85'

Mannen, 1, 2e klasse I

18 november 2017 14:30

R. Berens

OPEINDE - Heel lang leek het er op dat een compact spelend ONT koploper Broekster Boys twee punten ging ontfutselen. Broekster Boys liep zich keer op keer stuk op de hechte ONT verdediging. Pas vijf minuten voor tijd capituleerde ONT. Een schot van afstand besliste de partij.

Het scenario vooraf was duidelijk. Koploper Broekster Boys reisde af naar Opeinde om kloploper te blijven én om de eerste periodetitel in de wacht te slepen. Dat laatste bleek vóór de wedstrijd al niet mogelijk omdat de wedstrijden van de concurrenten CVVO en Leeuwarder Zwaluwen werden afgelast. Dus bleef over om koploper te blijven. Voor ONT was het script van een andere orde. De Opeindenaren bivakkeren in de onderste helft van de ranglijst. Het is puntjes sprokkelen en dat was ook de intentie tegen Broekster Boys. Dus was de legitieme  tacktiek van ONT trainer Uilke Damstra minimaal één bus te parkeren voor het eigen doel. Aan de tegenstander is het dan daar  een oplossing voor te vinden.

Die oplossing vond Broekster Boys in de eerste helft niet. De bezoekers hadden verreweg het meeste balbezit (80%) maar openingen in de ONT verdediging werden niet gevonden. Het werd vooral een spel op het middenveld met hier en daar een kansje. Riemer Doorenbos kopte in handen van ONT doelman Rory Bruinja en een kans voor ONT via Joeke de Vries werd om zeep geholpen door een onterecht vlagsignaal van de assistent-scheidsrechter van Broekster Boys. Verder waren er nog goede reddingen van Bruinja op schoten van Rienk de Haas. Voor ONT kwam Jurjen Veenstra nét te kort om een één tegen één situatie te beslissen.

Ook in de tweede helft vonden de bezoekers niet de oplossing om de ONT muur te slechten. Damstra verordonneerde in de rust het tempo uit het spel van Broekster Boys te halen. En daar slaagde ONT in. De tegenstander ‘breidde’ dat het een lust was en ONT ontregelde dat. Met maar één doel; gaan voor een punt en misschien via een gemene counter een driepunter scoren. Dat laatste zat er echt niet in. ONT ontbrak het aan aanvalsdrift om gevaarlijk te worden. Het mankeerde ONT aan creativiteit vanuit het middenveld, maar ook aan gogme in de aanval, om een scoringskans te creëren. Gaandeweg de tweede helft liet ONT wel meer ruimte vallen op het middenveld. De inzet eiste zijn tol. Daardoor kon Broekster Boys steeds meer oprukken richting ONT doel. Rienk de Haas teisterde de vuisten van de uitblinkende ONT doelman Bruinja. De ONT doelman pakte een inzet van Piet Wessel Dijkstra in de korte hoek en was ook de baas over een schot met stuit van De Haas. Maar vijf minuten voor tijd was daar tocht het doelpunt voor Broekster Boys. De Haas scoorde met een schot van een meter of achttien in de lange hoek. Dat de goal viel uit zo’n situatie paste in de wedstrijd. Broekster Boys kwam combinerend niet door de ONT muur, een schot van afstand paste dus wel.

ONT trainer Uilke Damstra treurde over de nederlaag maar was ook positief: “De ploeg heeft hard gewerkt en de tactiek goed uitgevoerd. Niets weggeven en waar mogelijk profiteren van de ruimte die de tegenstander in haar ongeduld gaat weggeven. Helaas, vlak voor tijd toch nog de tegentreffer met een 0-1 nederlaag als gevolg. Het resultaat is negatief, teamgeest en collectief is positief en dat gaat zonder twijfel resultaat opleveren.