Assist: Noël Mulder

2e klasse/3e klasse 2I-3A/3B

9 juni 2018 15:00

H. Noppers

OPEINDE - Het avontuur in de 2e klasse duurde voor ONT maar één seizoen. Kollum bleek met 1-4 te sterk in de tweede ronde van de nacompetitie. De wedstrijd was de spiegel van het seizoen. ONT ontbrak het opnieuw aan scorend vermogen en de tegendoelpunten kwam te gemakkelijke tot stand.

Bûge of barste, de dood of de gladiolen, erop of eronder, alles of niks, erin of eruit. Alleen winst telde zaterdag bij de nacompetitiewedstrijd tussen ONT en Kollum. De verliezer degradeerde (ONT) of bleef 3e klasser (Kollum). Dat is wel het mooie van de nieuwe opzet van de nacompetitiewedstrijden. Voorheen kon je eventuele schade opgelopen in de eerste wedstrijd nog repareren in de return. Dat is er nu niet bij. Het is direct afrekenen.

ONT rekende in de eerste ronde eenvoudig af met Zwaagwesteinde (3-1) en Kollum deed dat met een 6-2 overwinning op Oudehaske. Veel doelpunten, dat hoort ook bij Kollum dit seizoen. De Oranjehemden waren in de 3e klasse B het meest productief (69 goals). Maar wat wil je ook met scorende spelers als Gerard van Zonneveld (24 goals), Joop Pijnacker (15 goals) en Marinus Hoekstra (14 goals). Daar steken de ONT topscoorders Dennis Bakker en Oebele Twijnstra met elk zes goals schril tegen af.

Het verschil in scorend vermogen was ook het verschil in de wedstrijd ONT - Kollum. ONT had de wedstrijd in het begin goed onder controle. Er leek geen vuiltje aan de lucht en het was wachten op een doelpunt. Maar Dennis Bakker kwam een teenlengte tekort na een voorzet van Joeke de Vries en Freerk Veenstra vond doelman Auke Hoekstra als sta in de weg na een kaats met Bakker. Een kans was er ook nog voor Johan Tjeerdsma na een rebound. Hoekstra keerde opnieuw. Tussendoor testte Joop Pijnacker ONT doelman Rory Bruinja die met wat grabbelwerk de bal tot corner toverde. Uit het niets viel in de 25e minuut de 0-1. Een steekbal op Pijnacker werd door Veenstra niet goed verwerkt waarna de ervaren Pijnacker 0-1 scoorde. Vier minuten later was het 0-2. Na een corner kreeg ONT de bal niet weg, Henco Bijlsma profiteerde en streepte de bal tegen het net. In een soortgelijke situatie aan de andere kant slaagde ONT er niet in de aansluittreffer te scoren. De bal werd van de lijn gehaald.

“We gaan va-banque spelen” meldde ONT’s assistent-trainer Jeroen van Wijk in de rust. Daar pasten de aanvallende wissels Otto Kooi en Noël Mulder voor verdediger Frank Harmens (geblesseerd) en controleur Reinier van der Steege bij. Maar het concept kon na een minuut overboord. ONT leed knullig balverlies op het middenveld, de omschakeling van Kollum ging in twee passes waarna Benjamin Zondervan via de onderkant lat scoorde. De prima leidende scheidsrechter Noppers keurde de goal goed op advies van zijn KNVB assistent die de bal over de lijn zag. Een foto van een Kollum fotograaf liet zien dat de bal niet over de lijn was geweest. Maar ONT verloor de wedstrijd niet door die mogelijke dwaling van de assistent. ONT verloor het voetballend. Kollum maakte nog een vierde doelpunt door Van Zonneveld. Wytze Pilat redde de ONT eer door vier minuten voor afloop te scoren met een geplaatst schot in de verre hoek.

ONT trainer Uilke Damstra was uiteraard teleurgesteld maar ook realistisch: “Jammer dar ONT het niet heeft gered. De wedstrijd van vandaag was eigenlijk een weerspiegeling van het hele seizoen in de tweede klas. Van achteruit goed verzorgd voetbal,  redelijk aantal kansen, maar geen doelpunten. Dan wordt het lastig om wedstrijden te winnen helaas, je moet wel scoren.
Het eerste foutje en Pijnacker staat alleen voor de keeper: 0-1 Meteen daarna uit een scrimmage 0-2.” De trainer zag het veranderde strijdplan na rust al snel in duigen vallen: “In de rust hebben we geschakeld naar alles of niets met Hielke Knippels op het middenveld en met vier spitsen. Meteen 0-3 in een omschakelingsmoment waarbij niet meedogenloos genoeg  wordt opgetreden. Alle waardering voor het elftal dar ze in de tweede helft nog zo hard hebben gewerkt met een eretreffer van Wytze Pilat als beloning. Volgend seizoen nieuwe ronde en nieuwe kansen met een vernieuwde selectie en een nieuwe leiding. Veel succes Jan!”

ONT kan zich dus richten op voetballen in de derde klasse. Daar is niks mis mee. Damstra haalde het al aan; ONT’s nieuwe trainer Jan Hulzinga kan gaan bouwen aan een nieuw team. Er vertrekken en stoppen nogal wat spelers uit de ONT A selectie. Dat wordt aangevuld met talentvolle spelers uit ONT JO19-1. Een mooie uitdaging volgend seizoen.