Mannen Zaterdag standaard, 1, 3e klasse B

29 januari 2011 14:30

Tjalma, S.B.

Naïviteit en blessuretijd kosten ONT twee punten

OPEINDE - ONT speelde een stroperige wedstrijd tegen Anjum, de nummer tien van de ranglijst. Het baltempo was te traag tegen de compact spelende bezoekers. Acht minuten voor tijd scoorde ONT en leken de drie punten binnen. Maar in de 94e verloor ONT er twee toen Anjum een strafschop benutte.

Anjum kwam met een heel wat positievere wedstrijdinstelling naar Opeinde dan Opende, de tegenstander van vorige week. Waar Opende alleen maar achteruit liep zette Anjum druk op ONT en werd er aanvallend ook een partij mee geblazen. ONT had het met die spelopvatting duidelijk moeilijk. Het eerste gevaar was van de bezoekers met een schot naast van Sietze Jansma. ONT deed wat terug met een bijna doeltreffend hakballetje van Otto Kooi uit een vrije trap van Henk Bruinsma. Een Anjum verdediger redde op de doellijn. Dat Anjum zich niet verschool bleek in de 20e minuut toen ONT doelman Rory Bruinja in een reflex een Anjumer inzet nog tegen de lat kon krijgen. Twee minuten later had ONT moeten scoren. Marten Zantema passte op Gerrit-Jan Kooistra die een voorzet op maat verzond richting ONT spits Otto Kooi. In vrije positie kopte Kooi de bal ruim naast. ONT kende daarna een kwartier met veel druk op het Anjum doel. Maar daar eiste Anjum doelman André Turkstra een hoofdrol op. De doelman pareerde inzetten van Egbert Hulzinga en ranselde ook kopballen van Jasper Drenthe uit zijn doel. Zo leek ONT dus tegen een Anjum muur op te lopen die maar niet om wilde vallen. De Anjumers deden vijf minuten voor rust behoorlijk van zich spreken. Topscoorder Pope Bauke Holwerda schoot op de paal en de rebound moest door Sietse Jansma worden weggewerkt.

Na rust kreeg Anjum de eerste twintig minuten mogelijkheden. ONT doelman Bruinja moest drie keer handelend optreden op inzetten van Sietze Jansma, Pope Bauke Holwerda en Tjidsger Wiersma. ONT kreeg daarna een veldoverwicht en kansen. Uit voorzetten van Gerrit-Jan Kooistra waren kopballen van Jeroen van Wijk en Danny Zijnstra niet genoeg doelgericht en uit een fraaie aanval en een prima voorzet van invaller JaapJan van Leeuwen kopte Mario Dekker over. Maar in de 82e minuut leek ONT de buit toch binnen te hebben. Egbert Hulzinga bracht de bal voor het doel en daar was JaapJan van Leeuwen attent aanwezig om de bal tegen de touwen te drukken. ONT verzuimde daarna de wedstrijd op slot te gooien met nog een doelpunt of “professioneel” spel. Mario Dekker had kunnen scoren met een lobje, maar dat ging over het Anjum doel. In blessuretijd koos ONT naïef voor een snelle vrije trap waar tijd nemen verstandiger was geweest. Nu was er balverlies en kon Anjum weer opbouwen. Het was niet zo dat uit dát balverlies het tegendoelpunt ontstond, maar het geeft wel aan dat ONT er niet in slaagde de wedstrijd op slot te gooien. En daardoor kregen de Opeindenaren het deksel terecht op de neus. Vér in blessuretijd, in de 94e minuut, legde de  goed leidende arbiter Tjalma uit Farmsum de bal op de stip na een omstreden handsbal van Sietse Jansma. De dader zelf: “It wie wis gjin hands. De bal kaam op it skouder. Ik makke wol in beweging mei de earm, mar it wie gjin hands.” ONT supporters die in de buurt van het voorval stonden vonden het wel hands en scheidsrechter Tjalma dacht er dus ook zo over. En hoewel Rory Bruinja de goede hoek koos benutte Pope Bauke Holwerda de strafschop. Er werd niet meer afgetrapt.

ONT dacht dus de drie punten binnen te hebben, maar moest er vlak voor tijd toch nog twee inleveren. De 1-1 eindstand was overigens niet onterecht. Anjum speelde met de wil voor een goed resultaat en ONT had het daar maar moeilijk mee.

Volgende week speelt ONT uit tegen VIOD. Een vooraf al beladen wedstrijd. ONT won thuis met 10-0 van de mannen van ex ONT trainer Rikus van der Es. Rikus zal weinig woorden nodig hebben om VIOD tot de tanden toe gewapend aan te laten treden tegen koploper ONT. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.