It Blikkelan 17
9074CM
HALLUM
tel. 0518-841581

HALLUM - De 5-2 nederlaag tegen Wykels Hallum was niet alleen (te) ruim, het betekende ook de eerste nederlaag in de competitie. Over de gehele wedstrijd gezien was de thuisclub feller in de duels. Een wereldgoal en een terechte strafschop hielpen Wykels Hallum in het zadel.

Wedstrijden in Hallum tussen Wykels Hallum (WH) en ONT brengen ONT niet veel geluk. Van de laatste tien ontmoetingen werden er maar twee gewonnen. Er werd zes keer verloren en daar kwam dus zaterdag een zevende nederlaag bij. WH was feller en ONT kon het favoriete middenveldspel nooit goed laten zien. Ook omdat de thuisclub regelmatig de lange bal hanteerde. Afgezien van ook wel goede momenten was het vooral achter de feiten aanhobbelen. Opvallend was het aantal glijpartijen op het veld. Daar leek de thuisclub minder last van te hebben dan ONT. Het veld werd bestempeld als ‘harde ondergrond en zachte bovenlaag’.

Het eerste wapenfeit was overigens wel voor de Opeindenaren. Na een kaats van Michel Weisser produceerde Janco van der Veen een schotje dat WH doelman Desmond Louwerens opraapte. En na een lange bal was ook de thuisclub gevaarlijk. Gwen Dijkstra schoot de bal over. Na vijf minuten leek een goeie aanval van ONT tot een kans te leiden, maar Freerk Veenstra kreeg de bal niet bij een medespeler. Maar al toen was te zien dat ONT het middenveld niet in handen had. WH liet ONT niet combineren en zo was er ook regelmatig balverlies aan ONT zijde. En verdedigend stond het niet helemaal lekker bij de bezoekers. En daar ontstond ook de 1-0 uit. Hielke Knippels kwam in een situatie tegenover twee man, werd uitgespeeld waarna ONT doelman Hidde Ament nog redde op een eerste inzet maar kansloos was op een schot van Youri Merkus uit de rebound. Merkus had daarna nog een kans, die inzet ging ruim naast. ONT moest het van een gelukje hebben om op gelijke hoogte te komen. Chris Visser was lastig waarna WH slordig uitverdedigde en Weisser in balbezit kwam in een één tegen één situatie tegen Louwerens. Dat is een kolfje naar de hand van ONT’s topscoorder, Weisser kwam tot zijn vijftiende treffer van het seizoen. Vijf minuten later keek ONT aan tegen een hernieuwde achterstand. Er was een vrije trap voor WH, Jorrit de Graaf gleed uit waarna Bas de Groot met een ferm schot in de verre hoek scoorde. Een actie van Noël Mulder had voor ONT nog een kans op kunnen leveren. De voortzetting van Mulder verdween in niemandsland.

Had ONT in de eerste helft met een paar momenten nog iets in de melk te brokkelen, dat was in het begin van de tweede helft verdwenen. De thuisclub ging met hand en tand de kleine voorsprong verdedigen en ONT voetbalde zich daar niet onderuit. Een wereldgoal van de thuisclub zetten ONT op nog grotere achterstand. Centrale verdediger Ybele Reitsma kwam op de middellijn in balbezit, zag Ament ver voor zijn goal staat en probeerde het van die afstand. Ament kon nog een vuist tegen de bal krijgen, het was niet genoeg om de 3-1 te voorkomen. Het moet gezegd, ONT ging niet bij de pakken neer zitten en probeerde greep op de wedstrijd te krijgen. Het tweede doelpunt van ONT hielp zeker bij die instelling. Knippels scoorde in de 68e minuut uit een vrije trap vanaf 25 meter. Via de onderkant van de lat werd het 2-3. ONT geloofde in een derde doelpunt, WH boorde dat geloof in de 74e minuut de grond in. ONT kreeg de bal niet weg, Albert Wijma vergreep zich aan zijn tegenstander en Reitsma mocht vanaf elf meter zijn tweede doelpunt maken. Het was daarna wel gedaan met ONT. Ament redde nog twee keer om de achterstand niet nog meer op te laten lopen. In blessuretijd kwam er toch nog een vijfde WH treffer. Uit een corner van ONT (!) volgde een lange bal op De Groot. Gerard Douwsma twijfelde tussen ingrijpen of het sprintduel aangaan, waarna De Groot vrije doortocht had naar Ament. Eindstand 5-2.

ONT trainer Tjerk Koops zag de problemen die ONT had met WH: “ONT haalde niet haar normale niveau. We hadden moeite de tegenstander onder druk te krijgen de eerste helft en daardoor werden de ruimtes op het middenveld te groot. Waar wij in de voorgaande wedstrijden goed samenwerkten op de helft van de tegenstander, lukte dit vandaag niet.” In de tweede helft zag Koops lichtpuntjes: “In de tweede helft ging het een stuk beter en lag het tempo van ONT in zowel het drukzetten alsook in balbezit naar een hoog niveau. Het gevoel was dan ook dat eerder de 2-2 in de lucht hing dan de 3-1. Maar door een goal vanuit de middencirkel komt Wykels Hallum toch op 3-1. Hierna proberen we nog wel met hetzelfde tempo kansen te creëren maar valt het de verkeerde kant op. Het is jammer dat er een einde komt aan een mooie reeks, volgende week staat de laatste thuiswedstrijd van 2022 op het programma en is het aan de jongens om te laten zien dat dit een incident was.”

ONT mag even de wonden likken maar moet vooral kijken naar de nog steeds prachtige start van deze competitie. Zaterdag a.s. wacht Minnertsga als tegenstander. In Opeinde wordt om 15.00 uur afgetrapt. Hoewel, mogelijk wordt die tijd aangepast mocht Oranje om 16.00 uur voetballen. Maar, dat is afhankelijk van o.a. de veldbezetting bij ONT.