82'

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse/3e klasse Finale B nacompetitie

3 juni 2017 20:00

Souhuwat, P.M.T.P.

OPEINDE - De eerste wedstrijd in de tweede ronde van de nacompetitie voor een plaats in de tweede klasse eindigde in een 1-1 gelijkspel. ONT mocht daar het meest blij mee zijn omdat de gelijkmaker pas vlak voor tijd viel. Wat kansen betreft verdiende ONT een overwinning. De return is zaterdag 10 juni a.s.

ONT coach Uilke Damstra startte de wedstrijd met een compact spelend ONT met de bedoeling Tonego het lastig te maken met uitvallen. Dat betaalde zich uit in een paar stevige kansen. De eerste was er na zes minuten. Een goede actie van Hendrik Mulder eindigde in een prima voorzet waarna Hielke Knippels de bal net naast kopte. Tonego trachtte daarna gevaar te stichten met een individuele actie van Jasper Maes. Maes strandde vlak voor hij echt gevaarlijk kon worden. Een volgende voorzet van Mulder werd bijna een eigen doelpunt. Nog een beste kans voor ONT was er na achttien minuten. Oebele Twijnstra verzond een mooie pass op Freerk Veenstra, de voorzet van Veenstra leek op maat, maar Teake van der Hoek kwam een teenlengte te kort om de bal binnen te tikken. Het was ook het moment dat Tonego iets meer terugplooide om aanvallend wat meer ruimte te krijgen. Dat leverde in de 20e minuut een counter op die Pascal van Driel dacht af te ronden. Van Driel had echter buiten Jaap-Jan van Leeuwen gerekend die uiteindelijk de bal op kon ruimen. Een vrije trap voor Tonego leverde een volgend gevaarlijk moment op voor het ONT doel. Doelman Rory Bruinja kreeg de bal niet onder controle waarna de inzet van Thijs de Vries op de lat belandde. Vijf minuten voor rust schreeuwde heel ONT om een strafschop nadat Tonego doelman Yoeri Scholtens Twijnstra torpedeerde. Scheidsrechter Souhuwat uit Assen zag er geen overtreding in. In de slot minuut liet Maes nog een vlammend schot los na een missertje in de ONT verdediging. De bal ging over. En zo eindigde de eerste helft waarbij ONT eigenlijk vergat te scoren.

De tweede helft liet een ander ONT spel zien. Met spits Otto Kooi voor Van Leeuwen speelden de mannen van Damstra en assistent Van Wijk veel meer naar voren. ONT had Tonego vanaf minuut 46 onder druk en er kwamen weer kansen. Direct al voor Dennis Bakker die zijn inzet gepakt zag door Scholtens. Van der Hoek testte de Tonego doelman daarna met een kiezelhard schot uit een vrije trap. Scholtens kreeg de bal niet klem maar er was geen ONT’er in de buurt voor de rebound. Een kopbal van Kooi na een corner van Wytze Pilat trof geen doel. Uiteraard bracht het meer aanvallende spel van ONT het risico van een counterende tegenstander met zich mee. En dat werd in de 64e minuut pijnlijk duidelijk. ONT leed in het strafschopgebied van Tonego balverlies en in twee passes was de bal bij Gert Jan Haenen. En die had alle tijd om beheerst af te ronden. Tot wanhoop van het ONT trainersduo dat juist veel op de ‘omschakeling’ had getraind.

ONT rechtte snel de rug en ging door waar het de tweede helft mee gestart was; Tonego onder druk zetten. Bakker strandde wederom op Scholtens waarna een nieuwe uitbraak van de bezoekers Bart Blok in vrije positie bracht. Blok drukte veel te snel af, de doelpoging ging over het ONT doel. Dat gold ook voor een volley van Kooi uit een fraaie pass van Pilat. Blok wilde het kunstje van Kooi nadoen, Bruinja was attent. De jacht van ONT naar de gelijkmaker werd acht minuten voor tijd beloond. Pilat bediende Kooi die zijn schot geblokt zag door Scholtens. De bal werd daarna wat paniekerig uitverdedigd precies op de voet van de instormende Twijnstra. De bal verdween als een streep in het dak van het doel. Een misverstand in de ONT verdediging liet Tonego in de slotminuut er nog bijna met de winst vandoor gaan. Blok wist niet van het buitenkansje te profiteren.

Scheidsrechter Souhuwat telde niet veel tijd bij en zo eindigde een levendige wedstrijd in 1-1.

Damstra over de wedstrijd: “Een echte nacompetitiewedstrijd, spanning wat betreft scoreverloop en spelverhouding. Alles ligt nog open. ONT heeft dit mogelijk gemaakt door met name een sterke tweede helft met veel kansen. We gaan het volgende week beleven. Tweede of derde klas?”

ONT speelt zaterdag om 15.00 uur de return in Luttelgeest.