89'

Mannen, 1, 2e klasse I

2 december 2017 14:30

A.J. Benjamins

OPEINDE - Had ONT in de eerste helft met de intentie gespeeld die het in de tweede helft etaleerde, dan waren de drie punten in Opeinde gebleven. ONT 1 speelde de eerste helft te angstig, bang voor een tegendoelpunt. De tweede helft werd er gedreven naar voren gespeeld en werd een 1-2 achterstand weggepoetst. Door de overige uitslagen belandde ONT wel op de laatste plaats.

De eerste helft was niet van hoog gehalte. ONT zou ‘hoog op’ gaan spelen en FC Grootegast (FCG) onder druk zetten. Dat slaagde van geen kant. De ONT aanvallers namen die tactiek mee op het veld, de rest van de ploeg niet. Dus grote ruimtes tussen de linies. FCG was niet in staat daar optimaal gebruik van te maken, waarmee het kleumende publiek een pover duel kreeg voorgeschoteld. Niet dat er helemaal niks gebeurde. ONT had na drie minuten op voorsprong moeten komen. Michel Weisser produceerde een voorzet die Dennis Bakker had kunnen verzilveren. FCG doelman Kelvin Bruins redde met een reflex en dat deed de FCG doelman ook op de rebound-inzet van Wytze Pilat. Na die flitsende start ging ONT achter de feiten aanlopen. De linies waren het niet eens wat te doen en dan krijg je natuurlijk zand in de motor. Het leidde als snel tot kansen voor FCG. Uit een fraaie cross-pass van Ronald Horinga schoot Rolf Hazenberg in het zijnet en ONT doelman Bruinja redde nog op een schot van Ite Hoolsma. Maar net over het half uur werd het toch 0-1. Frank Vening scoorde uit een vrije trap vanaf 18 meter. Een gelijkmaker voor ONT zat er niet in voor rust. De thuisclub kwam niet verder dan een inzet van Oebele Twijnstra uit een klutssituatie. De bal smoorde in een mêlee van spelers.

Na rust tapte ONT uit een ander vaatje. Blijkbaar had ONT’s trainersduo Uilke Damstra/Jeroen van Wijk duidelijk kunnen maken wat écht de bedoeling was. Er werd nu wel druk gezet op de tegenstander en dat resulteerde in een snelle gelijkmaker. Joeke de Vries zorgde voor de voorzet en de intikker van Jurjen Veenstra (zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht) bracht ONT op gelijke hoogte met FCG. De bezoekers kregen direct daarna een goede mogelijkheid via Mike Homan. Uit een voorzet van Bouwe Pompstra schoot de FCG spits net over de kruising van paal en lat. Voor ONT zag Veenstra een schot geblokt terwijl Dennis Bakker een fraaie inzet gered zag worden door FCG doelman Bruins. Eigenlijk uit het niets viel de 1-2. Pompstra zorgde voor de voorzet en Rolf Hazenberg voor de geplaatste en doeltreffende kopbal. ONT moest zich na deze tegentreffer herpakken. De jacht op de gelijkmaker en misschien meer werd geopend. Dat zorgde ook voor risico’s. Zo moest Bruinja ver op eigen helft een aanval onderscheppen. Dat ging niet helemaal goed waarna Pompstra de bal richting het verlaten ONT doel stuurde. Oebele Twijnstra zorgde er voor dat de op een buitenkansje wachtende Hazenberg niet scoorde. Een minuut voor tijd zorgde Twijnstra voor de verdiende gelijkmaker. Invaller Danny Zijnstra bracht de bal uit een ingooi voor het doel. De inzet van Dennis Bakker werd geblokt maar uit de rebound schoot Twijnstra kiezelhard raak. Na een paar minuten blessuretijd vond de uitstekend leidende scheidsrechter Benjamins uit Emmen, hij liet beide teams vooral voetballen, het welletjes. Eindstand 2-2.

ONT’s trainer Damstra was ondanks het gelijke spel toch wel tevreden: “Door de late gelijkmaker overheerst een tevreden gevoel. We dragen nu wel de rode lantaarn maar zijn zeer strijdbaar, hetgeen je in de tweede helft hebt kunnen zien. Veel drive en een strijdplan dat eensgezind werd uitgevoerd leidde tot veel kansen. Het benutten ervan (ook al in de eerste helft) is en blijft een belangrijk onderdeel van het voetbalspel. Verder alle hulde aan de instelling van het hele team, waarvan in het bijzonder de goede, positieve rol van Jeroen van Wijk wel eens mag worden benadrukt.” Damstra vervolgt: “Jeroen vestigt vaak de aandacht op spelonderdelen en -momenten die goed gaan. Zoals vandaag in de rust bijvoorbeeld over het goede begin van de wedstrijd. Zijn inbreng is een mooi tegenwicht tegen mijn meer kritische benadering.”

De uitslagen van de andere wedstrijden brachten ONT op de laatste plaats van de ranglijst. Volgende week wacht de uitwedstijd in Oosterwolde tegen De Griffioen. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.