Mannen Zaterdag standaard, 1, 3e klasse B

12 maart 2011 14:30

Dreves, H.J.C.

Winst ONT in sensationele topper tegen SC Berlikum

BERLIKUM - In een meeslepende wedstrijd tussen de nummers één en twee van de derde klasse B trok ONT uiteindelijk aan het langste eind. ONT startte sterk maar zag bij rust wel tegen een 1-2 achterstand aan. In de tweede helft liep ONT uit naar 2-4. Een derde doelpunt voor SC Berlikum maakte het nog wel spannend. Het bleef bij 3-4.

Met een bus vol spelers en supporters reisde ONT af naar SC Berlikum. Het eerste hoogtepunt van de dag beleefden de ONT’ers op een rotonde bij het inrijden van het dorp Berlikum. Daar werd de bus geconfronteerd met dit bord.

Natuurlijk koren op de molen van de technische staf. Gratis motivatie om zo maar te zeggen. En dat liet ONT  in het eerste deel van de wedstrijd ook zien. Hoewel, in de tweede minuut moest ONT doelman Rory Bruinja eerst nog wel een inzet van  Jacob Dirk Tuinenga naast zijn doel kijken. Maar daarna pakte ONT het duel op. Danny Zijnstra werkte een vrije trap van Henk Bruinsma naast en Mario Dekker poeierde naast. De voorsprong voor ONT kwam er na acht minuten. Danny Zijnstra kopte de bal uit een corner van Henk Bruinsma tegen de touwen. Merkwaardig genoeg ging ONT na de voorsprong achteruit voetballen. Daarmee werd de thuisploeg de gelegenheid gegeven drukt te zetten op het ONT doel en daar werd na verloop van tijd gebruik van gemaakt. Want eerst zakte de partij in tot een wedstrijd met balverlies aan beide kanten, kleine overtredingen over en weer en weinig kansen. Maar net over het half uur drukte SC Berlikum het veldoverwicht dat ONT toestand uit in de gelijkmaker. Gerlof Koopmans kopte raak uit een corner. In dat stadium van de wedstrijd werd ONT eigenlijk overlopen en dus was vijf minuten later de voorsprong voor de thuisploeg niet onverwacht. Jacob Dirk Tuinenga kopte een voorzet van Rienk van de Wagen onhoudbaar voor ONT doelman Bruinja in het doel. ONT deed nog wat terug met een bal op de paal van Egbert Hulzinga en een rebound van Jeroen van Wijk die een prooi werd voor SC Berlikum doelman Klaas Jelle Stienstra. Ruststand 2-1.

Voetbal is een rare sport. Terwijl ONT in de eerste helft het laatste half uur beslist de onderliggende partij was, bleek daar in de tweede helft niets meer van. Vanaf het begin nam ONT het initiatief en er ontwikkelde zich een bijzonder enerverende wedstrijd. Scheidsrechter Henk Dreves uit Leeuwarden voelde dat perfect aan. Dreves floot een voortreffelijke wedstrijd en liet de teams voetballen. Tien minuten na rust kwam ONT op gelijke hoogte. Mario Dekker kopte de bal uit een voorzet van Jeroen van Wijk fraai in de verre hoek over doelman Stienstra. De rust had SC Berlikum blijkbaar geen goed gedaan want ONT bleef kansen creëren. Bijna logisch kwam ONT in de 61e minuut op voorsprong. Danny Zijnstra kopte een strakke vrije trap van Sietse Jansma fraai binnen. Acht minuten later breidde ONT de voorsprong op een curieuze manier uit tot 2-4. ONT’s vrije verdediger Sietse Jansma veroverde ver op de helft van de tegenstander de bal en stond zo maar oog in oog met doelman Stienstra. Jansma had de mogelijkheid af te spelen op twee in scoringspositie staande medespelers. De ONT’er ging voor eigen succes, vond de doelman op zijn weg waarna de bal twee keer op de lat stuitte en voor de voeten van Egbert Hulzinga terecht kwam. Die scoorde niet, maar Jansma deed dat uiteindelijk toch nog.

Met een 2-4 stand leek ONT in een zetel te zitten, maar dat bleek toch anders. SC Berlikum beschikt met Jacob Dirk Tuinenga en Bas van der Baan over een minstens 2e klasse waardig aanvalsduo. Die twee zorgden ook voor de 3-4. Tuinenga vuurde op Bruinja en Van der Baan schoot de rebound kiezelhard in het net. Die stand zorgde voor een laatste kwartier van de wedstrijd waarin het voor beide supporterskampen bijzonder spannend was. Nadat eerst Tuinenga uit een corner huizenhoog over schoot vergat ONT de partij op slot te gooien. En dus moest ONT toezien dat een aandringende thuisploeg toch nog kansen kreeg. De grootste was er voor Van der Baan twee minuten voor tijd. In vrije positie produceerde de topscoorder van SC Berlikum slechts een rollertje dat zo door Bruinja kon worden opgepakt. Ook na die kans had ONT goede mogelijkheden op een vijfde doelpunt. Dat doelpunt kwam er niet en na vijf minuten blessuretijd vond leidsman Dreves het wel voldoende en nam ONT drie punten mee terug in bus.

Vooral op basis van de tweede helft kan ONT als terechte winnaar van dit bloedstollende duel worden aangemerkt. ONT heeft nu een voorsprong van zes punten op SC Berlikum dat wel één wedstrijd minder speelde. De winst op de concurrent krijgt echter pas waarde als ONT ook volgende week in Stiens tegen SC Stiens een goede prestatie neerzet. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.

Op de terugweg werd er uiteraard nog wel even gestopt bij het motiverende bord, dat na de fotosessie mee ging in de ONT bus.