... (penalty)
80'

3e klasse B

12 oktober 2019 15:00

OPEINDE - Een enerverende wedstrijd was ONT tegen Anjum zeker. Met zes doelpunten, kansen, fouten en een blessure van de scheidsrechter was er achteraf genoeg om over na te praten. Dat ONT niet won had het aan zichzelf te danken door voor rust geen afstand te nemen van de bezoekers.

Om maar even met een cliché te beginnen: de neutrale toeschouwers zagen een prachtige wedstrijd. Alles zat er in; veel goals, goed voetbal, fouten ook en er gebeurde veel voor beide doelen. Trainers hebben niets op met zo’n cliché. Die willen hun eigen ploeg zien winnen, het liefst met goed voetbal, maar een ‘smerige’ overwinning is ook prima.
De opening van ONT - Anjum was spetterend. In de tweede minuut lag de bal al in het ONT netje maar scheidsrechter Guus van Ekelenburg keurde de goal af wegen buitenspel. Een minuut later had ONT moeten scoren. Dennis Bakker teisterde de kruising waarna Michel Weisser de rebound over het Anjum doel joeg. In de zevende minuut was het alsnog raak voor ONT. Hielke Knippels bracht de bal voor vanaf de achterlijn, een Anjum speler verslikte zich in de bal en dat deed Michel Weisser daarna niet. ONT had het betere van het spel met prima combinatievoetbal, bij vlagen een lust voor het oog. Na een kwartier was er druk van Anjum en dat resulteerde in een paar corners. Uit de derde corner was het raak. Stephan Overkempe scoorde met een kopbal. Het tegendoelpunt bracht ONT niet van slag maar uit de kansen die er voor ONT ontstonden werd maar één keer gescoord. Dat was net na het half uur. Weisser zocht Bakker, die profiteerde van een missertje bij Anjum en scoorde beheerst. Dat ONT niet uitliep naar een grotere voorsprong zorgde uiteindelijk feitelijk voor het deksel op de neus. Knippels kwam een teen te kort om te scoren en Marten Folkersma ‘bekroonde’ een mooie actie met een pass op een tegenstander in plaats van drie vrijstaande medespelers. Dat Anjum voor rust de gelijkmaker scoorde was een cadeautje van ONT. Keimpe Jacobi, hij speelde verder een prima wedstrijd, liet zich van de bal zetten en Overkempe profiteerde. Dat bracht Overkempe (34) op een totaal van 363 treffers in competitie-, beker- en oefenwedstrijden.

In de rust bleek dat scheidsrechter Van Ekelenburg een blessure had opgelopen. Maar de leidsman wilde toch door en liet zich behandelen door Mattie Jongsma (voormalig ONT verzorgster die van huis werd gebeld). Na een pauze van bijna 35 minuten kon de wedstrijd worden hervat.
Die hervatting pakte voor ONT niet goed uit. Want na tien minuten ging de bal op de stip toen Albert Wijma zicht vergreep aan Overkempe. Pôpe Bauke Holwerda wist wel raad met het buitenkansje; 2-3. Die tussenstand was een kolfje naar de hand van Anjum dat de verdedigende stellingen betrok en hoopte op een uitbraak. ONT ging amechtig op zoek naar in ieder geval de gelijkmaker maar het zat ook niet mee. Dion Smits schoot naast en zag een volgend schot tot corner verwerkt. Weisser kopte naast waarna een uitval van Anjum de wedstrijd ook op slot had kunnen gooien. Freerk Veenstra voorkwam erger met een prima ingreep. Dat ONT toch nog een puntje overhield aan de wedstrijd dankte het aan een doelpunt van Weisser en een ultieme redding van ONT doelman Hidde Ament. Weisser verschalkte tien minuten voor afloop Anjum doelman Lolke Dijkstra met een bal in de korte hoek waar de doelman een voorzet verwachtte. En Ament, tja, die had even later een geweldige redding in huis op een van richting veranderd schot van Tijtsma. De bal leek met een boogje in het ONT doel te verdwijnen, Ament kon met een uiterste krachtinspanning de bal nog net uit het doel houden.

Het bleef bij 3-3 en daar had ONT het meest moeite mee. Goede kansen werden niet benut, aan de andere kant, als je tien minuten voor tijd nog de gelijkmaker scoort moet je ook blij zijn met een punt.

ONT trainer Jan Hulzinga hield een dubbel gevoel over aan de wedstrijd: “Eigenlijk zou na afloop opluchting misschien wel moeten overheersen. We stonden immers 2-3 achter met nog een kwartier te gaan. Maar een ieder die de wedstrijd heeft gezien heeft denk ik ook kunnen constateren dat we onszelf enorm tekort gedaan hebben. Met name in de eerste helft heb ik het team op momenten geweldig zien spelen. Hoog tempo, veel energie, gemakkelijk voetballend, maar vooral: heel veel kansen creërend. Dat we  gaan rusten met 2-2 in plaats van 4-1, kunnen we onszelf dan ook kwalijk nemen. Anjum bleef zo in de wedstrijd en ook de tweede helft moet je dan erg geconcentreerd en met minimaal dezelfde energie op zoek gaan naar de voorsprong. Ook in deze helft creëren we voldoende kansen om minimaal twee keer te scoren.”
Hulzinga zag genoeg perspectief voor de toekomst: “Dat de uiteindelijke uitslag dan niet in ons voordeel uitvalt is enorm zonde. Toch is deze wedstrijd ook meteen hét bewijs dat we op de goede weg zijn en absoluut op deze manier door moeten gaan. Het maakt me dan ook trots en stemt me tevreden dat de groep hierin gretig is en er hard aan wil werken om elke week beter te worden. Dan kan de eerste winstpartij niet ver weg zijn.”

Volgende week speelt ONT uit tegen Waskemeer, aanvang wedstrijd 14.00 uur.

Michel Weisser scoort 1-0 op aangeven van Hielke Knippels. Foto Romke Visser.