Healwei 2 A
9218RH
OPEINDE
tel. 0512-371956

OPEINDE - ONT ging de rust tegen SVM Marknesse in met een 1-0 voorsprong, maar vergat in de eerste helft de kansen te benutten en een ruimere voorsprong te nemen. En daar kregen de Opeindenaren in de tweede helft bijna het deksel voor op de neus. Het werd uiteindelijk 3-2 op basis van de onverzettelijkheid van ONT in de tweede helft.

Nacompetitiewedstrijden staan onder leiding van een arbitraal trio en dat waren bij deze wedstrijd scheidsrechter Jasper Ottens en de assistenten Marten Brouwer en Peter Kats. Het trio had geen moeilijke wedstrijd. Hoewel de belangen best groot waren, op weg naar promotie naar de tweede klas, was het een sportief duel. Overigens ging SVM het duel niet in met de gedachte persé te willen promoveren naar de tweede klasse. Sterker nog, de polderbewoners voelen zich comfortabeler in de derde klasse. Dat was de stemming vooraf. In het veld was daar, zeker in de tweede helft, niets van te merken.

ONT startte voortvarend aan de partij. Het had in minuut één al 1-0 moeten zijn. Michel Weisser zette Chris Visser kansrijk voor SVM doelman Christiaan Haagsma, maar die redde. SVM werd in de achtste minuut gevaarlijk via topscoorder Chris Berndsen (29 competitiegoals). De spits pikte een lange bal op en kwam oog in oog te staan met ONT doelman Hidde Ament. De anders zo trefzekere Berndsen liet de bal op de buitenkant paal belandden. ONT kon toch wel het geliefde combinatiespel spelen en dat leidde in de 16e minuut tot de 1-0. Hielke Knippels vond de vrijstaande Janco van der Veen en die legde de bal vanaf 16 meter keurig in het hoekje. ONT bleef in de rest van de eerste helft de betere ploeg maar vergat zichzelf te belonen met meer goals. Weisser schoot op de onderkant lat en zag een inzet geblokt. De ONT spits zag even later Haagsma redden op een geplaatst schot en een inzet Van der Veen werd van de lijn gehaald. Het laatste wapenfeit kwam op naam van Noël Mulder die zijn doelpoging tot corner zag verwerkt. Dus 1-0 bij rust en dat had echt een hogere score kunnen zijn.

Die 1-0 tussenstand gaf SVM wel het vermoeden dat er misschien toch wel wat te halen was. Want hoewel de begeleiding vooraf dan wel zei niet voor promotie te gaan, gingen de spelers in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker en meer. SVM trainer Jan Venema wijzigde zijn strijdplan en ging opportunistisch spelen. En ONT kwam onder druk. Maar ONT bleef wel haar eigen strijdplan hanteren. Dus combineren en bij balverlies hoog druk houden op de tegenstander om de bal zo snel mogelijk terug te veroveren. Maar het combinatiespel was slordig en bij balverlies benutte SVM het gat tussen middenveld en verdediging door de bal zo snel mogelijk bij de voorwaartsen te krijgen. En zo ontstonden er veel één tegen één situaties.
De bezoekers waren in de tweede helft duidelijk de bovenliggende partij en ONT had het aan doelman Ament te danken dat het 1-0 bleef. Ament maakte een voorzet van Bart Bakker onschadelijk en hield Martin Peters van scoren af. En Ament redde ook op twee doelpogingen van Berndsen. Maar in de 33e minuut was Ament kansloos op een kopbal van Bart Bakker. Op dat moment was ONT ook rijp voor een tweede tegendoelpunt. Dat had Berndsen kunnen maken, maar de SVM topscoorder schoot naast. Dat was tien minuten voor tijd en daarna herpakte ONT zich. Niet voor het eerst in deze competitie rechtte ONT de rug. ONT nam voetballend het heft weer in handen en dat leidde kort voor tijd tot de voorsprong. Weisser gaf een fraai passje op Marten Folkersma en de afronding van Folkersma was al net zo fraai. Met links joeg de ONT’er de bal tegen het net. Gaf SVM zich gewonnen? Zeker niet. Berndsen kwam weer in scoringspositie, Ament won ook deze strijd. Als er een ‘man of the match’ gekozen had moet worden, kwam Ament die titel wel toe. De ONT doelman hield met een aantal prima reddingen ONT in de tweede helft in de race. ONT wachtte nog met uitbreiding van de voorsprong omdat Jurjen Veenstra de paal raakte, Van der Veen in kansrijke positie op de bal stapte en Knippels ook besloot de bal op de paal te deponeren. De veilige 3-1 voorsprong kwam in blessuretijd van de voet van Jesper Landman die een passje van Van der Veen keurig afrondde. Hoewel veilig? Door een vrije trap van Strijk werd het nog 3-2. Dat was in de veertiende (!) minuut van de extra tijd. Een minuut later floot arbiter Ottens voor het einde van de wedstrijd en was ONT een ronde verder.

ONT trainer Jan Hulzinga keek tevreden terug op de eerste helft van de wedstrijd: “Vandaag de eerste wedstrijd van maximaal drie in de nacompetitie. Voor velen van de groep de eerste keer. Ondanks sommige gespannen gezichten hebben we er denk ik een prima wedstrijd van gemaakt. Enige opdracht voor de jongens: speel zoals je normaal ook doet en geniet. Met name de eerste helft lukte bovenstaande aardig. We bespeelden de ruimtes goed, konden door snel te verplaatsen vaak in de één vs één en de 16 meter komen. Dit had moeten leiden tot een ruimere ruststand dan 1-0.”
In de tweede helft had ONT het moeilijk, maar Hulzinga zag dat ONT zich herpakte: “Aangezien het in één wedstrijd beslist moet worden, weet je ook dat de tegenstander iets anders gaat proberen. Dat leverde ons best wel problemen op zo nu en dan de tweede helft . De 1 - 1 was dan ook terecht. Het knappe van deze wedstrijd is echter dat de jongens het blijven proberen en na de 1-1 de rug weer rechten, beter gaan spelen én twee keer scoren. Belangrijke rol ook voor onze invallers en Hidde die een zekere 2-2 weet te voorkomen. Een verdiende overwinning denk ik en dus wederom een bonuswedstrijd, nu tegen Nijland. We kijken er naar uit om ons daar weer van onze beste kant te laten zien.”

De wedstrijd tegen Nijland wordt dinsdag a.s. gespeeld. Aanvang 20.15 uur. De andere wedstrijd is Workum tegen Heerenveense Boys. De winnaars van deze wedstrijden plaatsen zich voor de finale op zaterdag 18 juni a.s. (neutraal terrein).