ONT 1, 3e klasse B

15 mei 2010 14:30

Hoek, E.M. v/d

ONT leeft nog na 4-2 nederlaag in Sneek

SNEEK - Zaterdag speelde ONT de eerste van de twee nacompetitiewedstrijden tegen Waterpoort Boys uit Sneek. Bij een 3-0 tussenstand leek de wedstrijd een debacle te worden. De uiteindelijk 4-2 eindstand leverde ONT nog enig perspectief op voor een vervolg van de nacompetitie, met als inzet promotie naar de 2e klasse.

Vanaf de aftrap maakte de thuisclub de bedoelingen duidelijk. Er zou vandaag gewonnen worden, de mouwen werden opgestroopt en ONT werd fanatiek tegemoet getreden. Binnen een minuut was er het eerste gevaar voor het doel van Rein Ybema. Jorn Hoekstra prikte de bal net naast uit een voorzet van Herre van der Velde. Binnen tien minuten waren er kansen voor Robert Minks, opnieuw Hoekstra en Van der Velde. ONT leek de overrompelende start van Waterpoort Boys (WPB) te overleven, maar dat was een misrekening. In de 18e minuut tikte ONT doelman Rein Ybema een kopbal van Van der Velde tegen de lat, de rebound was een prooi voor Bennie Hoekstra. Twee minuten later was het al 2-0. Hoekstra was opnieuw succesvol, nu met een kopbal uit een corner. Bij beide doelpunten zag de ONT defensie er verre van solide uit.

De thuisploeg ging daarna over tot een afwachtende houding en dat gaf ONT gelegenheid aanvallend wat meer te laten zien. Na 25 minuten leidde dat tot iets dat op gevaar leek, het schot van Egbert Hulzinga verdween over het Sneker doel. Twee minuten voor rust bereikte Hulzinga medeaanvaller Jeroen van Wijk. De ONT spits schoot te snel op doel, WPB doelman Peter de Jong kon de bal oprapen.

In de bestuurskamer waren de bespiegelingen in de rust dat ONT toch wel moest komen en dat WPB het nog moeilijk genoeg zou krijgen. De strijd was nog niet gestreden, dat was de opinie. Hoe anders zou het in de beginfase lopen. In de 51e minuut peerde WPB oudgediende Richard de Jong (vandaag gehuldigd voor zijn 500e wedstrijd voor WPB, evenals Tinus Vermaning), een vrije trap richting ONT strafschopgebied. Mario Dekker kopte de bal omhoog, Rein Ybema was te laat en Herre van der Velde profiteerde. ONT met 3-0 achter en in een schier uitzichtloze situatie. Even later behoedde Ybema ONT voor een nog grotere achterstand toen hij de bal van de schoen van Jorn Hoekstra plukte.

Door ingrijpen van ONT coach Jan Mulder kantelde de wedstrijd. Mulder liet Wietze Klaver en Henk Bruinsma invallen en zette Mario Dekker in de aanval. Dat leidde tot een overwicht van ONT en onrust bij WPB. In de 66e minuut kreeg ONT de zo gewenste treffer op het scorebord. Steven Kooistra begon een soloactie, kreeg de bal wat gelukkig mee maar scoorde wel met een bekeken schot. Het gaf ONT hoop op een beter resultaat zeker toen vlak na het ONT doelpunt een inzet van Kooistra van de lijn werd gerost. In de 76e minuut kwam er toch ONT’s tweede doelpunt. Nico de Jong kwam mooi voor zijn man en kopte een vrije trap van Steven Kooistra tegen de touwen. Bij ONT nam het geloof in een nog beter resultaat toe terwijl de thuisploeg wat vertwijfeld om zich heen keek. Dat beeld veranderde zes minuten voor tijd. Richard de Jonge etaleerde nog maar een keer zijn fraaie verre trap. Een vrije trap over zestig meter viel precies op het hoofd van Bennie Hoekstra. De ONT verdediging was niet alert, de 4-2 een feit. Het vooruitzicht voor ONT had alsnog desastreus kunnen zijn als invaller Robbie Terpstra in volkomen vrije positie de bal niet naast, maar in het ONT doel had geschoven. Na ruim vier minuten blessuretijd floot de uitstekend leidende scheidsrechter Van der Hoek uit Assen voor het einde.

Het bleef bij dus 4-2 en dat was een voor ONT erg onbevredigend resultaat. Dat het tegen WPB niet eenvoudig zou worden was vooraf bekend. Dat de tegendoelpunten zo lichtzinnig zouden worden weggeven was niet ingecalculeerd. Tenslotte had ONT de op drie na minst gepasseerde verdediging in de 3e klasse B! Is ONT nu kansloos? Nee, natuurlijk niet. Als je uit twee keer kunt scoren tegen WPB, kun je dat thuis ook drie keer. En als je dan achterin de deur op slot houdt is de klus geklaard. Dat klinkt gemakkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Het zal dinsdagavond een regelrechte “clash” worden. Er op of er onder!