Assist: Otto Kooi

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse I

14 april 2012 14:30

Hilgers, P.H.

DOKKUM - ONT boekte zaterdag een belangrijke 1-3 overwinning op Be Quick Dokkum. Met de zege liet ONT de Dokkumers niet dichterbij komen en door de overige uitslagen liep ONT ook nog eens uit op de nacompetitieplaatsen.

Het is niet dat ONT als een berg op zag tegen de ontmoeting met Be Quick Dokkum (BQD), maar gerust op een goede afloop was het Opeinder kamp ook niet. De Dokkumers zetten een aantal weken geleden trainer Piet van der Veen aan de kant waarna de aimabele assistent-trainer Anton van Zwol de honneurs ging waarnemen. En niet zonder succes, BQD haalde uit de laatste drie duels zes punten en kreeg daarmee weer aansluiting bij de onderkant van de ranglijst. ONT voorzag dus een moeilijke middag met een tegenstander die vanaf de aftap druk zou zetten op het ONT doel. Het tegenovergestelde was waar. ONT nam direct het heft in handen en al in de eerste minuut was er dreiging. Egbert Hulzinga verzond een voorzet waarmee Jasper Drenthe meer mee had kunnen doen dan een kopballetje waar verder niks uit kwam. Even later had ONT een strafschop moeten hebben nadat Drenthe in het strafschopgebied aan het shirt werd vastgehouden. Scheidrechter Hilgers uit Zeewolde legde de bal net buiten de zestien meter. De vrije trap ramde Hulzinga op de lat. Maar in de elfde minuut was er de ONT voorsprong. Otto Kooi controleerde de bal prima na een pass van Hulzinga en liet met een schuiver in de korte hoek BQD doelman Krol kansloos. Drie minuten later werd het zelfs 0-2. Kooi scoorde uit een voorzet van Drenthe ONT’s tweede doelpunt. ONT dus op rozen terwijl de thuisclub in de beginfase machteloos leek. Het enige was een aantal strakke voorzetten waarbij niemand van BQD er in slaagde het hoofd tegen de bal te zetten. Halverwege de eerste helft leek ONT verder te moeten zonder aanvoerder Sjoerd Riemersma. Bij een kopduel knalden de hoofden van Riemersma en Be Quicker Nias Buisman keihard tegen elkaar. Het leverde de ONT’er een flinke scheur in het achterhoofd op. Maar met een “tulband” om ging Riemersma dapper verder. In de blessuretijd van de tweede eerste helft vergrootte ONT de voorsprong naar 0-3. Otto Kooi en Jasper Drenthe ontsnapten aan buitenspel, Kooi bracht de bal bij Drenthe die via een eigenlijk mislukt schot de bal toch over de doellijn zag gaan.

De tweede helft werd er een zoals mocht worden verwacht. BQD ging vanaf de aftrap opportunistisch spelen en ONT kwam onder druk. ONT ontsnapte in de 51e minuut aan een vroeg tegendoelpunt toen Robert Atema de bal op de lat kopte. De treffer van de thuisploeg kwam er in de 62e minuut toch. BQD kreeg te veel ruimte om een voorzet te geven en daar profiteerde Folkert van Dongerga van. Een minuut later was BQD opnieuw dreigend. Rudolf Banga soleerde door de ONT verdediging, had maar over een uitgestoken ONT been hoeven te vallen voor een strafschop, maar verkoos voor een vervolg van zijn actie. En die strandde op de achterlijn. Hoewel BQD wel probeerde druk te houden op het ONT doel was het spel van de Dokkumers eigenlijk te gehaast en daardoor te onzorgvuldig om ONT te laten schrikken. In het laatste kwartier kreeg ONT kansen om de wedstrijd met een vierde doelpunt te beslissen. Die kansen werden niet benut zodat de thuisploeg op jacht bleef gaan naar een tweede doelpunt. Drie minuten voor afloop lukte dat bijna. Uit een corner leek een inzet in de bovenhoek van het ONT doel te verdwijnen, maar Gerrit-Jan Kooistra kon het hoofd tegen de bal krijgen en voorkwam zo hete laatste minuten voor ONT.

Meest opvallende spelers aan ONT kan waren Oebele Twijnstra en Otto Kooi. Twijnstra stofzuigerde achterin weer dat het een lieve lust was. Een echt slot op de deur. En voorin maakte Kooi het de BQD verdediging erg lastig. Kooi liep op alle ballen en met twee doelpunten en een assist was de ONT aanvaller de “man of the match”.

Met de 1-3 winst is de veilige haven voor ONT aardig in zicht. Van de ploegen onder ONT wist er geen één tot winst te komen. De afstand naar de nummer 11 SC Berlikum is nu acht punten. Met nog vier wedstrijden te gaan lijkt dat voor ONT voldoende om niet meer in de problemen te komen.

Zaterdag a.s. speelt ONT thuis tegen SC Veenwouden. Aanvang 14.30 uur.