90'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

30 november 2013 14:30

Baas, E.R.

OPEINDE - ONT 1, nummer tien op de ranglijst, nam het zaterdag op tegen VIOD, de nummer drie van de ranglijst. In een onderhoudende partij won ONT 1 terecht met 3-1. ONT speelde 47 minuten lang met tien man, maar dat was eerder een voordeel dan een nadeel. De tegenstander wist er niet op in te spelen en bij ONT maakte het extra energie los.

VIOD werd vorig seizoen ongenaakbaar kampioen in de 4e klasse. Van de 26 wedstrijden werden er 25 gewonnen en eentje werd een gelijkspel. Die lijn werd in de 3e klasse voortgezet, met een derde plaats op de ranglijst tot gevolg, met maar twee punten achterstand op de koplopers Hardegarijp en Gronitas. Dus ontmoette ONT zaterdag een geduchte tegenstander.

De thuisclub begon goed aan de partij en dat leidde na zes minuten tot de 1-0. Sjoerd Venema speelde Jeroen van Wijk vrij op rechts en uit zijn afgemeten voorzet kopte Otto Kooi de bal fraai tegen het net. ONT had daarna de pech dat scheidsrechter Baas uit Leeuwarden in elk fysiek contact een overtreding van een ONT’er zag. Het leidde tot veel onderbrekingen en uiteindelijk een gele kaart voor Mario Dekker die slachtoffer werd van een optelsom.

VIOD deed wat terug toen Ruben Roodhart de bal panklaar legde voor Pieter Feddema. Vanaf de strafschopstip produceerde Feddema een afzwaaier. Op het half uur was er bijna de 2-0. Gosse-Jorrit Kooistra bereikte met een vrije trap Kooi die op zijn beurt Van Wijk vond. De inzet van Van Wijk kon door VIOD doelman Rutger Atema ternauwernood met de voet worden gekeerd. Een beter spelend ONT moest na een half uur toch de gelijkmaker incasseren. Arbiter Baas beoordeelde een duel tussen Hielke Knippels en een tegenstander als strafschoprijp, waar vriend en vijand het over eens waren dat er van een overtreding geen sprake was. Jelmer Visser had er geen boodschap aan en benutte de penalty. ONT moest na de gelijkmaker achteruit tegen een toen prima voetballend VIOD. Voor ONT werd het nog moelijker toen Mario Dekker twee minuten voor rust opnieuw, en nu terecht, een gele kaart ontving en dus met twee keer geel van het veld mocht. ONT was even van de leg en had geluk dat Bauke Visser zich op de achterlijn in bal en eigen benen verslikte en geen van de vrijstaande medespelers vond.

Op basis van het goede veldspel van VIOD in het laatste deel van de eerste helft mocht ONT een zwaar tweede bedrijf tegemoet zien. Maar vreemd genoeg was er van het prima positiespel van de Driezumers niets meer over. Dat was overigens ook de verdienste van ONT dat met tien man de mouwen opstroopte, het VIOD moeilijk maakte, terwijl ONT ook nog aan voetballen toe kwam. Twee minuten na rust kreeg Kooi op aangeven van Van Wijk een goeie kans, de inzet werd geblokt. Tien minuten later zeilde een voorzet van Hileke Knippels bijna zo het doel in. Met een uiterste krachtinspanning tikte Atema de bal corner. Die corner leverde niets op, maar de spelhervatting van VIOD daarna wel. Voor ONT dan welteverstaan. VIOD verdedigde niet goed uit waarna de bal plotseling voor de voeten van Kooi lag. Die bedacht zich geen moment en lepelde de bal over Atema in het doel. Drie minuten later sneden Sjoerd Venema en Freerk Veenstra met een mooi combinatie door de VIOD defensie. De lat voorkwam dat het fraaie geboogde schot van Veenstra een wereldgoal werd. Vijf minuten later kopte Kooi de bal uit een uittrap van ONT doelman Rory Bruinja door op Van Wijk die zijn inzet gekeerd zag door Atema. Het laatste deel van de wedstrijd moest ONT wel terug. VIOD gooide opportunisme in de strijd en ONT had moeite met de drie “twee-meter” mannen van de gasten. Bruinja moest flink aan de bak, pakte heel wat ballen, stompte de bal nog tegen de eigen paal en stond weer aan de basis van een ONT kans. Nu verlengde invaller Teake van der Hoek de bal met het hoofd op eveneens invaller Thomas van der Lei. Het schot dat Van der Lei produceerde ging ver over. Zeven minuten voor afloop ontstond er een heuse scrimmage voor het ONT doel. Diverse doelpogingen van VIOD werden geblokt en toen Knippels de bal uiteindelijk van de lijn roeide was die belegering pas voorbij. In de 90e minuut mocht ook VIOD verder met tien man. Jouke Spoelstra sabelde Van der Hoek onbarmhartig van achteren neer en mocht met direct rood van het veld. Nadat de ONT aanvaller was opgelapt maakte Knippels het ONT feest compleet door de bal uit de vrije trap langs Atema te schieten.

De 3-1 overwinning voor ONT was meer dan verdiend. Op basis van inzet maar ook op basis van, over de gehele wedstrijd genomen, het betere spel. Een teamprestatie met een fel opererende achterhoede, een verzorgd opbouwend middenveld en voorhoede spelers die je wel om een boodschap kunt sturen. En zo zette ONT de lijn van de afgelopen wedstrijden voort. De overwinning brengt ONT dichter bij de top middenmoot.

Zaterdag speelt ONT uit tegen WTOC, aanvang 14.30 uur.