Dion Smits (vrije trap)

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

2 november 2013 14:30

Tuinen, A. van

ZWAAGWESTEINDE - ONT 1 ging zwaar de boot in bij Zwaagwesteinde ZM 1. Het werd 5-2 en daar was niets op af te dingen. De thuisclub won op basis van compacter spel, feller spel en beter voetbal. Bij vlagen liet ONT 1 zien beter te kunnen dan de uitslag doet vermoeden. Dat is dan een lichtpuntje voor de komende weken.

ONT is de degradant uit de tweede klasse en zo worden de Opeindenaren in elke wedstrijd ook ontvangen. Het geeft de tegenstander een extra boost om tot de tanden gewapend ONT tegemoet te treden. Dat deed ook Zwaagwesteinde en ONT had daar vaak geen antwoord op. Een paar momenten in de wedstrijd bracht ONT het op de tegenstander in problemen te brengen en dat leidde dan ook direct tot een soort van chaos bij de thuisploeg. Maar ONT was niet in staat die druk voortdurend op te voeren.

De eerste tien minuten van de partij waren duidelijk voor ONT. Het overwicht leidde niet tot kansen en na die tien minuten ebde het initiatief van ONT weg. Zwaagwesteinde nam het heft in handen en dat leidde gevaar in. In de 16e minuut was de thuisploeg al dichtbij een voorsprong. ONT doelman Rory Bruinja moest lossen op een vervelende vrije trap van Jesse Rozendal, uit de rebound leek Auke Westra te scoren maar daar stak Wiebe Jeltema nog een stokje voor. Uit de aansluitende corner was het toch nog raak. Westra was nu wel doeltreffend.

Aan de rechterflank had ONT het moeilijk met de opstomende linksback Durk van der Wal. Vier minuten na het eerste doelpunt trok de nummer vijf van Zwaagwesteinde opnieuw ten aanval. Zijn voorzet werd door Westra naast het ONT doel geschoten. Waar de 2-0 dreigend was kwam ONT verrassend op 1-1. Teake van der Hoek ging na een lange bal de strijd aan met zijn tegenstander, won die strijd en bediende Mario Dekker op maat. Dekker verzaakte niet en verschalkte Zwaagwesteinde doelman Johan Kleefstra met een bekeken balletje in de verre hoek. In dat stadium van de strijd had ONT de thuisclub toch best een beetje bij het nekvel. Maar dat bleek van geen waarde toen Sven Rozendal zich in de slotminuut van de eerste helft wel heel gemakkelijke vrijspeelde en Bruinja in de korte hoek passeerde.

Net als in de eerste helft startte ONT het tweede bedrijf goed. Er werd druk gezet en de thuisploeg had het even moeilijk om de juiste oplossing te vinden voor de dadendrang van ONT. Heel lang duurde dat niet want in de 53e minuut moest Oebele Twijnstra een inzet van Westra van de lijn roeien. Twee doelpunten uit zogenaamde stilstaande situaties hielpen Zwaagwesteinde uiteindelijk aan de winst. In de 63e minuut kreeg Rozendal uit een corner zijn hoofd prima tegen de bal en dat was 3-1. De 4-1 mag curieus worden genoemd. Jesse Rozendal schoot vanaf 40 meter de bal uit een vrije trap richting ONT doel. Daar stapten zowel ONT verdedigers als Zwaagwesteinde aanvallers over de bal waarna er voor Bruinja geen houden meer aan was. Een benutte vrije trap van Dion Smits (4-2) en een rush door de ONT verdediging van Wymer de Vries bepaalden de eindstand op 5-2.

ONT speelt tot nu toe een rare competitie. Scorend vermogen is er wel, ONT is de op twee na meest scorende ploeg in 3B. Maar ONT heeft ook de op één na de meeste doelpunten tegen. Dan is het dus ook wel duidelijk waar het manco ligt. Die uitspraak betekent niet dat het euvel alleen ligt bij de vier verdedigers en de doelman. Verdedigen begint al eerder, al bij de aanvallers en de middenvelders. Het is aan de spelers van ONT de komende wedstrijden te laten zien dat met passie punten gewonnen kunnen worden. De thuiswedstrijd a.s. zaterdag tegen Grijpskerk is de eerste mogelijkheid dat te tonen.