Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse I

1 oktober 2011 14:30

Dreves, P.

Snelle tegendoelpunten fataal voor ONT

RODEN - Binnen vier minuten keek ONT zaterdag tegen ONR tegen een 2-0 achterstand aan. De Opeindenaren maakten wel snel de aansluitingstreffer en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Dat gaf ONR de gelegenheid tot countervoetbal. Uiteindelijk leverde dat een 6-3 eindstand op.

En opnieuw begon ONT zaterdag slap aan de wedstrijd. Nu met desastreuze gevolgen. Na vier minuten verspeelde Sjoerd Riemersma de bal aan Martijn Alssema en die liet Hans van Tamelen de 1-0 aan tekenen. Een minuut later was het al 2-0. De geheel vrijstaande Mats Wolthuis liep een voorzet binnen. Van Tamelen had twee minuten later de 3-0 op de schoen. De Rodenaar mocht alleen op doelman Rory Bruinja af. Die hield terecht in, anders rood, maar bracht Van Tamelen wel in een dusdanige moeilijke hoek dat zijn schot voorlangs ging. ONT liet daarna zien dat ook bij ONR de verdediging niet het sterkste deel van de ploeg was. Na een kwartier bereikte een voorzet Mario Dekker en diens inzet ging via ONR doelman Klaas Kleiker tegen de lat. Maar twee minuten later was de aansluitingstreffer daar. Dekker passte op Zantema en uit de voorzet die volgde werd de bal mooi ingekopt door Jasper Drenthe. Drenthe schoot daarna nog een keer voorlangs, een inzet van Sjoerd Riemersma uit een corner van Henk Bruinsma werd van de lijn gerost en een kansrijk driehoekje tussen Dekker, Egbert Hulzinga en Drenthe strandde in schoonheid. ONR loerde inmiddels op de counter, met drie snelle aanvallers een kolfje naar de hand van de thuisploeg. Uit zo’n counter moest Bruinja aan de bak om Van Tamelen van scoren af te houden, maar een minuut voor rust werd het toch 3-1. Daar was geen counter voor nodig. Hernieuwd balverlies, dit keer door Stefan Roffel, stelde Harm-Jan Poel in staat Van Tamelen zijn tweede doelpunt te laten maken.

Ondanks de 3-1 achterstand was ONT niet kansloos om het ONR nog moeilijk te maken. Het spelbeeld in het laatste deel van de eerste helft gaf daartoe wel houvast. Helemaal toen in 46e minuut Riemersma met een kopbal scoorde uit een corner van Zantema. ONT ging op zoek naar de gelijkmaker, maar ONR vergrootte in de 53e minuut de voorsprong. Nu deelde Bruinja in de fouten-malaise. De ONT doelman schoot een terugspeelbal tegen de rug/arm van Van Tamelen waarna de bal het ONT doel in hobbelde. Scheidsrechter Dreves uit Leeuwarden, die het af en toe lastig had met het pittige duel, wilde niets van een handsbal weten en keurde het doelpunt toe. Twee minuten later was ONT weer terug in de wedstrijd. Dekker scoorde uit een corner van Bruinsma. ONT bleef daarna drukken en was vooral over links gevaarlijk, waar Gerrit-Jan Kooistra regelmatig langs de lijn opstoomde. Twintig minuten voor tijd deelde ONR de genadeklap uit. Van Tamelen ontfutselde een ONT’er op de achterlijn de bal waarna Tim van der Meulen scoorde. Tien minuten voor tijd leidde een nieuwe counter tot de 6-3 eindstand. Wolthuis prikte de bal langs Bruinja in de hoek.

Hoe moet je nu op zo’n wedstrijd terugkijken. ONR is geen wonderploeg, maar de status van koploper zonder puntenverlies zegt wel wat. Het spel van de Rodenaren is op de counter gericht. Vanuit de achterhoede wordt in één tijd de voorhoede aan het werk gezet en dat die kunnen scoren zeggen de twintig doelpunten in vijf wedstrijden genoeg. ONT scoorde drie keer tegen ONR dat in de vorige vier wedstrijden er maar twee tegen kreeg. Dat zegt dan ook wel weer wat over de aanvalskracht van ONT en het verdedigende werk van ONR. Maar de zes tegendoelpunten van ONT zijn er natuurlijk véél te veel. De schade die ONT opliep ontstond eigenlijk in de eerste vijf minuten, of misschien wel in de voorbereiding naar de wedstrijd toe.

Volgende week zaterdag speelt ONT thuis tegen ’t Fean ’58. Aanvang 14.30 uur.