84'

3e klasse B

1 december 2018 14:30

F. van der Wal

TWIJZEL - Met 4-1 verliezen zonder dat de tegenstander de goals maakte uit uitgespeelde kansen. Dat klinkt raar, maar was zaterdag voor ONT wel de harde realiteit. Slordigheden in de ONT defensie hielpen de thuisclub aan de winst.

Na de nederlaag vorige week tegen een veel beter Kollum was het zaterdag voor ONT zaak punten te pakken tegen SC Twijzel. De tegenstander behaalde twee punten meer en met een driepunter zou ONT goede zaken doen op de ranglijst. Maar die gedachte had zich niet heel diep genesteld in de ONT hoofden, want het eerste kwartier van de wedstrijd deed ONT niet echt mee. De snelle 1-0 na zes minuten was niet een verrassing. Een verkeerde terugspeelbal was de aanleiding. De kans die Peter Poortman kreeg werd nog een corner. Na die corner van Wytze Pilat (vorig seizoen ONT’er) werd de bal door ONT niet opgeruimd en daar profiteerde Mennelt Pilat van. Een eerste mogelijkheid voor ONT was er voor Jurjen Veenstra. De ONT’er stoomde op door het midden, de punter die volgde ging ruim naast. Een beetje uit het niets kwam ONT na twintig minuten op gelijke hoogte. Egbert Hulzinga bracht de bal bij Noël Mulder en die scoorde. ONT controleerde daarna de wedstrijd en een Opeinder voorsprong leek dichterbij dan een achterstand. Na een goede combinatie tussen Dennis Bakker en Hielke Knippels was ONT dichtbij een doelpunt. SC Twijzel doelman Jacob Sietze Bremer pareerde. De thuisclub had een stilstaande situatie nodig om gevaarlijk te worden. Menno Blom nam uit een vrije trap op de rand zestien de ONT veste onder vuur, ONT doelman Hedzer Hoekstra stond op de goede plaats.

Waar er voor ONT het laatste half uur van de eerste helft niet veel aan de hand was, SC Twijzel creëerde geen kans, zette dat beeld zich in de tweede helft voort. Een kansje voor ONT was er voor Veenstra. Aangespeeld door Bakker leverde het schot een corner op. En toch stond er in de 54e minuut 2-1 op het scorebord. SC Twijzel dirigeerde de bal richting het ONT strafschopgebied. Het wegkoppen van de bal was onvoldoende waarna Johannes van der Meulen de bal over Hoekstra liftte. ONT ging direct op zoek naar de gelijkmaker. Oebele Twijnstra had die kunnen maken maar zijn inzet met links was te druistig. Knippels kreeg een nog betere kans. Bakker bracht de bal voor het doel, Hulzinga kopte op maat terug waarna de inzet van Knippels werd geblokt en het niet meer dan een corner werd. Twee onachtzaamheden in de ONT defensie leidden de 3-1 en 4-1 in. Uit een vrije trap van Wytze Pilat mocht een SC Twijzel speler ongehinderd de bal vanaf de achterlijn voor het doel koppen en daar was Wiebe Aardema attent genoeg om te scoren. Zeven minuten voor tijd werd het leed voor ONT nog groter toen Jelle Pilat profiteerde van het niet wegwerken van de bal door ONT.

En zo verloor ONT van een tegenstander die niet slecht speelde, maar geen kansen creëerde. Om dan toch vier doelpunten tegen te krijgen is opvallend, maar de manier waarop is tekenend voor een aantal wedstrijden dit seizoen. Niet scherp genoeg en op beslissende momenten net een verkeerde keuze. Het is overigens te gemakkelijk om bij vier tegendoelpunten alleen maar naar de verdediging te wijzen. Verdedigen begint al verderop op het veld. Voor ONT trainer Jan Hulzinga is er genoeg werk aan de winkel.

De spreekwoordelijke donkere dagen voor Kerst zijn voor ONT de harde werkelijkheid. De ploeg werkt hard, krijgt complimenten voor de spelopvatting, maar harkt geen punten bij elkaar. En dan komen de onderste plaatsen in zicht. ONT heeft voor de winterstop nog twee wedstrijden om punten aan het totaal van tien toe te voegen. Volgende week thuis tegen Rijperkerk (aanvang 15.00 uur) en de week daarna uit tegen Zwaagwesteinde.