Healwei 2 A
9218RH
OPEINDE
tel. 0512-371956

OPEINDE - Een black-out van ONT, anders kun je de situatie in de 90e minuut niet noemen. De thuisploeg kreeg net over de middellijn een vrije trap mee, de bal kwam in de voeten van een tegenstander en uit de tegenstoot die volgde scoorde Be Quick Dokkum de gelijkmaker. Meer dan zure druiven voor ONT dat de concurrenten voor de onderste plaatsen zag winnen.

De wedstrijd tussen ONT en Be Quick Dokkum (BQD) was er één tussen teams die bivakkeren op een plaats op de ranglijst waarvan zijzelf vinden daar niet thuis te horen. Voor ONT is dat héél duidelijk, de laatste plaats op de ranglijst is iets dat ONT niet kent. Er werd wel gedegradeerd uit de tweede klasse, maar dat ging dan via de nacompetitie. En wat BQD betreft ligt het nog wat anders. Die club speelt al jarenlang op eerste en tweede klas niveau en hoort niet in de derde klasse thuis. En zeker niet op de huidige plaats op de ranglijst die zorgen geeft om rechtstreekse handhaving.

En dus was de wedstrijd ONT - BQD er één tussen twee elftallen die wilden, nee, moesten winnen om óf aansluiting te krijgen (ONT) met de andere ploegen met zorgen óf afstand te nemen van die ploegen (BQD). Het werd een onderhoudend potje voetbal voor een flink aantal toeschouwers. BQD nam vanaf de aftrap het heft in handen, dat mocht ook van ONT, en dat resulteerde al snel in een eerste kans voor de bezoekers. Na foutief uitverdedigen van ONT schoot Stefan Veenstra vanaf zestien meter over. Vier minuten later herhaalde Gert Jan Koopmans dat vanaf vrijwel dezelfde positie. Gaandeweg de eerste helft ging ONT wel wat meer meedoen in de wedstrijd. En er kwamen kansjes voor de thuisploeg. Chris Visser dacht in een overmoedige bui aan een wereldgoal, het werd een schotje en Freerk Veenstra zag  BQD doelman Lolke Dijkstra zijn inzet wegboksen. BQD kwam na een sterk begin niet echt gevaarlijk meer in de buurt van het ONT doel. Ook een verdienste van een strijdend ONT.

De eerste helft was het voetbal van beide kanten niet altijd goed, maar het was wel een onderhoudend potje. En dat was de tweede helft zéker ook. Beide ploegen gingen de strijd aan voor de drie punten en daar leek BQD in het begin van de tweede helft het meeste recht op te krijgen. Danny Post schoot in vrije positie over en een combinatie van BQD in de ONT zestien werd niet afgerond; ONT doelman Hidde Ament redde. Maar ook ONT had kansen. Een schot van Noël Mulder werd gepakt door Dijkstra, dat deed de BQD doelman ook met een tweede poging van Mulder. Veenstra ging niet voor eigen succes en daarmee was ook die kans verkeken en Mulder kwam een teen tekort op een voorzet van Veenstra. BQD liet zich niet onbetuigd. Een goed lopende aanval eindigde met een schot op goal waarna Hielke Knippels op de doellijn moest redden. Zes minuten voor afloop verscheen er voor ONT toch de bevrijdende 1-0 op het scorebord. Invaller Allard Bakker hield de bal keurig vast, bediende de opkomende Veenstra precies op tijd en uit zijn voorzet scoorde Visser met het hoofd. BQD drong daarna wel aan. Een schot van Post ging over en verder dan aandringen kwam het ook niet. Dus ging ONT écht denken aan de broodnodige driepunter. Tot de 90e minuut. Na een overtreding op Janco van der Veen mocht ONT een vrije trap nemen, net over de middellijn. De ONT supporters verwachtten op balbezit spelen of desnoods een lange bal richting strafschopgebied met de gedachte ‘zoek het daar maar uit’. Maar, aanvoerder Albert Wijma koos om onbegrijpelijke reden voor een bal over de grond richting een medespeler bij het strafschopgebied van BQD. Die bal werd onderschept en er volgde een lange bal. Daarna waren er nog wel situaties waarin ONT het onheil had kunnen keren, dat gebeurde niet en Rudolf Banga maakte daar dankbaar gebruik van; 1-1. Na die gelijkmaker had ONT zelfs nog kansen de winnende treffer te maken. Veenstra boogde bal net naast en Marten Folkersma kwam na een goede actie niet verder dan een rollertje in plaats van een ziedend schot of een bal breed op een medespeler.

De teleurstelling bij ONT was groot na het laatste fluitsignaal van de voortreffelijk leidende scheidsrechter Peter van der Born uit Assen. Logisch die teleurstelling. Aan de andere kant is het ook realisme dat een gelijkspel een terechte uitslag was, gezien het spelbeeld over de hele wedstrijd. Misschien had BQD zelfs wel de betere kansen, maar net als bij ONT is het overhalen van de trekker dit seizoen ook bij BQD een probleem.

ONT moet zich vasthouden aan het vertoonde spel. Er werd strijd geleverd en dat is toch de basis. De ziekenboeg loopt ook weer wat leeg en met een vrij weekend voor de boeg kunnen de pijntjes die er hier en daar nog zijn herstellen.
De Opeindenaren werden door de andere uitslagen wel wat vaster op de laatste plaats gedrukt. Maar, de afstand naar de nacompetitieplaatsen en zelfs de veilige negende plaats in nog niet onoverbrugbaar.

ONT speelt op zaterdag 2 maart opnieuw thuis. Dan is SC Franeker de tegenstander. Aanvang 15.00 uur. Bij winst doet ONT de laatste plaats over aan de bezoekers.