Jan Rodenhuisplein 1
8801ET
FRANEKER
tel. 0517-390663

FRANEKER - Met het vertrek van Michel Weisser naar FC Surhústerfean leverde ONT 35 competitiedoelpunten in. In de eerste twee competitiewedstrijden kwam ONT moeilijk tot scoren. En dus besloot ONT trainer/coach Tjerk Koops tot een experiment. Janco van der Veen, normaal de nummer 8 van ONT, werd op 9 in de spits geposteerd. En dat betaalde zich uit. Van der Veen scoorde vier keer en ONT won met 1-4 van SC Franeker.

Gemor was er nog niet maar de supporters van ONT maakten zich wel zorgen over het schamele ene puntje dat ONT behaalde uit de eerste twee wedstrijden. Terwijl tegen Minnertsga uit en RWF thuis stiekem was gehoopt op een start van de competitie met zes punten. Dat gebeurde niet en dus wat het zaak tegen het nog puntloze SC Frankeker een goed resultaat neer te zetten. Daarom deed Koops aanpassingen in zijn team. Als trainer van ONT JO19-1 werkte Koops met Van der Veen als spits die veel scoorde. Tegen SC Franeker speelde Van der Veen nu weer op die positie. Als je dan vier keer scoort kun je spreken van een geslaagde aanpassing.
Voor SC Franeker was het de derde nederlaag op rij. Dat zijn de Franekers niet gewend. Vorig seizoen werd er in 24 wedstrijden maar vier keer verloren. Via de nacompetitie werd promotie naar de derde klasse afgedwongen. De derde klasse is wel wat anders dan de vierde klasse, zo werd er verzucht in de bestuurskamer.

De wedstrijd werd overigens gespeeld op een sfeerloos kunstgrasveld. Ver vandaan van de kantine van SC Franeker, geen scorebord, geen reclameborden rond het veld. Kortom een ‘hoofdveld’ onwaardig. Ok, SC Franeker is bezig met een renovatie van kleedkamers, kantine en mogelijk een nieuw hoofdveld. Het spelen op een ‘bijveld’ is tijdelijk. Ondanks de omstandigheden weerhield het ONT er niet van om binnen zes minuten op 0-2 te staan. En het was twee keer Van der Veen die scoorde. Eerst op aangeven van Hielke Knippels en even later uit de rebound na een geblokt schot van Freerk Veenstra. ONT had daarna de wedstrijd aardig in handen, maar dat veranderde na een kwartier spelen. Onverklaarbaar, maar ONT gaf het initiatief uit handen. De thuisclub zette een tandje bij en ONT ging mee in het spel van de tegenstander. SC Franeker hanteerde vooral de lange bal waarmee de snelle Karst Hannema werd gezocht. ONT pareerde dat met onrustig spel. De gastheren klopten al op de deur in 19e minuut. Marco de Groot was eerder bij de bal dan ONT doelman Hidde Ament. Het vlagsignaal van ONT assistent-scheidsrechter Peter Bakker deed het doelpunt afkeuren; buitenspel. De aansluittreffer kwam er toch. ONT leed balverlies aan de zijlijn halverwege eigen helft. Uit de uitbraak over rechts die volgde en de voorzet scoorde De Groot. ONT had daarna moeite de wedstrijd onder controle te krijgen. De Opeindenaren zagen Hannema voorlangs schieten en een inzet van dezelfde speler werd door ONT doelman Ament met de voet gekeerd. Een goede aanval van ONT bracht de bal bij Veenstra, zijn inzet ging over.

Ook het begin van de tweede helft bracht niet wat de supporters hoopten; rust in het ONT spel. Sterker nog, de eerste kans was voor SC Franeker. De Groot schoot in het zijnet. Maar na twaalf minuten spelen was het wel klaar voor ONT. Noël Mulder zette zich achter een vrije trap en Van der Veen verlengde de bal met het hoofd waarmee zijn en ONT’s derde doelpunt een feit was. Daarna controleerde ONT de wedstrijd. De speldenprikjes die SC Franeker nog uitdeelde werden door de ONT verdediging gepareerd met de ijzersterke Albert Wijma in een hoofdrol. ONT had greep op het middenveld en liet dat ook niet meer los. Een vierde ONT doelpunt kon ook niet uitblijven en dat kwam er dus ook. En het is al verklapt, Van der Veen was de doelpuntenmaker, opnieuw met een kopbal.

Het bleef bij een 1-4 overwinning voor ONT en daar werd met een zucht van opluchting op gereageerd. Zaterdag a.s. speelt ONT thuis tegen SC Kootstertille. Aanvang wedstrijd 15.00 uur.

Trainer/coach Tjerk Koops over het experiment met Janco van der Veen in de spits: “Janco speelde fantastisch gisteren. Je merkte dat we tempo in onze aanvallen konden houden en er veel beweging om Janco heen was op het moment dat hij aangespeeld werd. Voornaamste reden om Janco in de spits te zetten was om snelheid in de aanvallen te houden zodat het ‘moment’ niet voorbij zou gaan.”
Koops zag ook dat ONT na een kwartier in de eerste helft de greep op de wedstrijd kwijt raakte. Zijn analyse: “Als een tegenstander wat opportunistisch speelt en er veel energie ingooit, dan worden wij soms wat onnodig slordig en gaan we te snel mee in het spel van de tegenstander. Ik vond wel dat de jongens dat in de tweede helft goed herstelden en weer ‘gewoon’ uitgingen van onze eigen krachten, het verbeterpunt is dan ook om dit de hele wedstrijd te doen.”
Uiteraard was Koops tevreden over het eindresultaat: “Het was een goede overwinning waarbij het plan dat we gemaakt hadden goed werd uitgevoerd. De variatie tussen opbouwen en de diepte zoeken was goed en verdedigend stond het weer prima.”