Healwei 2 A
9218RH
OPEINDE
tel. 0512-371956

OPEINDE - Met 90 minuten op de klok en een 3-2 stand op het scorebord leek ONT op winst tegen SC Kootstertille (SCK) af te stevenen. Maar, de bezoekers kwamen in blessuretijd toch nog tot een derde doelpunt en dus de gelijkmaker. Opvallend bij ONT: het experiment met Janco van der Veen in de spits werd voortgezet. Net als vorig week verzorgde Van der Veen de volledige ONT doelpuntproductie.

ONT tegen SC Kootstertille was de strijd tussen twee teams die hun topscoorder zagen vertrekken. Uit het programmablad van ONT: …. Bij SCK vertrok Garbrand Waaksma (30 goals) naar Harkemase Boys en ONT verloor Michel Weisser (35 goals) aan FC Sur-hústerfean. Nu heeft SCK in de ‘andere” Waaksma nog steeds een doel-puntenmaker in de gelederen (vorig seizoen 25 goals). ONT ontbeert zo’n doelpuntenmachine. Óf vult Janco van der Veen, hij scoorde vorige week alle vier ONT doelpunten, die vacature in? Dat laatste lijkt dus aanstaande nu Van der Veen weer drie keer trefzeker was. Een score van zeven goals uit twee wedstrijden is niet veel spitsen gegund. Overigens is de ONT’er nuchter over zijn prestatie: “Ik had er wel vertrouwen in dat ik ging scoren, maar niet dat ik deze aantallen zou behalen in twee wedstrijden.”

Uit de 1-4 overwinning vorige week uit bij SC Franeker zou ONT zelfvertrouwen moeten putten. De werkelijkheid was anders. Het onderaan de ranglijst bungelende SCK liet zien daar niet te willen bivakkeren. De bezoekers begonnen sterk aan de wedstrijd met al in de derde minuut een grote kans voor Pieter Hoekstra. Bij de tweede paal schoot Hoekstra naast. ONT lukte het niet zich onderuit het aandringende SCK te voetballen. Het balverlies was veelvuldig en een goede ONT aanval was een uitzondering. In de 21e minuut was er wel één. Een veelbelovende combinatie tussen Freerk Veenstra en Hielke Knippels bracht de laatstgenoemde in scoringspositie. De inzet werd geblokt. Op het moment dat ONT iets meer greep op de wedstrijd leek te krijgen werd het ook 1-0. Een voorzet van Veenstra liet SCK doelman Marcel Kempenaar door de handen glippen en Van der Veen was er als de kippen bij om te scoren. Aize Storm testte al snel ONT doelman Hidde Ament met een hard schot en op aangeven van Chris Visser kopte Van der Veen de bal op de lat. Een strafschop hielp SCK aan de gelijkmaker. Keimpe Jacobi beroerde de bal volgens scheidsrechter Jurre Schepers dusdanig met de hand dat de bal op de stip moest. Storm klaarde de klus en schoot onberispelijk raak. Dat ONT beter in de wedstrijd zat bleek ook uit een aanval via Veenstra en Van der Veen waarna Noël Mulder zijn inzet zag gekeerd door Kempenaar. Dat het nog vóór rust 1-2 werd was tegen de verhoudingen en had ONT ook aan zichzelf te danken. De bezoekers kregen een vrije trap ter hoogte van de eigen zestien. Menno Westdorp, gezegend met een geweldige trap, peerde de bal richting ONT helft en daar ontstond een één tegen één duel dat Cris Alma in zijn voordeel besliste. Kinderachtig verdedigd door ONT.

De eerste helft was een onderhoudend schouwspel, de tweede helft werd dat zeker. ONT nam het initiatief en dat leidde tot kansjes. Van der Veen was er steeds bij betrokken, maar niet alles leidde tot goud. Een inzet van de ONT spits werd tot corner verwerkt en een kopbal belandde op de lat. Maar in de 65e minuut was het toch raak. Uit een strakke voorzet van Noël Mulder werd het voor Van der Veen bij de tweede paal een intikker. Het wordt eentonig maar ook de 3-2 voorsprong kwam op naam van Van der Veen. Nu scoorde de ONT’op aangeven van Veenstra. De ONT middenvelder, inmiddels routinier, speelde overigens een prima partij. Was goed in de passing en sleurde waar het moest.
Dat SCK toch nog een derde treffer scoorde was voor ONT pijnlijk. Vlak voor tijd voorkwam Ament een treffer met een prima redding, Maar de ONT doelman was in blessuretijd kansloos in een ‘klutssituatie’. André Faber drukte de bal over de lijn.

Eigenlijk jammerlijk puntenverlies voor ONT. Ging het in de eerste helft nog moeizaam, de tweede helft was voor ONT. SCK had niet veel in te brengen en dan moet je een voorsprong over de brug brengen. Dat gebeurde niet en dat mag ONT zichzelf aanrekenen. Oorzaak? Verdedigend moet het zakelijker. Als de voorwaartsen drie keer scoren mag je als verdediging niet drie doelpunten tegen krijgen. Natuurlijk ligt dat niet alleen aan de verdediging. Net zoals doelpunten maken een teamprestatie is, is het voorkomen van doelpunten dat ook. Het voorkomen van doelpunten is wel een punt om aan te werken.

Doelpuntenmaker Van der Veen over zijn optreden: “Ik heb gedaan wat van me gevraagd werd. Daarbij een aantal goals maken is erg fijn natuurlijk.” En over de start van de competitie en de wedstrijd tegen SCK: “Ik denk dat we stroef zijn begonnen. We hebben vandaag laten zien dat we willen domineren. Helaas is het niet gelukt om dit over de streep te halen. Ik weet niet precies waardoor dit komt, maar soms ontbreekt de scherpte. De teleurstelling was dan ook erg groot. We speelden een goede tweede helft wat we helaas niet hebben kunnen volhouden. Volgende wedstrijd hebben we weer een nieuwe kans!”

Die volgende wedstrijd is dinsdag 17 oktober a.s. ONT speelt dan voor de beker tegen CVVO uit Lemmer Die wedstrijd zou zaterdag 21 oktober in Opeinde worden gespeeld, maar wordt nu dinsdag 17 oktober a.s. in Lemmer gespeeld. Aanvang 20.00 uur