ONT naar tweede ronde van de nacompetitie

... (kopbal)

2e klasse/3e klasse 2I-3A/3B

2 juni 2018 14:15

René Groenewegen

OPEINDE - Tegen een ietwat tegenvallend Zwaagwesteinde won ONT vrij gemakkelijk met 3-1 om daarmee de tweede ronde van de nacompetitie te bereiken. ONT startte voortvarend met een snelle voorsprong. Ook met tien man kwam ONT in de tweede helft niet in de problemen.

Wat eigenlijk al maanden speelde kwam in de laatste vier wedstrijden van het seizoen meer dan uit. ONT kende even weer een opleving, maar verloor de laatste wedstrijden. Van pittige tegenstanders, dat dan wel weer; De Griffioen (twee keer), Leeuwarder Zwaluwen en BCV. Dat betekende dat ONT tot de nacompetitie werd veroordeeld, maar ook dat SC Veenwouden op de gunstige 12e plaats eindigde. Gunstig in die zin, als de nummer 12 in de nacompetitie blijft winnen, speelt het de finale thuis.

Derde klasser Zwaagwesteinde, winnaar van de derde periode, was zaterdag de eerste opponent in de nacompetitie. Het verhaal is dan altijd dat die periodekampioen in een ‘flow’ zit, terwijl de herkanser uit de 2e klasse dat veel minder heeft, of zelfs niet. Maar daar was zaterdag niet veel van te zien. ONT bleek de bovenliggende partij, Zwaagwesteinde kon niet echt mee met de Opeindenaren. Waarbij ook nog meespeelde dat de bezoekers een paar fraaie kansen onbenut lieten. Dat gold trouwens ook voor ONT, de score had flink hoger moeten zijn.

ONT begon goed aan de wedstrijd. De thuisclub bepaalde vanaf de eerste minuut het spel en al in de negende minuut werd de score geopend. Een schot van Wytze Pilat, op aangeven van Joeke de Vries, werd geblokt waarna Hielke Knippels de bal uit de rebound binnenkopte. Michel Weisser treuzelde daarna te lang om snel een tweede treffer te maken. Pas na twintig minuten was er gevaar van Zwaagwesteinde te zien, maar Wymer de Vries schoot over en naast. ONT deed het even later beter. Pilat gaf de bal fraai op Dennis Bakker waarna Weisser de voorzet afrondde. ONT doelman Rory Bruinja moest daarna in twee instanties De Vries van scoren afhouden. ONT plooide inmiddels wel iets meer terug wat Zwaagwesteinde de gelegenheid bood iets meer in de buurt van de ONT goal te komen. Zo zag Bruinja Jan Eisma na een uitbraak naast schieten en werd een goal van diezelfde Eisma wegens buitenspel afgekeurd door de prima leidende scheidsrechter René Groenewegen. Balverlies van ONT, ver op de helft van de tegenstander, leidde tot een counter via De Vries. Maar die slaagde er opnieuw niet in Bruinja te passeren.

Dat lukte de spits al snel in de tweede helft ook niet bij een vrije kopkans na een voorzet van Sybrand Heidstra. In de 50e minuut liet ook ONT na te scoren. De Vries ontsnapte over links waarna de voorzet op de vrijstaande Weisser zo onnauwkeurig was dat de ONT spits de bal niet in het doel kreeg. Een minuut later moest ONT met tien man verder. Weisser raakte na een duel samen met zijn tegenstander op de grond, waarna de ONT’er volgens de scheidsrechter een trappende beweging maakte; rood. De ONT supporters verwachtten dat Zwaagwesteinde nu meer druk zou gaan zetten, maar eigenlijk bleef ONT met gemak overeind. En zoals gezegd lieten de bezoekers ook na te scoren uit goede mogelijkheden. Zoals in de 62e minuut toen Lieuwe de Roos alleen op Bruinja afging. De Westereender besloot niet zelf te scoren maar de bal af te leggen. En daar was verdediger Freerk Veenstra attent op; weg kans. Een minuut later lag de bal aan de andere kant wel in het netje. De Vries voorzag Dennis Bakker van een prima balletje waarna Bakker na wat kap- en draaiwerk doeltreffend afrondde. Dát was een goede bal van De Vries die verder net wat te druistig leek om goede kansen uit te spelen. Dat ONT met tien man speelde was in het veldspel niet echt te merken. Het team van trainer Uilke Damstra speelde compact wat niet weg nam dat de bezoekers wel kansen kregen. Bruinja pakte een kopbal van De Vries, Henk van der Wal kopte in vrije positie over maar scoorde in de 82e minuut alsnog met een kopbal. Bij die 3-1 stand bleef het.

Damstra was tevreden: “Ja, een goede overwinning vandaag. Na een wat onwennig begin speelde ONT een sterke, aanvallend gerichte eerste helft. Anders dan in de reguliere competitie, maar het is ook nacompetitie. Met een bijbehorende tactiek met veel meer risico., hogerop dus met zoveel mogelijk druk op de bal.” Damstra zag ook dat ONT met tien man niet echt in gevaar kwam: “Het scoreverloop was positief met een 2-0 voorsprong. In het tweede gedeelte gebeurde er in het begin veel. Open kansen op een vroege beslissing missen en een snelle rode kaart. Compact spelend met een goed collectief bleef ONT met een minderheid redelijk eenvoudig overeind. Volgende week thuis tegen Kollum met al hun offensieve kwaliteiten. Nieuws ronde, nieuwe kansen.”

De volgende tegenstander in de nacompetitie is Kollum dat met 6-2 afgetekend won van Oudehaske. ONT speelt thuis, maar hoe laat de wedstrijd begint is nog niet bekend. De velden van ONT zijn vanwege een korfbaltoernooi ’s middags bezet.

Zwaagwesteinde trainer Klaas Zandberg vroeg na afloop cynisch aan de verslaggever of die er in zou slagen een objectief verslag te maken. Of dat is gelukt is aan de lezers die de wedstrijd hebben gezien. Van de schrijvende pers waren de Leeuwarder Courant en het Fries Dagblad aanwezig. Benieuwd naar wat zij van de wedstrijd vonden.