ONT houdt Heerenveense Boys in race om titel

19'

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse I

5 mei 2012 14:30

Kraak, J.H.

ONT 1 leek Heerenveense Boys met een nederlaag naar huist te sturen. Bij rust was het 0-2, maar na een rode kaart van de HVB doelman kantelde de wedstrijd volkomen. De bezoekers scoorden in blessuretijd de gelijkmaker en daarna had er ook nog wel een derde doelpunt voor Heerenveense Boys kunnen vallen.

ONT verwachtte een tegenstander die alles op alles zou zetten om kans te blijven houden op het kampioenschap. Maar een uur lang bleek daar helemaal niets van. Heerenveense Boys (HVB) grossierde in foute passes en vooral in niet doen wat coach Marius Hendriks vanaf de zijlijn verordonneerde. HVB voetbalde wel beter dan ONT, dat moet gezegd, maar ONT legde een grote mate van effectiviteit aan de dag. Want na zestien minuten kopte Sjoerd Riemersma uit een corner van Thomas van der Lei de 1-0 tegen de touwen. Drie minuten later was het 2-0 toen Otto Kooi HVB doelman Peter Hoekstra met een prima passeerbeweging verschalkte. De eerste kans voor HVB ontstond na balverlies van ONT op eigen helft. Nico de Jong passte op Marco Homme van der Veen maar omdat die de bal niet goed controleerde kon ONT doelman Rory Bruinja de bal oppakken. Beide teams kregen daarna kansen op doelpunten. Maar Jasper Drenthe liet na de rebound na een schot van Egbert Hulzinga te benutten en voor HVB kopte Jeroen Bodzinga over uit een corner van Mark Homme van der Veen.

ONT had in het begin van de tweede helft de wedstrijd op slot kunnen gooien. Dat ging niet door omdat Thomas van der Lei tot een schot besloot waar afgeven op de vrijstaande Kooi ook had gekund en Jasper Drente een schot net tot corner zag verwerkt. HVB leek in de 50e minuut te gaan scoren. Sipke Visser bood vanaf de achterlijn Johnnie van Teijen een niet te missen kans. Maar de HVB spits slaagde erin de bal vanaf twee meter voor de doellijn over het ONT doel te jassen. In de tegenaanval leek Drente wél te gaan scoren voor ONT. Drente wipte de bal over doelman Hoekstra die de ONT aanvaller vervolgens onreglementair stopte. Scheidsrechter Kraak trok de rode kaart en HVB mocht met tien man verder. De vrije trap die ONT resteerde leverde niets op. Ook het voordeel van elf tegen tien leverde ONT niets op. Het team van Jan Mulder ging achteruit lopen, de duels werden niet meer gewonnen en HVB kreeg kansen die vooralsnog niet werden benut. Bruinja stond op de goeie plaats bij een kopbal van Gerlof Baas, ONT overleefde een scrimmage en zag Gabe Teun Top uit de draai naast schieten. Uit een voorzet van Carlo Lanza scoorde Baas in de 78e minuut alsnog en had HVB de gewenste aansluitingstreffer. In de laatste tien minuten werd ONT zowat onder de voet gelopen door de bezoekers. Die raakten extra gemotiveerd toen vanaf de bank berichten doorsijpelden dat Balk, de concurrent voor de titel, bij SDS op verlies stond. De gelijkmaker leek onontkoombaar, maar het duurde tot in blessuretijd tot het tweede doelpunt voor HVB viel. Eerst kopte Top in vrije positie nog naast en haalde Oebele Twijnstra een bal van de lijn. In de derde minuut van de blessuretijd slingerde Sietze Bosma de bal voor het doel waarna de geheel vrijstaande Nico de Jong de bal bij de tweede paal over de doellijn duwde. Top kreeg daarna nog een kans op de winnende treffer, maar zijn inzet ging voorlangs het ONT doel.

Het bleef bij 2-2. Net als vorig week nekte de blessuretijd ONT. Wel slaagde ONT er in door het gelijke spel de strijd om de titel in de 2e klasse I tot de laatste wedstrijddag spannend te houden. HVB staat drie punten achter op Balk. HVB speelt in de laatste wedstrijd thuis tegen VVI, Balk krijgt Broekster Boys op bezoek. Voor ONT kan het seizoen nog steeds een staartje krijgen. De derde periodetitel kan nog worden gepakt, maar dat heeft ONT niet in eigen handen. Daarover later in de week meer.

Volgende week speelt ONT uit tegen Minnerstga, aanvang 14.30 uur.