Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse I

3 september 2011 14:30

Kraak, J.H.

(Her)debuut ONT in 2e klasse met 3-4 winst

IDSKENHUIZEN - ONT speelde van 2001 tot en met 2007 al eerder in de tweede klasse. Op de hernieuwde kennismaking kan ONT, wat resultaat betreft, met plezier op terug zien. VVI werd met 3-4 verslagen. Maar wat uitvoering betreft is er bij de Opeindenaren nog wel wat te doen. ONT miste vooral “gogme”. Tegen tien man kon nooit een overwicht worden gevonden.

ONT trainer Germ de Graaf begon met dezelfde basiself als vorige week tegen Opende. De thuisclub startte met al in de eerste minuut een kopbal van Ronald de Jong over het ONT doel. VVI moest al na twaalf minuten met tien man verder. VVI doelman Ruben Doorn kreeg een rode kaart van scheidsrechter Jaap Kraak wegens hands buiten zijn doelgebied. Uit de aansluitende vrije trap prikte Marten Zantema de bal mooi langs de muur in de verre hoek. Maar zoals zo vaak was het spelen tegen tien man geen voordeel voor de ploeg met elf. ONT moest toezien dat VVI dreigend werd. Danny Zijnstra moest een bal van de lijn halen om de gelijkmaker te voorkomen. Maar de 1-1 kwam er toch. Twee minuten voor rust schoot De Jong een vrije trap via de binnenkant van de paal binnen. ONT doelman Rory Bruinja voorkwam daarna een achterstand voor ONT door Johannes Kuperus het scoren te beletten. ONT had nog kansjes via Thomas van der Lei die uit een voorzet van Oebele Twijnstra in het zijnet schoot en Gerrit-Jan Kooistra die alleen voor invaller doelman Pier Sikma het net niet vond.

De tweede helft werd een waar doelpuntenfestijn. De thuisclub startte fel en al na twee minuten  moest Danny Zijnstra opnieuw een bal van de lijn halen. Maar in de 56e minuut leidde een snelle ONT uitbraak tot de 1-2. Thomas van der Lei stelde Jasper Drenthe in staat ONT op voorsprong te brengen. Dat duurde niet lang want twee minuten later was het al weer gelijk. Kuperus tikte een vrije trap op de 16 meter opzij op De Jong en die werd geen strobreed in de weg gelegd doeltreffend uit te halen. Een dip voor ONT dat daarna wel probeerde te blijven voetballen. Een heel andere spelstijl dan de thuisclub waar het middenveld werd overgeslagen en direct de snelle spitsen aan het werk werden gezet. De 2-2 stand bleef niet heel lang op het nagelnieuwe scorebord staan. In de 67e minuut nam ONT weer de leiding. Mario Dekker vond Oebele Twijnstra op rechts en de voorzet van Twijnstra werd door Jasper Drente verzilverd. Ook deze voorsprong kon ONT niet lang vasthouden. Twee minuten later was het 3-3. Marten Zantema werd op het middenveld aangespeeld waar dat niet kon en Hans Neuenschwander profiteerde van het balverlies. Maar het was nog niet gedaan met de doelpunten. Vier minuten voor afloop schoot Oebele Twijnstra vanaf een meter of dertig de bal tegen de touwen; 3-4. Al in blessuretijd vergat De Jong voor de thuisclub de gelijkmaker aan te tekenen. In vrije positie bij de tweede paal schoot de VVI’er de bal over.

ONT ging dus met de drie punten aan de haal, maar terugzien op een prima wedstrijd was het niet. Nooit profiteerde ONT écht van de numerieke meerderheid. Twee doelpunten tegen uit vrije trappen mag niet gebeuren. Maar ook gemis aan slimheid is een punt van aandacht. Te snel vrije trappen nemen bij een voorsprong of een medespeler inspelen die omringd is door tegenstanders kan in de tweede klasse niet. Bovendien leek VVI wat conditie betreft ook de bovenliggende partij. Laten we er van uit gaan dat ONT zich snel aanpast aan het niveau, dan kunnen we nog mooie dingen zien dit seizoen.

Opmerkelijk was dat de vier promovendi hun wedstrijden winnend afsloten. ONR maakte daarbij indruk met een 0-5 winst bij Be Quick Dokkum. Titelkandidaat Heerenveense Boys kwam thuis niet verder dan een 1-1 tegen VEV ’67 uit Leek.

ONT speelt a.s. zaterdag thuis tegen SC Berlikum, aanvang 14.30 uur.