Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse I

3 december 2011 14:30

Wit, R.W. De

ONT verliest spelers en drie punten

HEERENVEEN - Nadat ONT dinsdag voor de beker met 2-0 van Heerenveense Boys verloor, stond het duel weer op de rol, nu voor de competitie. Ook deze partij verloor ONT, de koploper won opnieuw met 2-0. ONT verloor niet alleen de drie punten, maar ook twee spelers. Zowel doelman Rory Bruinja als verdediger Danny Zijnstra moesten naar het ziekenhuis.

Voor ONT was er wat goed te maken tegen de koploper nadat dinsdag voor de beker op het eigen kunstgras was verloren. En voor een goed resultaat heeft de ploeg van Germ de Graaf 90 minuten lang geknokt. Maar het zat de Opeindenaren zaterdag niet mee. Al vrij snel in de wedstrijd raakte ONT doelman Rory Bruinja geblesseerd aan zijn hand na een ongelukkige botsing met Gabe Teun Top. In afwachting van reservedoelman Gerrit Jagersma, die moest nog uit Opeinde komen, bleef Bruinja de pijn verbijtend, tot in de tweede helft onder de lat staan. In het ziekenhuis bleek later dat de ONT doelman een gebroken middenhandsbeentje had opgelopen.

ONT bestreed Heerenveense Boys (HVB) vol overgave, ook de enige manier om de kwalitatief betere koploper aan te pakken. De thuisploeg had zich daar wel op ingesteld maar trainer Marius Hendriks zag met lede ogen aan dat zijn ploeg mee ging in het spel van ONT. Voor beiden ploegen waren de doelkansen schaars. ONT was nog het meest dichtbij een doelpunt. In de 39e minuut kopte Mario Dekker uit een corner van Marten Zantema op de paal. Twee minuten later schoot Johnnie van Teijen, aangespeeld door Oane Hornstra, de bal in kansrijke positie over het ONT doel. En in blessuretijd belandde de bal uit een vrije trap van Zantema op de deklat.

De tweede helft was nog maar drie minuten oud toen invaller Danny Zijnstra met een hoofdwond het veld alweer kon verlaten. De verdediger kopte vallend een bal uit het strafschopgebied en werd daarbij geraakt. De wond werd in het ziekenhuis gehecht. ONT bleef strijden voor een goed resultaat, maar in de tweede helft zat er ook wat meer voetbal in bij de gasten. Die zagen HVB na dertien minuten wel bijna op voorsprong komen. Uit een vrije trap van Mark Homme van der Veen mikte Van Teijen de bal net naast de paal. ONT kreeg kansjes, maar de verdediging van HVB kon nooit zo worden uitgespeeld dat er een goede kans ontstond. Een gelukkige voorsprong zat er wel bijna in toen de bal uit een vreemde voorzet van Dekker zo bij de tweede paal leek binnen te vallen. Dat ONT feestje ging niet door, de bal belandde net naast het doel.

Inmiddels was invaller doelman Gerrit Jagersma de geblesseerde Bruinja komen vervangen. En Jagersma kon direct aan de bak door Carlo Lanzo van scoren af te houden. Aan ONT kant vloeiden de krachten wat weg en dat gaf HVB meer ruimte. En in de 75e minuut werd daar van geprofiteerd. ONT leed balverlies op de middellijn en het middenveld kon dat niet herstellen. Het gaf Nico de Jong de kans de score te openen. Hoewel daar wel twee pogingen voor nodig waren. Jagersma redde in eerste instantie maar was kansloos op de rebound. Pas in de slotminuut kwam de 2-0 eindstand op het scorebord. Top kwam aan de bal, omspeelde een ONT verdediger en had daarna de hoek voor het uitkiezen.

Op basis van werklust en het spel in de tweede helft kreeg ONT te weinig in deze wedstrijd. Tel daarbij op het blessureleed en het is duidelijk dat ONT met een kater uit Heerenveen vertrok. Bruinja zal langdurig aan de kant moeten zitten, de schade voor Zijnstra zal wel wat meevallen.

Volgende week speelt ONT de laatste wedstrijd voor de winterstop. In Opeinde is Minnertsga dan te gast. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.