Saaie wedstrijd: Oeverzwaluwen - ONT eindigt in 1-1

72'

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse/3e klasse M3A / H3B nacompetitie

20 mei 2017 14:30

Meints, J.

KOUDUM - Geen van beide ploegen had recht op de overwinning en dus waren beide kampen na afloop wel tevreden met de uitslag. Waar ONT de eerste helft het betere van het spel had, was Oeverzwaluwen in de tweede helft de bovenliggende partij. A.s. dinsdag is de return.

Een zinderende wedstrijd werd het nacompetitieduel Oeverzwaluwen - ONT nooit. Er stond dan wel de volgende ronde voor promotie naar de 2e klasse op het spel, op het veld bleek daar niet veel van. De partij kan als ronduit saai de boeken in. Kansen voor beiden goals? Op één hand te tellen. Felle duels? Hier en daar een keer. Dat de prima leidende scheidsrechter Meints uit Grootegast een paar gele kaarten moest uitdelen lag aan de spelers die onnodige overtredingen maakten.

ONT had gescout bij Oeverzwaluwen en op basis van die bevindingen was het parool niet de duels aan te gaan met de fysiek sterke thuisclub. Dat lukt het eerste half uur heel goed. ONT had het vanaf het beginsignaal in de macht. De jarige Teake van der Hoek kreeg  al snel een kans, maar het werd een ‘Van der Hoekje’. De robuuste ONT aanvaller besloot veel te snel tot een doelpoging, waar het door ONT trainer Uilke Damstra omarmde toverwoord ‘rustig’ opgeld had gedaan. Toch kwam er in de negende minuut een snelle ONT voorsprong. Wytze Pilat legde de bal uit een corner bij de tweede paal, daar bracht Oebele Twijnstra de bal bij Otto Kooi en die scoorde met het hoofd. Zonder tot uitgespeelde kansen te komen had ONT de partij daarna wel in handen. Er werd goed gebruik gemaakt van de ruimtes, voetballend had ONT de tegenstander bij het nekvel. Door onzorgvuldigheden in de eindpass creëerde ONT geen kansen. Na een half uur ontstond er een ander spelbeeld. En dat had een bijzondere aanleiding. Bij een interceptie liep ONT doelman Rory Bruinja een kuitblessure op. Bruinja moest naar de kant en werd vervangen door Hedzer Hoekstra, doelman van ONT 2. ONT leek even onder de indruk van het uitvallen van Bruinja en plots was het spel aan Oeverzwaluwen. Het gaf Hoekstra wel de gelegenheid direct handelend op te treden. ONT leed balverlies op de middellijn en direct werd Wietze Peterson in stelling gebracht. Hoekstra blokte de inzet van Peterson perfect, een mooie binnenkomer. Maar de grip op de wedstrijd was ONT kwijt en die werd ook niet meer terug gevonden. Er was nog een gevaarlijke uitbraak van Oeverzwaluwen via Eise Feenstra en Peterson die tot niets leidde en Hoekstra pareerde nog een schot van een meter of twintig.

De tweede helft werd een voorzetting van wat ONT in het laatste deel van de eerste helft liet gebeuren. Oeverzwaluwen nam het heft in handen en ONT slaagde er niet in er ‘onderuit te voetballen’. ONT kwam veel te veel in de één tegen één duels en daarin was de thuisclub veel beter dan ONT. De Opeindenaren verloren vooral de slag op het middenveld terwijl juist daar voor ONT de sleutel naar succes lag. Maar Wytze Pilat en in mindere mate Hielke Knippels sneeuwden daar onder. De twee ONT middenvelders spelen zich zeer regelmatig naar een ruime voldoende, dat was dit keer niet het geval. Dus kwam ONT nooit echt lekker in balbezit en dat was een kolfje naar de hand van Oeverzwaluwen. De thuisclub duwde ONT terug en er kwamen kansen. Robbert Zonderland scoorde, maar dat was in buitenspelpositie. Steven van der Pal zag een schot geblokt en een één tegen één situatie met Eise Feenstra klaarde ONT doelman Hoekstra. Toch was de ONT doelman wel de inleiding tot de gelijkmaker van de thuisclub. Hoekstra onderschepte een aanval van Oeverzwaluwen maar gleed met de bal buiten het strafschopgebied. Met een vrije trap tot gevolg. En daar werd uit gescoord. Jochum Hoekstra zag zijn inzet net genoeg van richting veranderd om de gelijkmaker aan te tekenen.

De laatste tien minuten zette ONT de partij toch weer een beetje naar haar hand. Er was meer balbezit, Knippels kreeg nog een kans maar werd naar de buitenkant gedrongen door Oeverzwaluwen doelman Witteveen en Van der Hoek zag een mooie stiftbal door Witteveen net tot corner verwerkt. Invaller Dion Smits had nog een paar goede acties, maar tot succes leidde het niet.

En dus bleef het bij 1-1. ONT mag nu dinsdagavond proberen de klus af te maken om dan de finale te spelen voor promotie naar de 2e klasse. Tegen wie en wanneer is nog volstrekt onduidelijk. Dat heeft te maken met de gestaakte wedstrijd VIOD - AVC (2-4). In het kort: als VIOD het gestaakte duel verliest spelen WTOC en SC Berlikum nacompetitie. Maar wint VIOD alsnog dan is WTOC herkanser en verliest het de 1e periodetitel aan Rijperkerk. Maar het kan nog veel ‘Spaanser’. Want VIOD kan door de tuchtcommissie ook worden bestraft met punten in mindering. En dan eindigt VIOD onder ’t Fean ’58 en staat het schema voor de nacompetitie op zijn kop. Maandag 22 mei is de uitspraak van de KNVB tuchtcommissie. Wordt vervolgd.

Otto Kooi viert zijn doelpunt                                                                                              Uit deze vrije trap wordt het 1-1