... (intikker)
76'

3e klasse B

6 april 2019 15:00

OPEINDE - Goed voetballen en verliezen. Het overkwam ONT zaterdag tegen Zwaagwesteinde. Drie fouten in de ONT verdediging strafte Zwaagwesteinde genadeloos af. De 2-3 eindstand deed zeer, maar tegelijkertijd was er genoeg houvast om positieve dingen te destilleren uit de wedstrijd.

ONT - Zwaagwesteinde was vooraf een interessante wedstrijd. Beide teams behaalden na de winterstop flink wat punten. De top vier van het aantal behaalde punten ná de winterstop zag er zo uit: Grijpskerk 16, Leovardia 16, Zwaagwesteinde 15 en ONT 14. Dus in dat opzicht was de wedstrijd een topper. En ondanks het verschil van de twaalf punten voorsprong van Zwaagwesteinde op ONT was het qua spel ook best een topper. Beide teams deden niet veel voor elkaar onder. Er werd hard gewerkt en de insteek was om te voetballen. En dus ontstond er voor het publiek een aantrekkelijke en onderhoudende wedstrijd. Daar zorgde de prima leidende scheidsrechter Sarah Brinkkemper ook voor door, daar waar mogelijk, te laten voetballen en niet voor pietluttigheden te fluiten.

ONT begon goed aan de wedstrijd. Jurjen Veenstra bracht Michel Weisser in stelling, zijn schot werd geblokt. Dat gebeurde even later ook na een combinatie tussen Egbert Hulzinga en Freerk Veenstra. Veenstra werd bij de doelpoging de voet dwars gezet. De 0-1 die na elf minuten viel was onverwacht en ook onnodig. ONT trainer Jan Hulzinga predikt voetballend uit te verdedigen. Dat is prima, maar soms kan dat niet en moet er een ‘roei’ naar voren zijn. Dat vergat ONT in de 11e minuut en daar profiteerde Jan Eisma van. Drie minuten later trok ONT de stand weer gelijk. Jurjen Veenstra stak de bal met de juiste snelheid en precisie op Michel Weisser en die scoorde beheerst. Zo op het half uur raakte ONT de greep op de wedstrijd wat kwijt. Dat leidde tot een kans voor Eisma, ONT doelman Hidde Ament verijdelde verder onheil. Een inschattingsfout van de ONT doelman betekende tien minuten voor rust wel de 1-2. Lieuwe de Roos profiteerde van het slippertje.

Nog nagenietend van een kopje koffie of een andere versnapering ontging een deel van de toeschouwers het derde doelpunt van Zwaagwesteinde. Geboren uit volstrekte naïviteit aan ONT zijde werd er opnieuw gepoogd uit te verdedigen met veel tegenstanders in de buurt. Dat ging wederom fout en Sybrand Heidstra profiteerde daar van.
Dat een wedstrijd onderhoudend kan zijn zonder echte kansen voor beide goals bewees de rest van de tweede helft. Twee hard werkende ploegen poogden met verzorgd voetbal tot kansen te komen, maar die kwamen er dus niet. Dat kwam door goed verdedigend werk van beide teams, maar ook door onzorgvuldigheid in de aanval. Desondanks boeide de wedstrijd omdat het spel op en neer golfde en er gestreden werd voor elke meter. ONT beloonde zich voor die strijd door vijftien minuten voor tijd de aansluitingstreffer te scoren. Uit een vrije trap verzond Hielke Knippels de bal cross naar Dennis Bakker en die vond de vrijstaande invaller (en ONT JO19 speler) Marten Folkersma. De treffer gaf ONT niet de vleugels om richting gelijkmaker te gaan. Een schot op de paal van Eisma verhinderde tien minuten voor afloop de 2-4 voor Zwaagwesteinde. ONT zette nog wel een offensief in, maar tot resultaat leidde dat niet meer.

ONT trainer Jan Hulzinga treurde wel over het verlies maar zag ook lichtpuntjes: “Na de wedstrijd nog eens overdenkend zit ik met dubbele gevoelens. Enerzijds omdat we meer dan aardig partij hebben geboden, twee prima doelpunten hebben gemaakt en vaak situaties goed hebben herkend en de juiste keuze hebben gemaakt. Anderzijds omdat de tegendoelpunten uit relatief onschuldige situaties zijn ontstaan, waardoor we de tegenstander té veel in het zadel hebben geholpen. Uiteindelijk is het gevoel over de wedstrijd en de manier van spelen goed. We zullen snel van onze fouten moeten leren, maar ook absoluut moeten doorgaan zoals we de afgelopen weken hebben gedaan.”

De 3e klasse B is inmiddels zowel bovenin als onderin de ranglijst een gecompliceerde competitie geworden. Zwaagwesteinde is nu samen met Kollum virtueel koploper (Leovardia en Veenhuizen bereikten een 4-4 gelijkspel), terwijl ook Rijperkerk nog op de loer ligt. Onderin blijft het vanaf plaats acht tot en met plaats veertien spannend. Het verschil tussen de nummer acht en de nummer veertien is zes punten. Twee teams, Grijpskerk en SC Twijzel lijken zich te ontworstelen aan de onderste plaatsen, maar hebben ook geen uitzicht op de bovenste plaatsen.

Zaterdag a.s. speelt ONT uit tegen Rijperkerk. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.