet om aanvallend een goed vervolg aan dat goede spel te geven. Net over het half uur leed Rottevalle balverlies op het middenveld. Met een snelle pass werd Van der Hoek gevonden en die werd in het strafschopgebied onderuit gehaald door Foppe Doetjes. Scheidsrechter Hettinga kon nu niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Oebele Twijnstra benutte de strafschop, hoewel Borger de vingers nog wel tegen de bal had. ONT hield het spel onder controle hoewel een verraderlijk schot van Van der Molen vanaf 18 meter bijna het ONT doel in vloog.

Na rust kreeg geen van beide partijen het voor elkaar om er een aan te schouwen wedstrijd van te maken. ONT speelde wat teruggetrokken wat Rottevalle meer gelegenheid gaf tot aanvallen. Met volle overtuiging ging dat niet en waar de ONT supporters een “mei it mes tusken de tosken” Rottevalle verwachtte, gebeurde ook dat niet. En zo ontstond er dus een gezapige tweede helft met slechts een enkele opleving. Zo volleerde Hoeke van der Veen de bal richting ONT doel, maar ook recht in de handen van Bruinja en kwam Rottevalle aanvaller Berend Visser net een teenlengte te kort om de bal uit een voorzet binnen te glijden. De thuisploeg speelde toen al een tijdje één op één. Dat gaf ONT aanvallend meer ruimte en daar werd in de laatste minuut bijna van geprofiteerd. Van der Hoek ontsnapte over links, passte op Otto Kooi die een schijnbaar niet te missen kans kreeg. Maar met een ultieme sliding voorkwam een Rottevalle verdediger een doelpunt. Voor ONT was het drie minuten in blessuretijd nog even bibberen toen Rottevalle nog een vrije trap kreeg. Vanaf de zijlijn werd de bal voor het ONT doel gebracht, er vloeide voor de gasten geen bloed uit. Het bleef bij 0-1.

Met de overwinning en het verlies van Zwaagwesteinde en Gronitas deed ONT goede zaken. ONT staat nu vierde op de ranglijst en die plaats zal waarschijnlijk een periodetitel opleveren (de derde periode gaat in deze competitie met een oneven aantal teams naar het hooggeplaatste team zonder periodetitel). Maar ook in de tweede periode staat ONT er goed voor; tweede achter het ongenaakbare Hardegarijp dat de eerste periodetitel won.

Zaterdag speelt ONT thuis tegen Zwaagwesteinde, aanvang 14.30 uur.