Gevoelige nederlaag ONT tegen Hardegarijp

51'
72'

Mannen, 1, 2e klasse I

24 maart 2018 14:30

OPEINDE - Wat was de oorzaak van de 0-4 nederlaag van ONT tegen Hardegarijp? Het tactisch plan of was de tegenstander gewoon beter? Hoe dan ook, ONT had tegen Hardegarijp vanaf de eerste minuut niets in de melk te brokkelen en droop na 90 confronterende minuten af met de staart tussen de benen.

De tekst in het programmaboekje was duidelijk: ‘In verliespunten staat Hardegarijp op de twaalfde plaats, met maar twee verliespunten minder dan ONT. Een overwinning van ONT vandaag tilt ons, in verliespunten, boven de bezoekers. Toch een mooi uitdaging!’ ONT wilde een resultaat halen tegen de bezoekers door veel druk te zetten op de verdediging. Dat mislukte vanaf minuut één volledig. Als die druk er al was van ONT, dan voetbalde Hardegarijp zich daar onderuit. Vooral omdat ONT moeite had met de ‘lopende’ spelers van Hardegarijp. Het middenveld was voor de bezoekers en dat leidde al na drie minuten tot een doelpunt. Vanaf dat middenveld werd een steekpass op clubtopscoorder Ralph Wietses gegeven en die wist wel raad met die kans. Een vroege achterstand hoeft niet dodelijk te zijn, maar ONT mocht blij zijn dat het  nog even bij 0-1 bleef. Wietses wurmde zich langs een ONT verdediger en schoot voorlangs en verknoeide ook daarna nog twee grote kansen. De logische 0-2 kwam in de 19e minuut toch op het scorebord. Oane Rijpma legde een bal achter de ONT verdediging waarna Rick de Groot met een boogbal in de verre hoek fraai scoorde. Ondanks de aanvallende intenties van ONT werd er geen kans gecreëerd. Dat had een tweeledige oorzaak. Het middenveld kwam niet tot creatieve oplossingen om de aanval aan te spelen, maar de ONT aanval ontbeerde het ook aan beweging om de middenvelders creatief te laten zijn. Ter vergelijking; bij Hardegarijp bleef Wietzes de gaten induiken om gevaar te stichten. Zo’n type spits heeft ONT niet en dus was de gekozen strijdwijze achteraf gezien misschien niet zo’n gelukkige. Hardegarijp liet het in de eerste helft bij 0-2 en daar mocht ONT de handen mee dichtknijpen.

Na rust werd een getergd ONT verwacht. Dat zal zeker de intentie zijn geweest, de werkelijkheid was dat De Groot binnen de minuut 0-3 kon scoren. Een blok van ONT verdedigers voorkwam dat snelle resultaat. Vijf minuten later was het toch raak. Alban Miftari legde de bal terug op Wietses en die scoorde met een schot vlak langs de paal. Het was aan ONT doelman Rory Bruinja te danken dat de score niet verder opliep. Maar Bruinja kon niet voorkomen dat Wietses zijn derde treffer aantekende. De vierde treffer van de Hardegarijp aanvaller kwam er niet omdat Bruinja redde.
Stelde ONT daar in 90 minuten dan aanvallend helemaal niets tegenover? Eerlijk antwoord: nee. En dat ondanks (of dankzij) de oudjes doelman FJ Oosterhuis (38) en centrale verdediger Tjeerd Rijpma (47). ONT kon deze ervaren oudgedienden geen moment het vuur na aan de schenen leggen. ONT verloor met 0-4. Het verlies was niet alleen drie punten, maar ook uitzicht op een plaats boven de streep van de nacompetitie.

ONT trainer Uilke Damstra berustte in de nederlaag: “Wat valt er te zeggen? Mijn tactisch plan bleek niet goed. Dat is mijn verantwoordelijkheid. De nederlaag is nog klein uitgevallen, gezien het aantal open kansen bij de tegenstander. Goed keeperswerk van Rory Bruinja heeft dit mede voorkomen. Het is duidelijk dat dit een erg matige wedstrijd van onze kant was. Dat had ik niet verwacht, gezien het niveau van de recente wedstrijden en de trainingen. Maar we waren bepaald niet scherp, overal een stap te laat en dat is wel noodzakelijk wanneer de tegenstander meer kwaliteit bezit.” Op de vraag hoe nu verder antwoordde de trainer: “Wellicht de speelwijze aanpassen en daarna zoeken naar de juiste spelers om het uit te voeren. Het moet in ieder geval vele malen scherper dan vandaag om überhaupt een kans te maken in deze tweede klasse.”

Door de nederlagen in de laatste drie wedstrijden is een plaats in de veilige middenmoot voor ONT ver weg. Het doel lijkt zich te beperken tot niet op de laatste plaats (en directe degradatie) te eindigen. De voorsprong op nummer laatst Fc Grootegast is nu twee punten. “

ONT speelt volgende week uit tegen Broekster Boys, de nummer twee op de ranglijst. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.