77'
Dennis Bakker (intikker)

Mannen, 1, 2e klasse I

3 februari 2018 14:30

JOURE - Na twintig minuten spelen stond er een 2-0 stand op het scorebord, maar 4-0 had ook niet misstaan. ONT herpakte zich daarna wel tegen een te frivool spelend SC Joure, maar verder dan de aansluittreffer kwamen de bezoekers niet. Het bleef bij een 2-1 einduitslag.

ONT startte de wedstrijd wel met een ietwat gemankeerd team. Vier basisspelers misten de aftrap, twee afwezigen door een blessure en werk, en twee startten op de bank (niet getraind). Maar ONT heeft een brede selectie en dus stond er een prima elftal aan de aftrap. Alleen lieten die elf zich vanaf de aftrap overvleugelen door SC Joure. Al in minuut één was er een kans voor Alexander Pol, zijn inzet werd geblokt door Hielke Knippels. En direct daarna ontsnapte de rappe Jurre Hogeveen over rechts waarna de voorzet ternauwernood door Jaap-Jan van Leeuwen onschadelijk kon worden gemaakt voor Sebastiaan Kooistra kansrijk werd. Toch was de combinatie Hogeveen Kooistra succesvol in de achtste minuut. De voorzet was van Hogeveen en Kooistra verlengde de bal in de verre hoek. ONT had niet veel in te brengen en liep vooral achter de feiten aan. De 2-0 in de twintigste minuut was een logisch gevolg van de veldverhoudingen. Pol werd met een mooie steekbal vrij voor ONT doelman Rory Bruinja gezet en op zijn inzet had de ONT doelman geen verweer. En daarna dreigde ook snel de 3-0. Een fraaie combinatie tussen Hogeveen, Kooistra eindigde bij Hayo Rijpkema en die schoot de bal over. Dat was nog voor er een half uur speeltijd verstreken was. Maar ONT herpakte zich daarna wel. Ook dankzij de thuisclub die dacht het verder wel op z’n slofjes af te kunnen. In de slotminuut van de eerste helft kreeg ONT een beste kans op de aansluittreffer. De voorzet was van Hendrik Mulder en de kopkans bij de tweede paal van Dion Smits. Smits, beter met de voeten dan met het hoofd, kopte naast.

In de tweede helft was er eigenlijk maar één partij die voetbalde en dat was ONT. SC Joure trainer Klaas de Jong moet met gekromde tenen de prestaties van zijn team hebben gevolgd. Een team met betere voetballers legde het af tegen een collectief strijdend ONT. SC Joure speelde slordig en zonder echte bezieling waar ONT steeds beter in de wedstrijd kwam.
Al snel was er een kans op een ONT goal. Een combinatie tussen Dennis Bakker en Johan Tjeerdsma bracht de bal bij Otto Kooi. SC Joure doelman André Zeldenthuis gaf thuis op de inzet van Kooi en redde met de voet. Al heel de competitie, en ook nu dus, ontbeert het ONT aan scorend vermogen en ook geluk. Nooit valt er eens een balletje zomaar voor de voet van een ONT’er. Tot in de 77e minuut. Op een diepe bal wilden twee SC Joure verdedigers ruimen maar de bal belandde bij Joeke de Vries. En die bediende Dennis Bakker die de bal geheel vrijstaand kon binnenschuiven. ONT bleef daarna aandringen voor een beter resultaat en kansen daarop waren er ook wel. De thuisclub hield het inmiddels bij het proberen met uitvallen meer afstand te nemen van ONT. Dat leek in de 84e minuut te gaan lukken. ONT leed balverlies op het middenveld en de omschakeling van SC Joure leidde tot een voorzet en een niet te missen kans voor Pol. Toch slaagde de Jouster er in de bal vlak voor de ONT doellijn over het doel te schieten. En dus bleef ONT in de race om een puntje mee naar huis te nemen. De laatste kans daarop was in blessuretijd uit een corner van Wytze Pilat. Kooi kopte de bal over, ook hier even niet dat beetje geluk. De prima leidende scheidrechter Van Gulik uit Drachten maakte daarna een einde aan de partij en weer stond ONT met lege handen. En niet voor de eerste keer was het een verlies met minimaal verschil.

ONT trainer Uilke Damstra baalde van het verlies: “Weer verlies. Het blijft moeilijk te accepteren en noopt naar een voortdurende zoektocht naar oorzaken en oplossingen. Duidelijk is wel dat de wedstrijd na een minuut of 20 al vrijwel in het slot zat. SC Joure stond toen met 2-0 voor en kreeg kansen op meer.” Op de vraag of ONT dan te slap aan de wedstrijd begint zegt Damstra: “Dat klopt. Je moet beter aan de wedstrijd beginnen en daar maakt ook de warming-up onderdeel van uit. Dat moet scherper.” Damstra was wel tevreden hoe zijn ploeg het daarna oppakte: “Wat positief is (ook al in eerdere wedstrijden), was het herstel en gaandeweg de tweede helft uitzicht krijgen op een positief resultaat. Met die instelling moet het een keer gaan lukken.”

Zaterdag speelt ONT thuis tegen CVVO. Aanvang 15.00 uur.