Healwei 2 A
9218RH
OPEINDE
tel. 0512-371956

OPEINDE - Als je zelf uit de laatste zeven wedstrijden maar twee puntjes behaald en de concurrenten halen meer punten, dan zak je onvermijdelijk op de ranglijst. Zelfs naar de laatste plaats in de competitiestand. En dat is wat ONT na zaterdag is overkomen. En er gloort ook niet direct licht in de duisternis.

Langs de zijlijn wordt er natuurlijk over gesproken hoe het komt waar ONT nu staat. Na twee succesvolle seizoenen zit de klad er behoorlijk in bij de Opeindenaren. Oorzaken? Ongetwijfeld is het wegvallen van topscoorder Michel Weiseer (hij vertrok naar FC Surhústerfean) één van de oorzaken. ONT leverde daarmee 35 doelpunten in. Weisser was in staat uit geen kans toch te scoren. En ging ONT trainer/coach Tjerk Koops door het vertrek van Weisser ook op zoek naar een wat andere spelstijl? Hoe dan ook, de automatismen van de laatste  seizoenen ontbeert ONT dit seizoen. Tel daar bij op de voortdurende afwezigheid van een aantal spelers door blessures en de oorzaken van de mindere prestaties van ONT zijn gesmeed.

Tegen Minnertsga startte ONT wel met druk op het doel van Minnertsga. Chris Visser zag uit een voorzet Minnertsga doelman Jorn Helder een rebound geven, er was geen ONT’er die daar van profiteerde. Een schot van Janco van der Veen pareerde Helder tot corner. Het eerste beste gevaar van de bezoekers betekende ook meteen de 0-1. Na een lange bal tikte Niels Jensma de bal over ONT doelman Hidde Ament waarna Enno Kingma koppend scoorde. De voorsprong was een kolfje naar de hand van Minnertsga trainer/coach Duco Mulder. Die liet zijn ploeg de verdedigende stellingen betrekken om te proberen met uitvallen toe te slaan. Met behulp van ONT lukte dat drie minuten na de 0-1 al bijna. Uit een corner van Thomas Landman belandde de bal pardoes in de voeten van een tegenstander. Jensma vertrok richting ONT doel, Ament redde. Verder was het spel aan beide zijden de eerste helft het aanzien nauwelijks waard. Onder de noemer kwaliteitsarm ging er het nodige mis. ONT kwam nog een paar keer in de buurt van het vijandelijke doel, echte kansen waren er niet.

De tweede helft liet ONT in ieder geval zien zich niet neer te leggen bij de achterstand. Er werd meer arbeid in de strijd gegooid. Toch had het in de 52e minuut ook 0-2 kunnen zijn. Jarco Kingma vergat echter een vrijstaande medespelers te vinden, ONT ontsnapte. Vier minuten later had ONT gelijk moeten maken. Aangespeeld door Keimpe Jacobi poeierde Allard Bakker de bal over het doel. Balverlies van ONT ver op de helft van Minnertsga leidde een nieuwe uitval van de bezoekers in. Ament redde op een inzet van Jensma. Gaandeweg de tweede helft nam de druk van ONT op het doel van Helder wel toe. Maar, de Minnertsga doelman hield zijn doel vooralsnog schoon. Nu moet ook worden gezegd dat de inzetten van ONT ook en vooral recht op de doelman af gingen. Een duik in de hoek was niet nodig. De bal verscheen wel steeds vaker voor het doel van Minnertsga en Noël Mulder, terug na een maandenlange blessure, had de kans op de gelijkmaker. Het leek een intikkertje te worden, de bal sprong over de voet. Helder redde nog een keer bij een klutssituatie en Freerk Veenstra zag zijn inzet van de lijn gehaald. Aan de andere kant mocht Ament weer redden op opnieuw een doelpoging  van Jensma. Acht minuten voor afloop was er toch de verdiende gelijkmaker voor ONT. Uit een vrije trap van Landman kopte Hielke Knippels vanaf de achterlijn de bal voor het doel en daar gaf Noël Mulder het beslissende tikje.

Het bleef bij 1-1 en daar schoten beide teams in de jacht naar aansluiting bij de middenmoot niet veel mee op. Sterker nog, door de winst van SC Franeker belandde ONT op de laatste plaats. Is er bij ONT zicht op herstel? Een feit is dat ONT erg moeilijk tot scoren komt. Kansen op meer dan het ene doelpunt waren er tegen Minnertsga echt wel. Gaat dat scoren wél weer lukken, dan komen er ook punten. De stand op de ranglijst is ook niet uitzichtloos. Daar moet ONT zich maar aan vasthouden.

De vermaledijde laatste plaats zou volgende week kunnen worden verlaten bij winst in de uitwedstrijd tegen RWF. ONT heeft elf punten, RWF sprokkelde er dertien bij elkaar. In Frieschepalen wordt om 15.00 uur afgetrapt.