... (kopbal)

Mannen, 1, 2e klasse I

10 maart 2018 15:00

R. Jager

OPEINDE - Een gestolen overwinning, zo typeerde VVI de 0-1 winst op ONT. En zo was het ook. Waar ONT veel opgelegde kansen kreeg en miste hadden de bezoekers uit Idskenhuizen maar één kans nodig om met de drie punten aan de haal te gaan. ONT kon het verlies aan niemand anders wijten dan zichzelf.

Dit wordt een verslag anders dan anders. Om aan te geven waar ONT het liet liggen zullen de kansen op een doelpunt worden geturfd. Dat is zeker niet bedoeld om een negatieve lading aan de wedstrijd te geven. Integendeel, het is bedoeld om aan te geven hoeveel kansen ONT creëert en er staat (hopelijk) vanzelf iemand op om die kansen te verzilveren.

ONT startte de wedstrijd vol zelfvertrouwen na twee opeenvolgende overwinningen op CVVO en Wykels Hallum. Dat bleek ook in de wedstrijd. ONT nam het heft in handen, hoewel het eerste speldenprikje wel door VVI werd uitgedeeld. Johannes Lindeboom testte ONT doelman Rory Bruinja met een ferm schot, Bruinja raakte er niet van onder de indruk. Dennis Bakker, de eerste helft goed op dreef, verschalkte drie tegenstanders waarna de voorzet een corner werd die niets bracht. Balverlies bij ONT leidde tot een counter van VVI, de inzet van eindstation Wesley Kooi ging naast het ONT doel. Bakker zag een inzet gestopt door VVI doelman Marnix Zandstra en Frank Harmens kon een goede actie richting VVI doel met een fraaie ‘sleep’ geen vervolg geven. Dat was na een half uur spelen en daarna gaf ONT het initiatief uit handen. VVI had meer de bal en dat leidde ook de uiteindelijk winnende treffer in. Een voorzet richting tweede paal leidde tot een communicatiestoornis tussen Bruinja en Danny Zijnstra en daar profiteerde Daniël Kleiterp van. Een goal met een duidelijk buitenspelluchtje maar scheidsrechter Jager uit Westerlee negeerde het vlagsignaal van ONT assistent-scheidsrechter Sietse Douwsma. ONT ontsnapte kort daarna aan de 0-2 toen Kleiterp in vrije positie naast kopte. De laatste vijf minuten van de eerste helft was het ‘ONT time’. Het leidde tot 100% kansen maar geen doelpunten. Bakker koos voor de korte hoek (1) waar een bal breed op een medespeler tot succes had geleid. Een prachtige steekpass van Freerk Veenstra bracht Wytze Pilat in een riante scoringspositie, de inzet van Pilat eindigde bij Zandstra (2). En al in blessuretijd gaf Harmens een niet te missen kans aan Hendrik Mulder maar de reflex van Zandstra voorkwam een ONT doelpunt (3).

Direct na rust had Bakker te veel tijd nodig om een snel genomen vrije trap te verzilveren (4) en kopte Danny Zijnstra uit de aansluitende corner in kansrijke positie naast (5). Omdat ONT ging aandringen op zoek naar de gelijkmaker gaf dat de bezoekers ruimte. Die profiteerden daar niet van. Kleiterp schoot op aangeven van Lindeboom naast en Lindeboom kopte in vrije positie in de handen van Bruinja. In het laatste half uur van de partij was er nog één kans voor VVI. Kleiterp had de bal aan een touwtje richting ONT doel maar stuitte op de voeten van Bruinja. ONT drong in dat laatste half uur aan. ONT coach Uilke Damstra wisselde aanvallend om te proberen een punt (of meer) uit het vuur te slepen. Maar het ONT vizier stond niet op scherp en bovendien keepte VVI doelman Zandstra een wereldpartij. De counterkansen die VVI kreeg door het aandringende ONT werden niet goed uitgespeeld en dus bleef ONT uitzicht houden op een beter resultaat. En de kansen daartoe waren er zat. Otto Kooi kopte naast uit een corner (6) en Kooi koos daarna voor een geplaatst schot in plaats van een ‘blinde’ uithaal (7). Uit een corner van Pilat kopte Harmens over (7) en Harmens zag daarna een kopbal gered door Zandstra (8). In het turflijstje eindigen we met kans nummer negen. Die was voor Kooi na een mooie actie van Dion Smits. Die hield op inzet de bal in bezit voor ONT. De voorzet die volgde was op maat voor Kooi. Maar in plaats van een directe inzet koos Kooi met de borst voor afleggen op een medespeler. En dat was niet nauwkeurig genoeg (9).

En zo verloor ONT met 0-1 van VVI waar een overwinning meer dan verdiend zou zijn geweest. Dat was ook de mening van Damstra: “Balen van een onnodige nederlaag. Een wedstrijd die we onnodig verliezen, met name door het missen van een behoorlijk aantal 100% kansen. Dat doen we vooral zelf. Scoren blijft tocht het moeilijkste onderdeel van de voetbalsport. Toch zag ik een goede tweede helft van de ploeg. Grote inzet, niets meer weggeven maar net niet helaas. Volgende week nieuwe kansen en op basis van de tweede helft heb ik alle vertrouwen dat we nog behoorlijk wat punten gaan halen.”

De overige uitslagen waren ONT gunstig gezind. Van de concurrentie in de onderste helft van de ranglijst behaalden alleen Fc. Grootegast en Hardegarijp een punt. Dat deden die teams in een onderlinge wedstrijd die in 4-4 eindigde. ONT speelt zaterdag a.s uit tegen Marum, aanvang wedstrijd 14.30 uur.