Mannen KNVB beker Amateurs poulefase Groep 2 08

Healwei 2 A
9218RH
OPEINDE
tel. 0512-371956

OPEINDE - Net als vorige week tegen SC Boornbergum ’80, trof ONT een tegenstander die niet wilde voetballen. Het liet ONT de oplossingen zoeken om de verdedigingsmuur van Harkema Opeinde te doorbreken. Dat lukte uiteindelijk wel. Een 0-1 achterstand werd omgezet in een 2-1 overwinning. Maar soepel ging dat niet.

Meest opmerkelijk aan de bekerwedstrijd tussen ONT en Harkema Opeinde (HO)? Scheidsrechter Erik Blokker kwam uit Harderwijk. De KNVB meldde ONT zaterdagmorgen in eerste instantie dat de aangestelde scheidsrechter had afgezegd en dat er geen vervanger beschikbaar was. Later werd er in district Oost een wedstrijd wegens corona afgelast en de scheidsrechter van dienst wilde wel vanuit Harderwijk naar Opeinde rijden om te fluiten. Een echte liefhebber!

Dan de wedstrijd. HO was niet naar Opeinde afgereisd om te verliezen. HO betrok de verdedigende stellingen. Wel wat meer ‘voetballend’ dan SC Boornbergum ’80 vorige week, maar ONT mocht het oplossen. En dat lukte zeker de eerste helft niet echt. Het spel van ONT was gehaast en dat leidde tot veel onnauwkeurigheid. Een kolfje naar de hand van de gasten. Desondanks had ONT wel scoringskansen, maar het vizier stond niet op scherp. Freerk Veenstra raakte de buitenkant van de paal en Michel Weisser vond HO doelman André de Graaf op zijn weg. Waar het kon deed HO toch wel mee en zo moest ONT doelman Hedzer Hoekstra een inzet van Cris Alma tot corner verwerken. ONT was wel de bovenliggende partij maar het keek na een half uur spelen wel tegen een 0-1 achterstand aan. Alex van der Tuin verraste ONT doelman Hoekstra met een schuiver in de lange hoek. Vier minuten later leek een verdubbeling van de HO voorsprong aanstaande. Chris Hoeksma was op weg naar het ONT doel, maar ONT verdediger Albert Wijma versperde Hoeksma de weg met een prima tackle.

Tapte ONT na rust uit een ander vaatje? Ja, het tempo ging omhoog, er werd directer gespeeld en er werd vaker een speler vrijgespeeld. Maar de onnauwkeurigheid was er bij vlagen nog steeds. Feit was wel dat HO steeds minder in de melk te brokkelen had. ONT beheerste de wedstrijd en de gelijkmaker in de 64e minuut was terecht. Weisser en Jorrit de Graaf lieten goede kansen nog onbenut, Weisser was wel succesvol na een voorzet van Thomas Landman. En dat was Weisser vijf minuten later nog een keer, nu op aangeven van Freerk Veenstra. HO wierp daarna het pure verdedigen wel van zich af. Achterin werd één op één gespeeld en er kwam nog meer ‘gif’ in het spel van de bezoekers. Het werd een pittig laatste kwartiertje waarin arbiter Blokker niet pietluttig floot en de wedstrijd zijn gang liet gaan. Het aandringen van HO leidde tot twee kansen voor Albert Veenstra. Zijn doelpogingen gingen over het ONT doel.

Na enkele minuten blessuretijd vond de prima leidende scheidsrechter Blokker het welletjes en blies de wedstrijd naar een 2-1 overwinning voor ONT. De thuisreis naar Harderwijk kon na een versnapering in ONT bestuurskamer worden aanvaard.

ONT middenvelder Freerk Veenstra over de wedstrijd: “We probeerden in de eerste helft druk te zetten op hun laatste linie maar dat ging lastig omdat ze alle ballen direct lang gooiden. In de tweede helft ging ons tempo omhoog en namen we initiatief om tussen de linies aanspeelbaar te zijn. Daardoor vonden we elkaar makkelijker en konden we ook meer gebruik maken van onze zijkanten.”
Veenstra verder over die betere tweede helft: “Je ziet dat wanneer we weer meer controle krijgen op het spel we ook logischere keuzes maken aan de bal en ook  bij het doel van de tegenstander waardoor we twee mooie uitgespeelde goals maken. Best een moeizame wedstrijd maar knap dat we het als team ook voor elkaar krijgen zo’n wedstrijd nog naar onze hand te zetten.”

De druiven waren zaterdag dus zuur voor Harkema Opeinde. Er werd met 2-1 verloren. Dat was dus al wrang, maar het meest zuur was dat een clubrecord niet werd geëvenaard. Harkema Opeinde was al 21 wedstrijden ongeslagen. Het record stond op 22 wedstrijden ongeslagen en die prestatie dateert uit 1969. Dé kans om dat record te evenaren en daarna te verbreken ontnam ONT de Harrekieten en dat deed best wel pijn.

Zaterdag a.s. speelt ONT de derde bekerwedstrijd. Er wordt dan in Drogeham gespeeld tegen de plaatselijk trots. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.