ONT berooft zichzelf van overwinning op Fc. Grootegast

55'
89'

Mannen, 1, 2e klasse I

28 april 2018 15:00

GROOTEGAST - In het ONT kamp werd vooral gesproken over het zeer onterechte afgekeurde doelpunt dat de 1-3 en drie punten had opgeleverd. Maar ONT moet de hand in eigen boezem steken, want door twee blunders in de verdediging maakte de thuisclub een 0-2 achterstand goed. Eindstand 2-2.

Het scenario vooraf was duidelijk; ONT begon aan de wedstrijd met een voorsprong van zeven punten op de nummer laatst Fc. Grootegast (FcG). Dit seizoen degradeert de nummer laatst rechtstreeks en de nummers 13 en 12 spelen nacompetitie. Dus was het zaak om in ieder geval niet te verliezen. Met de 2-2 einduitslag lukte dat, maar de drie punten waren wel heel erg dichtbij. ONT kon de 0-2 ruststand niet over de streep trekken. In de tweede helft bakte ONT er niets meer van. De thuisclub legde veel energie in de strijd, combineerde daarnaast ook nog veel beter dan ONT en scoorde twee keer. Waar het voor ONT dan mis ging? ONT werkte heel de wedstrijd hard, maar ONT was geen baas op het middenveld. Dat was in de eerste helft ook al zo, dat leidde toen niet tot ongelukken. In de tweede helft dus wel. ONT putte dus niet genoeg vertrouwen uit de winstpartijen tegen SC Veenwouden en S.C. Stiens om ook FcG te slachtofferen.

ONT begon voortvarend aan de wedstrijd. Na zeven minuten spelen prijkte er een 0-1 tussenstand op het scorebord. Wytze Pilat legde de bal fraai achter de verdediging en daar was Oebele Twijnstra er attent bij om de 0-1 te scoren. Het beeld van de eerste helft was dat FcG combinerend beter was dan ONT maar in de buurt van ONT doelman Hedzer Hoekstra, hij verving de geblesseerde Rory Bruinja, werd de thuisclub niet echt gevaarlijk. Wel kopte Rolf Hazenberg bij de tweede paal over, maar dat was dan ook wel het gevaar van FcG. Ook ONT creëerde niets en er was een vrije trap voor nodig om op 0-2 te komen. Hielke Knippels scoorde met een streep vanaf 30 meter.

ONT ging dus rustten met een 0-2 voorsprong, dus eigenlijk in een zetel. Maar dat werd een soort van spijkerbed. FcG kwam als herboren uit de kleedkamer en zette ONT vanaf seconde één onder druk. De Groningers rammelden al direct aan de ONT deur. Tim Veenstra stelde Hoekstra twee keer op de proef, Hoekstra redde bekwaam. Een vrije trap van Frank Vening werd van de lijn gehaald en Mike Homan volleerde voorlangs. Het was uitstel van executie. In de 54e minuut was Veenstra de baas over Danny Zijnstra en de aansluittreffer stond op het scorebord. Een vrije trap van Ite Hoolsema had de gelijkmaker al kunnen zijn. De bal ging door een woud van benen richting het net van ONT, Hoekstra was attent. En kansen voor ONT? We tellen er één. Uit een corner van Pilat kopte Zijnstra naast. En toen diende zich de 84e minuut aan. Joeke de Vries gaf een mooie steekpass op Michel Weisser. De ONT’er ging alleen af op doelman Jelmer van Gorp, stuitte op de benen van de doelman waarna Otto Kooi simpel kon scoren. De assistent-scheidsrechter van FcG oordeelde buitenspel, wat het beslist niet was,  en dat werd overgenomen door scheidsrechter Moed. Nog leek er niets aan de hand voor ONT, maar de Opeindenaren lieten zich twee minuten voor afloop toch nog twee punten afsnoepen. Ronald Horinga peerde de bal naar voren en daar lieten Zijnstra en Knippels zich aftroeven door Hazenberg.

ONT verloor dus onnodig twee dure punten in de race om nacompetitie te ontlopen. Dat vond ook trainer Uilke Damstra: “Bijzonder jammer van de late gelijkmaker van Grootegast. We leveren hiermee, niet voor het eerst dit seizoen, onnodig punten in en daarmee de kans om de druk op ploegen als de Griffioen en Wykels Hallum op te voeren. Waar ligt dat aan? Ja, waarom scoor je geen 3-1 op het moment dat er hierop een grote kans is. Je doet het niet en je krijgt dan nog een gelijkmaker om de oren in blessuretijd. Gezien het spelbeeld in de tweede helft verdiende Grootegast het punt wel, maar het mag je domweg nier gebeuren als team.” Damstra zag ook wel positieve punten: “Toch weer hard gewerkt als collectief, dat is positief net als het feit dat Grootegast op zeven punten achterstand blijft staan. Nog vier finales te gaan en twaalf punten verdelen.”

Bijzonder: Bij FcG misten de drie eerste keepers wegens blessures. Daar verdedigde B junior Jelmer van Gorp het doel. Bij ONT waren de twee eerste keepers Rory Bruinja en Rein Ybema geblesseerd. Derde keeper Hedzer Hoekstra was doelverdediger. Beide doelmannen keepten een prima wedstrijd.

ONT staat nu op plaats 12 met drie punten voorsprong op SC Veenwouden dat 13e staat. ONT kan nog een beetje kijken naar De Griffioen (zes punten meer en een wedstrijd minder) Wykels Hallum (zeven punten meer) om de nacompetitie te ontlopen.

Zaterdag a.s. speelt ONT 1 uit tegen De Griffioen. Aanvang 14.30 uur.