91'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

25 januari 2014 14:30

Spinder, R.N.

OPEINDE -  In een wedstrijd die als een tsunami over het veld raasde trok ONT uiteindelijk aan het langste eind. Terwijl iedereen zich al verzoende met een 2-2 eindstand, strafte ONT een grove fout in de verdediging van de gasten af.  Toch wel een beetje een gestolen overwinning voor ONT maar in Opeinde maalde niemand daar om.

ONT coach Dennis Stuiver moest weer puzzelen met zijn opstelling. Door allerlei oorzaken misten de Opeindenaren een handvol basisspelers en dat leidde er toe dat de  vrije verdediger van ONT 2, Freddy Jelsma, in de basis startte. Jelsma stelde niet teleur, hij speelde een foutloze partij.

Vanaf acquit was duidelijk dat beide partijen vooruit wilden voetballen. Voor de toeschouwers leidde dat tot een boeiend spektakel, 90 minuten lang genieten geblazen. Het eerste echte wapenfeit was voor de gasten. Na tien minuten leverde Rudolf Banga een voorzet af maar die was zo hard dat Robert Atema de bl een richting gaf die hij beslist niet voor ogen had. Be Quick Dokkum (BQD) mocht van ONT in de beginfase wat meer de bal hebben en daardoor oogde het spel van de gasten wat verzorgder dan dat van ONT. Maar ONT speelde compact en fel waardoor BQD niet tot uitgespeelde kansen kwam. ONT had maar één kans nodig om op voorsprong te komen. In de 21e minuut rommelde Teake van der Hoek zich langs een paar tegenstanders waarna zijn puike voorzet bij de tweede paal binnen werd getikt door Thomas van der Lei. ONT kreeg het daarna twee keer warm. Eerst moest ONT doelman Rory Bruinja de bal uit een corner van Thomas Reitsma onder de lat wegtikken. En even later twijfelde Bruinja tussen ingrijpen of blijven staan waardoor Folkert van Dongera een vrije kopkans kreeg. Maar de BQD spits kopte de bal naast. Toch kwam de gelijkmaker er. In de 39e minuut ontstond in het ONT strafschopgebied een rommelige situatie toen een BQD speler aan het hoofd werd geraakt. Regel is dat een scheidsrechter dan het spel stillegt. Maar de leidsman van vandaag, Rowan Spinder uit Drachten, floot niet. Een aantal ONT’ers verwachtte dat wel en daar profiteerde Janco Wiersma van. Hij werd niet aangepakt en mocht vanaf de punt zestien de bal in de rechterbovenhoek jassen. Een fraaie treffer, dat wel.

Twee minuten voor rust ontstond een volgende situatie voor het ONT doel. BQD doelman Eelke Kooistra peerde de bal naar voren waar Wiersma in geloofde. Jelsma en JaapJan van Leeuwen hadden houden en keren Wiersma van scoren af te houden maar dat lukte. Het slotakkoord was voor ONT en eigenlijk had dat een nieuwe voorsprong moeten betekenen. Otto Kooi bediende Jeroen van Wijk die op zijn beurt met een kien passje Van der Hoek een grote kans gaf. Op volle snelheid schoot de ONT aanvaller hoog over waar een rustig tikje waarschijnlijk doeltreffend was geweest.

Bij de gasten was aanvoerder en vrije verdediger Jelmer Mullender in de eerste helft bepalend aanwezig. Mullender beschikt over een fraaie traptechniek en doorschuivend naar het middenveld kon de BQD speler zijn inzicht en traptechniek een paar keer etaleren. Dat had ONT trainer Dennis Stuiver natuurlijk ook gezien en daar werd in de tweede helft op ingespeeld. ONT speelde veel meer naar voren waardoor het doorschuiven van Mullender veel minder uit de verf kwam. “Dan mar op’e bek troch in snelle útfal van Be Quick, mar wy woene him op syn plak hâlde”, verklaarde Stuiver na afloop zijn tactische ingreep. Het deed de wedstrijd geen kwaad, nu speelden beide teams vol op de aanval en werd het nog meer een spektakelstuk. In de 50e minuut kwam ONT opnieuw op voorsprong. Van der Hoek won op kracht een duel van Mullender en bracht de bal bij de volledig vrijstaande Kooi. Die had de hoek voor het uitkiezen en faalde niet. Het was het sein voor BQD nog nadrukkelijker richting ONT doel op te trekken en ONT moest terug. In de 70e minuut trok BQD de stand gelijk. Invaller Gert Jan Koopman haalde uit vanaf de rand zestien, Bruinja zag de bal te laat werd daardoor kansloos. Koopmans had daarna nog twee goede kansen maar een keer redde Bruinja en in vrije positie slaagde de BQD speler naast te schieten. ONT deed tussendoor nog wel wat terug. Waar het kon werd de aanval gezocht. Van der Hoek schoot een keer naast en een solo van dezelfde speler smoorde in een kluwen van BQD verdedigers. Toen iedereen eigenlijk al een 2-2 einduitslag had genoteerd sloeg ONT in blessuretijd toch nog toe. Van Wijk stak de bal op Van der Hoek die Kooistra zag ingrijpen. Tot verbijstering van alles wat BQD was liet de doelman de bal los waarna Van der Hoek de bal in het lege doel schoof. De bezoekers lieten daarna ook nog toe dat Van Wijk op de lat poeierde waarna de prima leidende scheidsrechter Spinder (pas 21 jaar en opgenomen in een talentengroep) voor het einde floot.

Waar een 2-2 uitslag prima had gekund, ging ONT er dus met de drie punten vandoor. Volgende week wacht koploper Hardegarijp als nieuw obstakel. De wedstrijd in Hardegarijp begint om 14.30 uur.