Verdiende 3-0 winst ONT op SC Veenwouden

93'

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse I

21 april 2012 14:30

Kraak, J.H.

OPEINDE - ONT maakte een einde aan de fraaie reeks van negen partijen zonder verlies van SC Veenwouden. Na een eerste helft met kansen aan beide kanten was ONT in de tweede helft de bovenliggende partij. Een mooie 3-0 winst was het resultaat.

ONT coach Jan Mulder had te maken met maar liefst acht afwezige spelers uit zijn A selectie. Aangevuld met twee spelers uit de B selectie, Freddy Jelsma en Sjoerd Venema, zij begonnen op de bank, startte ONT de strijd tegen SC Veenwouden. De bezoekers kwamen naar Opeinde om de eerste plaats in de derde periode te verdedigen terwijl ONT nog wel wat puntjes kon gebruiken om uit de buurt van de plaatsen te blijven voor de nacompetitie voor degradatie/promotie. Op voorhand een interessante wedstrijd. En dat werd het ook. Het publiek werd een wedstrijd voorgeschoteld die boeide en waarbij scheidsrechter Kraak uit Oudega (W) probeerde te laten voetballen.

ONT startte met een paar speldenprikken maar eigenlijk deed SC Veenwouden dat ook. Stefan Jan Sijtsma strandde op ONT doelman Rory Bruinja en Leo Bosma zag een voorzet gepakt worden door de ONT doelman. Aan ONT kant vergat Jasper Drenthe een vrije kopkans te benutten. En dan hebben we het over de eerste zeven minuten van de wedstrijd. Maar in feite was dit het beeld van de eerste helft. Beide teams zochten de aanval en dat leidde tot kansen. De bezoekers mazzelden dat een strakke voorzet van Otto Kooi geen ONT been vond. EnONT mocht niet klagen dat Sijtsma voor eigen succes ging in plaats van af te leggen op Wytze Veenstra en dat Leo Bosma uit een corner de bal over het ONT doel schoot. In de blessuretijd van de eerste helft hadden de gasten op voorsprong moeten komen. Balverlies van ONT werd afgestraft met prima combinatievoetbal, alleen vergat Sijtsma de trekker over te halen.

Vanaf de aftrap van de tweede helft liet ONT zien de tegenstander de wil op te willen leggen. De ruimtes werden klein gemaakt en vooral ONT had balbezit. Het leidde in de 49e minuut tot een 1-0 voorsprong. ONT dwong een corner af en uit die fraai aangesneden hoekschop van Thomas van der Lei kopte Otto Kooi de bal binnen. Fout uitverdedigen aan ONT kant leidde drie minuten later tot een open kans voor Wytze Veenstra. De SC Veenwouden nummer negen vond Bruinja op zijn weg. Even later, in de 60e minuut, was het voor ONT wel raak. ONT kreeg op de 16 meter een vrije trap mee en die ramde Oebele Twijnstra in het kruis. Tien minuten later stond Jasper Drenthe aan het einde van een mooi ONT combinatie tussen Kooi en Hielke Knippels, Drenthe kopte naast. De bezoekers deden wat terug met een kiezelhard schot van Albert Jan van Zwol dat door Bruinja uit de bovenhoek werd geranseld en een vrije trap van dezelfde speler die net naast ging. Twee minuten voor tijd stichtte Hielke Knippels gevaar met een vrije trap. Uit een kluwen van spelers kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van invaller Sjoerd Venema. Zijn schot smoorde in een mêlee van spelers.

In blessuretijd bepaalde ONT de eindstand op 3-0. Freddy Jelsma (prima invalbeurt op de rechtsachterpositie) verzond een voorzet, Jeroen van Wijk verlengde de bal met het hoofd waarna Hielke Knippels de bal hard in de verre hoek schoot.

De driepunter werd in het ONT kamp met gejuich ontvangen. Met nog drie wedstrijden te gaan heeft ONT nu acht punten voorsprong op SC Berlikum dat op de elfde plaats (nacompetitie) staat. Dat zou voldoende moeten zijn. ONT kan nog wel medebepalend voor de titelstrijd zijn. Zaterdag wacht Balk, de nieuwe koploper en de week daarna wordt thuis gespeeld tegen Heerenveense Boys, koploper af na verlies tegen de nummer laatst Be Quick Dokkum. In Balk wordt volgende week om 14.30 uur afgetrapt.