80'

3e klasse B

20 april 2019 14:30

Jaap Woering

OPEINDE - In de strijd om degradatie en nacompetitie te ontlopen deed ONT goede zaken door SC Twijzel met 4-0 van het veld te spelen. Op enkele momenten na had ONT de wedstrijd onder controle en was er op de overwinning niets af te dingen. Invaller Noël Mulder besliste de partij in de tweede helft met twee prima doelpunten.

ONT hervatte de competitie na een week stilstand. Door het overlijden van Rijperkerk trainer Douwe Zondervan werd de wedstrijd tegen Rijperkerk vorige week uitgesteld. Tegenstander SC Twijzel speelde wel en ging met 4-1 onderuit bij VIOD. Dat past een beetje in de matige serie van SC Twijzel na de winterstop. Zo werden uit de laatste vier duels maar drie punten behaald. Tussendoor werd in de ‘beker’ nog wel een prestatie van formaat geleverd door de 1/8 finales te behalen. Daarin bleek Flevo Boys 2 met 2-1 net even te sterk.

ONT zit na de winterstop duidelijk in de lift. Aan het schamele aantal van tien punten vóór de winterstop werden er tot afgelopen zaterdag veertien aan toegevoegd. Dat hadden er meer kunnen zijn, maar twee weken geleden was ONT tegen Zwaagwesteinde even niet bij de les en volgde er een nederlaag. Het goede spel tegen Zwaagwesteinde leverde geen punten op, tegen SC Twijzel leverde datzelfde goede spel wél punten op. Wat het voor de toeschouwers een leuke wedstrijd maakte was dat beide partijen wilden voetballen en dat de goed leidende scheidrechter Woering uit Assen dat ook toe liet.

De wedstrijd startte spectaculair met binnen enkele minuten kansen voor beide partijen. Dennis Bakker bestookte het doel van SC Twijzel, in de rebound lukte het Michel Weisser niet te scoren. Aan de andere kant bereikte ex ONT’er Wytze Pilat met een fraaie pass Wiebe Aardema. Diens inzet pareerde ONT doelman Hidde Ament waarna de doelpoging van Johannes van der Meulen werd geblokt. Toch was er een snelle voorsprong voor ONT. In de zesde minuut was het Weisser die met een gelukje Egbert Hulzinga aanspeelde. Dat buitenkansje liet de ONT spits niet onbenut. Wat ONT daarna op het veld toverde was fraai. Met snelle combinaties op het middenveld werd SC Twijzel van het kastje naar de muur gestuurd. Wat ontbrak was een grotere voorsprong. Jurjen Veenstra stuitte op SC Twijzel doelman Jacob Bremer en Weisser nam een bal uit een voorzet van Hulzinga vol risico, waar een wat meer bedachtzame actie misschien meer succes had gehad. Voetballend was ONT veruit de bovenliggende partij en daar had SC Twijzel geen antwoord op. Tekenend waren de vele discussie van SC Twijzel in het veld en vanaf de zijlijn hoe het combinerende ONT aan te pakken.

Die aanpak dachten de bezoekers de tweede helft gevonden te hebben. Het combinatievoetbal, dat ook SC Twijzel nastreeft, ging overboord en opportunisme kwam er voor in de plaats. Niet het opportunisme dat andere teams in de 3e klasse B laten zien door de bal blind naar voren te roeien, maar wel door de duels te zoeken en die te winnen. Daar had ONT het een tijdje moeilijk mee en dat veranderde na het tweede ONT doelpunt ook nog niet. Dat tweede ONT doelpunt was wel een beauty. Weisser legde de bal precies op maat terug op Hielke Knippels en die scoorde vanaf 18 meter met een streep in de kruising. Maar ONT bleef het moeilijk hebben tegen de bezoekers en de aansluitingstreffer lag op de loer. Die leek er ook te komen toen Ament een aarzelmomentje had en Van der Meulen profiteerde. Albert Wijma voorkwam met een redding op de doellijn een doelpunt. Maar hoe verder de tweede helft vorderde hoe meer ONT zich hervond en de tegenstander weer in de greep kreeg. Dat leidde uiteindelijk tot twee treffers van invaller Noël Mulder. Die bleef rustig na een combinatie met Freerk Veenstra en scoorde beheerst de 3-0. En tien minuten voor afloop zette Mulder de partij helemaal op slot met zijn tweede doelpunt. En dat was een fraaie. Aangespeeld door Knippels waagde Mulder een omhaal waarna de bal keurig in de verre hoek verdween.

En zo pakte ONT drie belangrijke punten. Ook al omdat de concurrenten voor de onderste regionen ook punten pakten. Dat past in het beeld van dit moment van de competitie. De staartploegen roeren zich. Ondanks de driepunter heeft ONT zich nog niet ontworsteld aan de strijd om de onderste plaatsen. Dan moeten er nog wel wat punten bij. Het spel tegen SC Twijzel geeft wel vertrouwen om nog wat punten toe te voegen aan het totaal.

ONT trainer Jan Hulzinga was vooral blij met de ontwikkeling die zijn team doormaakt: “Terugkijkend op de wedstrijd denk ik dat we een bij vlagen uitstekende eerste helft hebben gespeeld. Veel balbezit, druk naar voren, veel energie. Het ontbrak in de eindfase soms aan logische keuzes, maar het voelt ook goed dat we zo vaak voetballend in de eindfase zijn gekomen.
De tweede helft was lastiger voor ons, aangezien SC Twijzel sneller en directer wilde spelen. Dat maakte dat we iets minder konden controleren. Toch kun je denk ik zien dat we gegroeid zijn en deze situaties veel beter het hoofd kunnen bieden. Dat we de tweede helft nog drie keer scoren is hier denk ik een zichtbaar resultaat van. Dat stemt me als trainer tevreden en maakt me trots op de groep.”

Dinsdag 23 april a.s. speelt ONT de inhaalwedstrijd uit bij Rijperkerk. Aanvang wedstrijd 20.00 uur.