Healwei 2 A
9218RH
OPEINDE
tel. 0512-371956

OPEINDE - Met Minnertsga uit en RWF thuis had ONT zich misschien al voorzichtig rijk gerekend met zes punten uit die twee wedstrijden. Hoe anders blijkt de praktijk. Er staat een magere één punt op het saldo. Uit tegen Minnertsga beet ONT zich stuk op een tegenstander die niet wilde voetballen (1-1) en tegen RWF vergat ONT de tegenstander in de tweede helft de wil op te leggen. Met een 1-2 nederlaag tot gevolg.

Het moet gezegd, de winst van RWF was niet onverdiend, maar een gelijkspel had ook niet misstaan. RWF trainer Jan Mulder (vier keer trainer van ONT) opereerde met een aanvallend en voetballende ploeg en dat was plezierig om te zien. Zo ontstond er een open wedstrijd die de vele toeschouwers boeide.

Vanaf de aftrap was de intentie van RWF duidelijk. Niet ‘in  de kont’ gaan hangen, maar vooruit spelen. En gebruik maken van de ruimtes die ONT liet omdat ONT altijd naar voren denkt. De spelopvatting van beide teams zorgde er wel voor dat elftallen met aanvallen voor de vijandelijke doelen verschenen. Het leidde tot twee keer een schot op het ONT doel en inzetten van Freerk Veenstra en Jan Brouwer die RWF doelman Jacob-Jan Weening niet verontrustten. Voor RWF probeerde Wouter Donker het met een inzet in de korte hoek uit een vrije trap. ONT doelman Hidde Ament was attent. Uit een voorzet van Chris Visser deponeerde Brouwer de bal op het dak van het RWF doel en even later boogde Noël Mulder de bal over hetzelfde doel. Dat was in een fase van de wedstrijd waarin ONT iets meer greep op RWF kreeg.  Dus was de 0-1 drie minuten voor rust wel wat verrassend. Uit een corner kopte de vrijstaande Jasper Veenma de bal tegen de touwen. Lang kon RWF niet genieten van die voorsprong. Vanaf de aftrap werd via een paar stations Freerk Veenstra gevonden en zijn als voorzet bedoelde bal zeilde over doelman Weening in de verre hoek in het doel.

De eerste helft was een aantrekkelijke partij voetbal, de tweede helft werd dat ook. ONT startte met veel druk op de tegenstander. Die had daar even geen antwoord op. Wat er aan ontbrak was een doelpunt voor ONT. Visser, Mulder en Janco van der Veen kregen kansjes, gescoord werd er niet. Na de wedstrijd waren ONT trainer Koops en Mulder het er over eens dat dit een cruciale fase in de wedstrijd was. Zou ONT gescoord hebben dan was de wedstrijd de kant van ONT opgevallen. Dat gebeurde dus niet.
Het werd ook een tactisch spelletje. Mulder posteerde een extra man op het middenveld om ONT daar minder ruimte te geven. Koops antwoorde door achterin één op één te gaan spelen tegen de twee RWF spitsen en Hielke Knippels door te schuiven naar het middenveld. De 1-2 die in 64e minuut viel had overigens niets met dat tactische steekspel te maken. ONT verloor een duel op de middellijn. Er werd tegen scheidsrechter Boringa geappelleerd voor een vrije trap, maar die keurde het mannelijke duel goed. En dat gaf Donker de gelegenheid op te stomen naar het ONT doel en te scoren. Donker mocht even later nog een keer richting ONT doel vertrekken, nu ging zijn schot over.
Wat ONT in het laatste deel van de wedstrijd ook probeerde de gelijkmaker, om daar mee te beginnen, viel niet. Onder de tijdsdruk was het logisch dat combineren werd ingeruild voor de bal richting RWF doel pompen. De RWF verdediging stond als een huis en capituleerde niet.

Na een paar minuten blessuretijd floot Boringa voor het einde van de wedstrijd. En zo won de promovendus ook haar tweede wedstrijd en bleef ONT op één puntje uit twee wedstrijden steken. Met de scheidsrechter was het een prettig weerzien. In de tijd dat ONT vijf seizoenen op eerste klas niveau voetbalde stonden meerdere wedstrijden van ONT onder zijn leiding. ONT - RWF werd mede door zijn prima leiding (laten voetballen waar het kon, ook al was er misschien een lichte overtreding) een wedstrijd die 90 minuten lang boeide.

ONT verloor dan weliswaar drie punten, een positief bericht uit het ONT kamp was er ook. Vleugelflitser Thomas Landman maakte na een jaar lang revalideren van een kruisbandoperatie weer zijn opwachting. Landman viel een kwartier voor tijd in maar kon nog geen potten breken.

Zaterdag a.s. speelt ONT uit tegen SC Franeker. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.