Sportloane 1
9271VN
DE WESTEREEN
tel. 0511-441965

DE WESTEREEN - Het inhaalduel tegen Zwaagwesteinde is voor ONT op een domper uitgelopen.  Over de gehele wedstrijd gezien had het meer verdiend. Maar twee kleine momenten met belangrijke gevolgen leidden tot de 3-2 nederlaag.

Twee weken geleden kon door winterse omstandigheden de wedstrijd geen doorgang vinden. Vanmiddag op deze grijze zaterdag was het veld redelijk bespeelbaar. De eerste helft kan eigenlijk afgedaan worden als wat gezapig. Het tempo lag niet al te hoog. Beide teams leidden ook snel en veelvuldig balverlies. Het gevolg was dat er ook maar weinig kansen waren voor beide doelen.  De eerste echt grote kans was overigens wel vroeg in de wedstrijd en kwam op naam van Zwaagwesteinde. Plotseling lag er veel ruimte achter in de defensie bij ONT. Jorrit Hansma werd gelanceerd, maar op zijn schot kwam de herstelde doelman, Hidde Ament, goed uit. Daarna gebeurde er niet zo veel op het veld. Pas op het kwartier kon er weer een schot op doel genoteerd worden. Lieuwe de Roos zag zijn inzet simpel gepakt worden door Ament. Twee minuten later een kansje voor ONT. Janco vd Veen werd diep gespeeld, doelman Marvin Heidstra bevond zich nabij de penaltystip. Vd Veen probeerde nog wel te lobben, maar raakte de bal niet goed. Heidstra kon ingrijpen. In de 19e minuut kwam de thuisclub op voorsprong. Een kleine duwfout van verdediger Albert Wijma leverde Zwaagwesteinde een gemakkelijk gegeven penalty op. Lieuwe de Roos faalde niet. In het vervolg kreeg ONT een paar kleine mogelijkheden, maar de overtuiging mistte. Johan Tjeerdsma zag zowel een vrije trap als een hoge bal simpel door Heidstra gepakt worden. Ook Freerk Veenstra was niet succesvol na randje buitenspel.

Na het kwartier rust kwam ONT veel beter uit de kleedkamer. Het liet iets zien van het ‘oude’ ONT. Het tempo ging iets omhoog, en men vond elkaar wat beter. Het gevolg was dat Zwaagwesteinde achteruit gedrukt werd. Voor de thuisclub was het dan ook vaak opruimen, met de lange haal. Het eerste wapenfeit was dan ook van ONT. Jan Brouwer schoot echter in het zijnet. In de 49e minuut een grote fout achterin bij ONT. Zwaagwesteinde nam over. Op rechts werd Lieuwe de Roos gevonden. Daar waar keeper Hidde Ament uit positie was, schoot de Roos wild ver naast, waar hij alle tijd had gehad om de bal te controleren en binnen te schieten. Vier minuten later echter was het wel raak. Weer was balverlies van ONT in de achterste gelederen de basis. Het veld lag helemaal open en nu kon Lieuwe de Roos de bal wel simpel intikken: 2-0 tegen de verhouding in, dat wel. ONT bleef de bovenliggende partij. Maar het heeft moeite om de spitsen te vinden en is voorin niet creatief genoeg om echt grote kansen af te dwingen. Hielke Knippels zag een vrije trap door Heidstra gered worden. Chris Visser zijn schot werd geblokt en zag even later dat een dieptepass op hem net te hard was. Net na het uur kwamen Allard Bakker en Marten Folkersma Jan Brouwer en Hendrik Elzinga aflossen. Marten Folkersma liet zich direct zien. Na een mooie actie haalde hij de achterlijn. Daar waar hij de keuze had om de bal terug te leggen, probeerde hij het nu in de korte hoek. Heidstra stond op de goede plek. In de 66e minuut kwam de aansluitingstreffer. Chris Visser wist met een klein gelukje de achterlijn te halen, zijn voorzet werd binnengelopen door Allard Bakker. Nadat Knippels nog eens een vrije trap simpel gevangen zag worden door Heidstra was het in de 76e minuut dat Zwaagwesteinde nog eens toesloeg. Uit een corner werd de bal met een stuit ingekopt door invaller Piter Hiemstra, via de onderkant lat. ONT probeerde het daarna wel, maar het euvel bleef gelden. Wel het overwicht maar geen, tot halve kansen. Ver in blessuretijd dan toch nog een doelpunt voor ONT. Na een handsbal mocht Janco vd Veen het doekje voor het bloeden uitpakken: 3-2.

De zorgen voor ONT nemen door deze nieuwe nederlaag verder toe. Momenteel staat ONT op de 13e plaats. Afgezet tegen de laatste seizoenen, een ONT onwaardige plaats. Al zijn de marges onderin nog erg klein.  De competitie wordt op zaterdag 20 januari hervat met een thuiswedstrijd tegen Be Quick Dokkum, aanvang 15:00 uur.