57'
79'

Mannen, 1, Groep 1 L111

9 september 2017 17:00

BEILEN - Het begon zo mooi voor ONT. Al na acht minuten een 0-1 voorsprong. Maar door een rode kaart voor Beilen vlak voor rust kantelde de wedstrijd. Want in de tweede helft legde Beilen met veel inzet ONT de wil op en werd de achterstand omgebogen in een volkomen verdiende 2-1 overwinning.

De eerste helft van deze bekerwedstrijd liet twee ploegen zien met verschillende speelstijlen. ONT liet het voetballen aan de thuisploeg en probeerde via de omschakeling gevaarlijk te worden. En dat had na acht minuten succes. Hielke Knippels bracht met een crosspass Hendrik Mulder in balbezit. Die verloor op de achterlijn de bal aan zijn opponent, heroverde de bal en liet daarna Dennis Bakker vanaf 16 meter scoren. Beilen deed iets terug via Koen Hollemans. Het schot werd gekeerd door Rein Ybema. Het vele balbezit van de thuisploeg leidde niet tot kansen, het stond bij ONT verdedigend goed. Wytze Pilat kreeg nog een grote kans de voorsprong te vergroten. Michel Weisser raakte de bal uit een voorzet van Mulder verkeerd, waarna Pilat een (misschien onverwachte) kans kreeg. De inzet belandde in het zijnet. Achteraf gezien bleek de 44e minuut het kantelpunt in de wedstrijd te zijn. Patrick Doldersum pakte zijn tweede gele kaart en mocht inrukken.

ONT in de tweede helft dus tegen tien man en wat vaak gebeurt, gebeurde ook nu. De tien Beilenaren rechtten de rug en hielden ONT 45 minuten lang onder druk. De veldverwijdering werd niet opgelost door een aanvaller naar het middenveld te halen, maar door een verdediger door te schuiven. ONT had daar op in kunnen spelen door met drie aanvallers te gaan spelen, maar dat gebeurde pas na zeventien minuten toen het 1-1 was geworden. De lepe Hollemans liep uit de rug van zijn verdediger, kreeg precies op tijd een steekbal en liet Ybema kansloos. ONT had overigens vóór de gelijkmaker al wel kansjes gehad. Mulder stelde de Beilen doelman op de proef en Dion Smits kreeg de bal uit een voorzet van Freerk Veenstra op de knie waardoor de bal naast ging. Daartegenover moest Mulder een bal van de lijn halen en redde Ybema op een hard schot van Frank Polman.

De aanvallende omzetting bij ONT zorgde er trouwens niet voor dat ONT grip op de wedstrijd kreeg of kansen creëerde. ONT liep achter de feiten aan. ONT aanvoerder Oebele Twijnstra zag dat gebeuren en probeerde zijn team scherper te krijgen: “Net tinke dat in oar it docht. Sels dwaan!” Maar Beilen hield ONT in de houdgreep. Het balverlies bij ONT was daardoor veelvuldig en dat leidde ook de winnende treffer in. Rick Koops was de doelpuntenmaker. Het was aan Ybema te danken dat Beilen de voorsprong niet vergrootte. Ybema redde op inzetten van Bertus Wolters, Koops en Alwin Hendriks.

ONT trainer Uilke Damstra had zijn analyse snel klaar: “Met name mentaal en fysiek was de tegenstander sterker. En er ontstaat altijd ruimte door de vele omschakelingsmomenten door te snel balverlies van ONT door de druk van de tegenstander.” Damstra verder over zijn ploeg: “Het centrum van ONT was sterk, zowel verdedigend als opbouwend. Er waren nogal wat spelers van ONT die moeite hadden met de weerstand van Beilen, ook een tweede klasser. Daar moeten we mee aan de slag.”
De ONT trainer sprak niet over de wisselvalligheid die er is bij ONT. Goede wedstrijden worden afgewisseld met mindere partijen. Het zal inherent zijn aan een team dat een aantal jonge spelers herbergt. Daar is (nog) niet een constant niveau van te verwachten.

ONT speelt zaterdag a.s. de derde en laatste bekerwedstrijd. In Opeinde is Gomos uit Norg dan de tegenstander. De nummers één en twee van de poule gaan door naar de knock-outfase. Winst van ONT tegen Gomos betekent dat ONT verder bekert.