ONT 1, 3e klasse B

18 mei 2010 19:30

Loovers, H

Tweede klasse droom ONT spat uiteen

OPEINDE - ONT hunkert er naar terug te keren op tweede klasse niveau. De club is er klaar voor, maar Waterpoort Boys (WPB) uit Sneek stak er een dikke stok voor. ONT slaagde er niet in de in Sneek opgelopen 4-2 achterstand goed te maken. ONT nam in de eerste helft een 1-0 voorsprong, miste een strafschop en liep de rest van de wedstrijd op tegen een WPB muur die maar niet omviel.

De opdracht voor ONT was vooraf kraakhelder. Er moest met drie doelpunten verschil worden gewonnen van WPB om de volgende ronde van de nacompetitie te halen. Bij twee doelpunten verschil zouden strafschoppen de beslissing brengen.

ONT begon met direct druk te zetten, wat WPB overigens ook toe liet. Het eerste gevaar kwam na zeven minuten via Jeroen van Wijk die een verdwaald schot door WPB doelman Peter de Jong net onder de lat zag weggetikt. Een schot van Jaap Jan van Leeuwen werd een corner en daarna gebeurde er een hele tijd niets meer. ONT werkte zich een slag in de rondte, maar was daardoor wel regelmatig onzorgvuldig. WPB kwam niet echt onder de druk van ONT vandaan en beperkte zich tot verdedigen. Pas op het half uur leefde de wedstrijd op. Jaap Jan van Leeuwen bediende Wietze Klaver op maat. De voorzet van Klaver werd door Jeroen van Wijk in de verre hoek gekegeld. Toen vlak daarna Jaap Jan van Leeuwen werd gehaakt en ONT een strafschop kreeg, leek het scenario voor ONT op maat te zijn gesneden. Maar waar Mario Dekker dit seizoen al meerdere keren trefzeker was vanaf elf meter, faalde de ONT aanvoerder nu. De te zacht ingeschoten bal eindigde in de armen van WPB doelman De Jong. Het enige wapenfeit van WPB viel te noteren in de blessuretijd van de eerste helft. Richard de Jong verraste ONT doelman Rory Bruinja met een lage vrije trap. De rebound werd niet benut door WPB.

Was er in de eerste helft, zéker van ONT zijde, sprake van aardig voetbal, de tweede helft verdween dat meer en meer. ONT startte nog prima met twee kansen voor Mario Dekker. Uit een voorzet van Henk Bruinsma kopte Dekker over het doel en een kopbal uit een voorzet van Jaap Jan van Leeuwen werd een prooi voor de doelman. Een vrije trap van Steven Kooistra kon net niet worden beroerd door Egbert Hulzinga en aan de andere kant schoot Jorn Hoekstra een vrije trap net naast en ging een inzet van Herre van der Velde diagonaal voorlangs. De kansjes voor WPB gaven wel aan dat ONT wat meer ruimte moest weggeven. Ook al omdat er met krachten werd gesmeten. Voor alle toeschouwers, die van ONT, van WPB maar ook voor de neutrale, bleef de tweede helft een spannend spektakel. Van goed voetbal was allang geen sprake meer. ONT pompte alles naar voren, WPB stond daar met man en macht het leer weg te werken. En meer dan dat, er kwam ook geslepenheid om de hoek kijken. WPB spelers gingen graag naar de grond, de scheidsrechter werd bespeeld, speeltijd gesnoept. De goed leidende scheidsrechter Loovers uit Hoogeveen kon niet veel anders doen dan maar weer een blessurebehandeling toestaan.

Voor ONT werd de tijd steeds meer de vijand terwijl WPB de wegtikkende minuten omarmde. Misschien wel de beste kans in de tweede helft was er na 65 minuten voor Steven Kooistra. Weggestuurd met een heerlijke steekpass van Egbert Hulzinga verscheen Kooistra oog in oog met doelman De Jong. En die bleef de situatie meester. ONT zag daarna Jorn Hoekstra een teenlengte tekort komen na een voorzet van Robert Minks. Inmiddels had ONT coach Jan Mulder Danny Zijnstra en Sjoerd Mulder als koppende frontsoldaten ingebracht. Ook dat bracht ONT geen soelaas. Er kwamen meerdere vrije trappen en corners voor het WPB doel, echte doelkansen waren er niet. Een laatste klein kansje was er voor Danny Zijnstra ver in blessuretijd. Zijnstra kon een door Sietse Jansma meegegeven balletje niet in het doel toveren. En daarmee was het sprookje voor ONT uit. Het bleef bij 1-0 en dat was niet genoeg.

ONT kon terug zien op een wedstrijd waarin ontzettend hard werd gewerkt en waarbij de verdediging een pluim verdiende. De gevaarlijke WPB aanvallers werden in bedwang gehouden en waar mogelijk werd het middenveld ondersteund. Helaas voor ONT was het niet genoeg. In feite werd de tweekamp in Sneek verloren. Daar gaf ONT heel lang niet thuis met een 3-0 achterstand als gevolg. De uiteindelijke 4-2 nederlaag bleek in Opeinde onoverbrugbaar. Het is uithuilen en volgend seizoen wéér in de derde klasse.