63'

3e klasse B

6 oktober 2018 14:30

A. S. Broersma

GRIJPSKERK - ONT had de 1-2 winst te danken aan sterk keeperswerk van Hedzer Hoekstra en omdat de thuisclub de fraaiste kansen onbenut liet. In de slotseconden van de wedstrijd behoedde het bekende ‘engeltje op de lat’ ONT voor het ontglippen van de mooie driepunter.

Na de afgelaste wedstrijd tegen VIOD vorige week, stond voor ONT zaterdag de tweede competitiewedstrijd op het programma. Met vooral als doel de wat zure nederlaag tegen Anjum teniet te doen. Dat moest dan gebeuren tegen het nog puntloze Grijpskerk. De Groningers kenden met twee nederlagen een valse start van de competitie, terwijl vorig seizoen de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse op een haar na werd gemist. Het ontbreekt Grijpskerk dit seizoen aan scorend vermogen en dat werd in de wedstrijd tegen ONT pijnlijk duidelijk.

ONT startte prima aan de wedstrijd. De Opeindenaren namen vanaf de aftrap het heft in handen en de eerste kansen waren dan ook voor ONT. Dennis Bakker testte na een steekballetje van Sjoerd Venema Grijpskerk doelman Postma in de korte hoek, een doelpunt werd het niet. Even later moest de doelman weer aan de bak op een schot van Jurjen Veenstra dat richting bovenhoek zeilde. Postma redde fraai. Maar in de 13e minuut was de doelman kansloos in een één tegen één situatie tegen Veenstra die prachtig was weggestuurd door Egbert Hulzinga.

ONT ging na de 1-0 twijfelen tussen het heft in handen houden of toch iets voorzichtiger spelen. En twijfel is geen goede raadgever en dus ontglipte de wedstrijd ONT steeds meer. Er was te weinig beweging bij ONT en balbezit ging te snel over in balverlies. En dat balverlies leidde twee kansen in voor de thuisclub. Beide keren was Hedzer Hoekstra met prima reddingen inzetten van Joost Schoenmakers de baas.

Was het laatste deel van de eerste helft al voor een flink deel voor Grijpskerk, in de tweede helft veranderde dat niet echt. De gastheren zetten direct na de herstart druk en ONT bleek niet bij machte om onder die druk uit te voetballen. Het leidde tot drie kansen voor Jorin de Boer. Twee keer redde Hoekstra maar bij de derde kans moest de ONT doelman capituleren. De Boer controleerde de bal uit een fijne pass van Jorn van der Wilt en wipte de bal over Hoekstra in het doel. Dat was in de 53e minuut en een minuut later leek een achterstand voor ONT aanstaande. Sullig balverlies bij ONT bracht De Boer vrij voor Hoekstra, die redde en ook de rebound van Bert Jager werd een prooi voor de ONT doelman. ONT herpakte zich gaandeweg de tweede helft wel iets. De bezoekers lieten de Groninger storm wat luwen en er kon weer richting vijandelijk doel worden gespeeld. En dat had succes. Nadat Hulzinga een doelpoging in de korte hoek nog zag worden gered, was het in de 63e minuut door Hulzinga wel raak met een mooi schot in de lange hoek. Een voorspong tegen de verhoudingen in. Vanaf die ONT voorsprong gooide Grijpskerk nog meer energie in de strijd. Het spel werd opportunistisch. Met de ‘lange bal’ werden de voorwaartsen gezocht en voor ONT was het vooral tegenhouden en tegelijkertijd ook de wedstrijd van ONT doelman Hoekstra. Die hield doelpogingen tegen van Brian Tefi en De Boer en was bij ballen voor het ONT doel attent aanwezig. Scheidsrechter Broersma telde negen minuten extra tijd bij en de laatste seconden van die extra tijd werden ONT bijna noodlottig. In die knotsgekke laatste minuut raakte Grijpskerk de onderkant van de lat waarna de Groningers in de scrimmage die volgde drie doelpogingen zagen strandden op verbeten ONT’ers.

Zonder wat geluk vaart niemand wel en dat was voor ONT tegen Grijpskerk zéker van toepassing. Trainer Jan Faber van Grijpskerk ging na de wedstrijd zelfs zo ver dat de drie punten voor Grijpskerk hadden moeten zijn. Dat ging een beetje te ver, maar een gelijkspel had de verhoudingen beter weergegeven.

ONT trainer Jan Hulzinga had zijn analyse na de wedstrijd snel klaar: “Natuurlijk ben ik als trainer enorm blij voor de jongens dat we drie punten uit het vuur slepen!  Toch hebben we het nog wel even té spannend gemaakt. De eerste 20 min zag ik een fris en goed voetballend ONT, veel druk op de bal en veel energie. Na de 1-0 zie je een ander spelbeeld, maar dat is ook wel te verklaren! De tegenstander moet nu immers nog twee keer scoren. Op dat moment is de beste remedie om onder de druk uit te komen, het rondspelen van de bal en daarmee tegenstanders uitspelen! Wanneer dat rondspelen niet lukt en de bal onzorgvuldig of te snel diep gespeeld wordt, blijft de druk aanhouden.
Dat is denk ik een leerpunt voor ons als groep. Ook onder druk snel beslissingen kunnen nemen om samen te tegenstander uit te spelen. Boven alles ben ik tevreden met de strijdlust, saamhorigheid en energie van de groep, tot en met minuut 98 hebben ze keihard gewerkt!!”

Volgende week speelt ONT thuis tegen Niekerk, aanvang wedstrijd 15.00 uur.