31'

3e klasse B

9 februari 2019 15:00

Dennis Smit

OPEINDE - Na vijf opeenvolgende nederlagen raapte ONT weer eens drie punten op. Dat gebeurde thuis tegen Anjum. Een gedisciplineerd spelend ONT kwam in de eerste helft op een 1-0 voorsprong. Ondanks goede kansen slaagde ONT er niet in een veilige 2-0 voorsprong te bereiken. Daardoor werd het in het laatste deel van de wedstrijd overleven en dat lukte. De scheef over het veld staande harde wind was wel lastig voor de spelers, maar geen spelbreker.

‘Gaat ONT weer eens winnen’, was de kop van de voorbeschouwing op de wedstrijd ONT - Anjum. Die kop was ingegeven omdat ONT vijf nederlagen op rij leed en dan beland je in de onderste regionen. Dus was winst zeer gewenst. Vooraf was er genoeg om aan vast te houden om te denken aan een resultaat. In al die vijf verliespartijen werd ONT nooit weggespeeld, misschien wél afgetroefd. Met de wedstrijd van vorige week tegen koploper Leovardia als opmaat. ONT was niet minder dan een voetballend Leovardie maar vergat te scoren.

Het goede spel van vorige week mocht trouwens ook weer direct naar de vergetelheid. Anjum heeft een totaal andere spelopvatting dan Leovarida. De Leeuwarders willen voetballen en daar staat de spelwijze van Anjum lijnrecht tegenover. Die spelwijze is simpel; transporteer de bal zo snel mogelijk naar voren waar de behendige Jan Tijtsma en de altijd scorende Stephan Overkempe (233 competitiedoelpunten) voor gevaar zorgen. En juist dat gevaar wist ONT zaterdag aardig te beteugelen. Overkempe lag aan de ketting bij Oebele Twijnstra en de zwervende Tijtsma werd de voet dwars gezet door andere ONT’ers. Overigens, bij ONT keerde routinier Reinier van der Steege na lang blessureleed terug in de basis en dat deed de balans in het team goed.

In de beginfase van de wedstrijd golfde het spel op en neer. Een min of meer kans was er na tien minuten toen Tijtsma de bal uit een vrije trap net over het ONT doel kopte. ONT had even later gevaarlijk moeten worden als Sjoerd Venema na een prima actie voor een beter vervolg had gekozen. ONT doelman Hedzer Hoekstra hield daarna Overkempe van scoren af door de bal voor de voeten van de spits weg te tikken. En Egbert Hulzinga zag een door de wind gedragen bal net over de kruising gaan. Hoekstra behoedde ONT voor een achterstand met een prima ingreep op een inzet van good-old Pôpe Bauke Holwerda. Direct daarna lag wel de 1-0 voor ONT in het Anjumer netje. Jesper Landman bereikte Hielke Knippels en die scoorde beheerst. ONT slaagde er niet in de voorsprong te vergroten. Egbert Hulzinga schoot op de lat en een pegel van afstand van Oebele Twijntra leverde een VAR momentje op. Anjum doelman Lolke Dijkstra grabbelde maar leek de bal voor de lijn te keren.

Was de eerste helft erg levendig met momenten voor beide goals, de tweede helft was wat dat betreft van veel minder kaliber. De bezoekers kregen twee kansen via Overkempe die uit een corner de bal over het ONT doel kopte en uit een voorzet van Tijtsma het doel ook niet vond. ONT moest wel steeds meer terug tegen een aandringend Anjum. Maar veel overleg zat er nu ook weer niet in de aanvalsdrift van Anjum. Trouwens, dat overleg ontbrak ook bij ONT, want er waren nog wel kansjes maar die werden niet goed uitgespeeld.
Wat bij ONT vooral opviel was dat het team rustig bleef, ondanks de druk van de tegenpartij. Waar in soortgelijke wedstrijden tegen Rijperkerk en Zwaagwesteinde ONT als een kip zonder kop ging voetballen, was er nu volwassen voetbal. En dat is een mooie stap vooruit voor het jonge ONT. Op die basis speelde ONT de partij gedegen uit. Nog een opmerkelijk feit; het was in competitieverband de eerste ‘clean sheet’ voor ONT.

De goed leidende scheidsrechter Dennis Smit uit Drachten telde vier minuten blessuretijd bij en maakte daarna een einde aan de wedstrijd.

ONT trainer Jan Hulzinga was vooral opgelucht: “We wisten dat het geen eenvoudige wedstrijd zou worden tegen een tegenstander die heel direct speelt en de duels zeker niet schuwt. Dat maakte het een lastige wedstrijd die denk ik spannend, maar lang niet altijd goed was. Toch heb ik het team de laatste tijd volwassener zien worden. We geven minder kansen weg, de balans is wat beter en we komen in scoringspositie. Daarnaast is er keihard gewerkt om een resultaat over de streep te trekken en dat maakt dat we in mijn ogen verdiend gewonnen hebben. Een resultaat dat we absoluut even nodig hadden en hopelijk een opmars naar meer.”

Volgende week speelt ONT uit tegen VIOD. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.