Mannen Zaterdag standaard, 1, 3e klasse B

22 januari 2011 14:30

Raap, J.

ONT eenvoudig winnaar in “Peender derby”.

OPEINDE -  ONT ontmoette zaterdag Opende. Opeinde en (Groninger) Opende, er was dus sprake van de “Peender derby”. En die derby werd door ONT moeiteloos met 3-0 gewonnen. Opende kwam vrijwel niet in het stuk voor. Omdat ONT slordig was in de afwerking werd het geen grotere uitslag.

ONT begon aan de inhaalwedstrijd met twee weken pittige training en twee oefenwedstrijden in de benen. In de oefenpartijen werd met 3-1 verloren van Oerterp en tegen Olyphia werd het 6-6. Geen uitslagen om vol vertrouwen de competitie te hervatten. En dan ook nog tegen Opende dat net voor de winterstop medekoploper SC Berlicum op de eerste en tot nu toe ook enige nederlaag trakteerde.

Maar mocht er al van enige angst aan ONT zijde sprake zijn geweest, dan was die volkomen ongegrond. Opende bleek een kampioen achteruitlopen te zijn, waarbij dan gehoopt werd op een countertje. Opende trainer Dicky Olivier had een heel heldere verklaring voor de tactiek: “Als wij hier vooruit gaan voetballen dan gaan we met 10-0 het schip in. En daar heb ik geen trek in.” Door het terughoudende spel van de gasten was het balbezit vooral voor ONT. Het leidde tot een kwartier lang eenrichtingsverkeer richting Opende doel en uiteindelijk ook tot een doelpunt. Gerrit-Jan Kooistra gooide bal voor het doel en daar stond debutant Jasper Drenthe (Drenthe kreeg in de winterstop overschrijving naar ONT) klaar om de bal kien binnen te koppen. ONT vergat daarna door te drukken om de wedstrijd snel te beslissen. ONT trainer Jan Mulder daarover: “Na de 1-0 zakten we terug. Vooral omdat de snelheid uit het spel ging. Van achteruit was het te traag. Opende bleef daardoor in de wedstrijd, maar kansen bleven uit. Hoewel, we kregen wel een aantal vrije trappen tegen. En dat terwijl er gewaarschuwd was voor de vrije trappen van ‘De Moker’, Arjen van der Wal.” Daarmee vatte Mulder de eerste helft goed samen. Opende stichtte een beetje gevaar met, inderdaad, vrije trappen van Arjen van der Wal maar échte kansen waren er niet. Ook Opende’s steraanvaller Hendrik de Zwart kon geen potten breken.

De tweede helft werd een aardig schouwspel met een vanaf minuut één een gasgevend ONT. Dat betekende niet dat Opende helemaal niet mee deed. Zo moest ONT doelman Rory Bruinja handelend optreden bij inzetten van Hendrik de Zwart en Mark Koop. ONT besliste de wedstrijd in de 63e minuut. Uit een vrije trap van Marten Zantema legde Otto Kooi de bal terug op Jasper Drenthe en die tekende met een strak schot vanaf 16 meter voor de 2-0. Snel daarna kreeg ONT kansen op een grotere voorspong. Maar een inzet van Egbert Hulzinga werd een corner en Otto Kooi raakte de lat nadat Opende doelman Eppie Pijpker een vlammend schot van Sietse Jansma niet onder controle kreeg. Uiteindelijk gooide Kooi de partij in de 72e minuut op slot met ONT’s derde doelpunt. Uit een vrije trap van Marten Zantema knikte de ONT spits raak.

ONT speelde het laatste kwartier van de wedstrijd soeverein uit. Terugkijkend op de wedstrijd kan worden gesteld dat het verdedigend bij ONT voortreffelijk in orde was. Exponent daarvan was Sietse Jansma die een foutloze en ook gedreven partij speelde. ONT trainer Jan Mulder was na de wedstrijd tevreden: “Dit is een goed begin van de tweede helft van de competitie. Je weet nooit waar je staat na de winterstop. Voor ons was het zaak te spelen met veel beweging voorin omdat Opende een vrij statische verdediging heeft. Dat ging een kwartier goed. Daarna vielen we wat terug. En dan blijft een tweede treffer te lang uit waardoor Opende in de wedstrijd blijft.” Mulder zag in de tweede helft ONT beter spelen: “Na rust was er meer beweging in het team. We kwamen meer aan voetballen toe met de 2-0 en 3-0 als logisch gevolg.”

Zaterdag a.s. speelt ONT opnieuw thuis. Dan is Anjum de tegenstander. Aanvang 14.30 uur.