Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse I

17 september 2011 14:30

Yspeert, E.J.D.

ONT naar eerste verlies in 2e klasse

LEEK - Na twee winstpartijen liep ONT in de derde competitiewedstrijd in de 2e klasse tegen een 1-0 nederlaag op. VEV ’67 bleek te sterk, maar ONT had ook net zo goed een punt kunnen oprapen in Leek.

De laatste ontmoeting in de competitie tussen ONT en VEV ’67 dateerde uit het seizoen 2003/2004. Toen speelde VEV ’67 nog op het lommerrijke sportpark Nienoord. Inmiddels is de club verhuisd naar sportpark Oostindië in de gelijknamige nieuwbouwwijk in Leek. Een fraai sportpark met de allure van een grote club. En dat is de club uit Leek ook, want met negen seniorenteams, een damesteam en héél veel jeugdteams timmert VEV ’67 flink aan de weg.

Maar goed, het gaat om het spel op het veld, dus daar richten we ons op. Eigenlijk kan dit verslag heel kort zijn. In de eerste helft liep ONT achter de feiten aan. In de tweede helft was ONT meer aanwezig. Omdat ONT te weinig tot echt uitgespeelde kansen kwam en niet scoorde bleek één doelpunt van VEV ’67 voldoende voor een Leekster driepunter.

ONT speelde een matte eerste helft en dat leidde ook tot het verlies. ONT coach Germ de Graaf miste de geblesseerde Oebele Twijnstra terwijl de niet geheel fitte spelers Mario Dekker en Thomas van der Lei op de bank begonnen. De omzettingen kwamen de balans in het ONT team niet direct ten goede. Al in minuut één had ONT op achterstand kunnen komen. Routinier Kees Pranger zette voor maar Gerhard van den Berg mikt in vrije positie naast. Na twaalf minuten was het alsnog raak. Een voorzet van Van den Berg werd teruggelegd op Alex Goos en die schoot onberispelijk raak. ONT stelde er niet bijster veel tegenover. De scherpte ontbrak, waarbij wel moet worden aangetekend dat VEV ’67 met prima combinatievoetbal ONT ook achter de feiten aan liet lopen. ONT ontsnapte na een half uur aan een grotere achterstand toen Van de Berg op de binnenkant van de paal schoot. Even later leidde balverlies van de thuisclub tot een kans voor Japser Drenthe, doelman Bert Jan Vos redde. Dé kans op de gelijkmaker was er op slag van rust. Een vrij trap van Marten Zantema werd door Norvienny Wyatt vanaf de achterlijn teruggelegd. Maar Danny Zijnstra en Jasper Drenthe liepen elkaar dusdanig in de weg dat geen van tweeën de bal ik het lege doel werkte.

Na rust stond er een veel beter ONT in het veld. De ruimtes werden kleiner gehouden waardoor het combinatievoetbal van VEV ’67 niet meer als vanzelf ging. ONT moest nog wel toezien dat Pranger in vrije positie naast kopte, maar de Opeindenaren pakten het spel aardig op. Alleen konden aanvallend slechts speldenprikjes worden uitgedeeld. Zo kwam de snelle Wyatt een keer goed door over rechts maar was er geen ONT’er op tijd om de voorzet af te ronden. Inmiddels hield Bruinja ONT in de race door Age Wim van der Zee het scoren te beletten. Een actie van ONT invaller Egbert Hulzinga resulteerde in een schot dat kansrijk richting kruising ging. De bal raakte echter een nietsvermoedende Leekster verdediger die dan ook prompt groggy ging. Het lukte ONT maar niet om tot uitgespeelde kansen en de verdiende gelijkmaker te komen. Drie minuten voor tijd behoedde Bruinja ONT nogmaals voor een definitieve beslissing. Een kopbal van Pranger ranselde Bruinja uit zijn doel. Omdat de gelijkmaker uitbleef liep ONT tegen de eerste nederlaag in de tweede klasse op. Tegen VEV ’67 is dat geen schande, maar eigenlijk was de nederlaag onnodig. Maar dan had ONT in de eerste helft wat meer met het mes tussen de tanden moeten spelen.

Zaterdag a.s. speelt ONT thuis tegen koploper Balk. Aanvang 14.30 uur.