V.V. Heerenveen 1 (zon)

Mannen, 1, Groep 1 SR 3

22 oktober 2016 19:00

Tanja, P.J.

OPEINDE - Het bekeravontuur van ONT eindigde zaterdagavond al in de eerste knock-out ronde. Maar knock-out ging ONT zeker niet tegen VV Heerenveen. Het werd een alleszins acceptabele 0-2 nederlaag tegen de hoofdklasser.

ONT trainer Uilke Damstra had er voor gekozen VV Heerenveen niet met ‘open’ voetbal tegemoet te treden maar met een compact staand team. Damstra wilde beslist niet dat ONT richting de rekenkundige 0-9 nederlaag zou worden gespeeld die in het programmablad werd genoemd (drie doelpunten per verschil in klasse). En dat lukte wonderwel. De bezoekers mochten het spel maken en daar had VV Heerenveen moeite mee. Natuurlijk was er niveauverschil. Het jonge team van trainer Marcel Valk speelde met een hoog baltempo en de handelingssnelheid was wel even wat sneller dan wat we normaal in de derde klasse zien. Tot echt uitgespeelde kansen leidde dat surplus aan kwaliteit niet. Of het moet de kopkans zijn die Kevin Regts kreeg na een voorzet van Niels den Haan. Regts stond vrij voor het doel van ONT, zijn kopbal ging ruim naast. De beste kans in de eerste helft was zelfs voor ONT. Teake van der Hoek lanceerde Oebele Twijnstra en die verscheen oog in oog met VV Heerenveen doelman Justin van der Dam. De voet van de doelman verhinderde een doelpunt voor ONT. En voor het overige hield ONT knap stand. Met af en toe een uitval waarbij eentje waar vriend en vijand een rode kaart voor een VV Heerenveen verdediger verwachtte. Van der Hoek ging op weg naar het vijandelijke doel, werd even vastgehouden en ging neer. Scheidsrechter Tanja uit Oosterwolde zag het niet of wilde het niet zien. Gevaar voor het ONT doel ontstond er vooral uit de verre inworpen van Den Haan. De VV Heerenveen speler slingerde de bal zo ongeveer op de strafschopstip, een extra wapen zo’n verre inworp. Waar een 0-0 ruststand aanstaande leek liep dat toch anders. De ONT verdediging liet een voorzet toe, ONT doelman Rory Bruinja kon een inzet van dichtbij alleen maar tegenhouden waarna de rebound door Jan Hielkema werd verzilverd.

In de tweede helft bleef het spelbeeld onveranderd. ONT ging niet nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker om in eerste instantie (veel) meer tegendoelpunten te voorkomen. Ook nu weer was de tegenstander wel dreigend, maar er was te weinig creativiteit en een gemis aan een individuele actie om ONT overhoop te spelen. En scheidsrechter Tanja had nog wat wisselgeld op zak door een naar een strafschop riekende overtreding van een ONT’er ook niet te zien. In de 67e minuut was er opnieuw een situatie die de gemoederen wel, maar de scheidsrechter niet, bezig hield. Danny Zijnstra maakte het doelman Van der Dam lastig, die verspeelde de bal en vergreep zich daarna aan Zijnstra. Een schoolvoorbeeld van een strafschop die Tanja wederom weigerde te geven. Omdat de stand 0-1 bleef ging ONT richting einde wedstrijd toch geloven in misschien wel een doelpuntje. Dus werden de verdedigende stellingen verlaten en werd het opportunistisch richting doel van VV Heerenveen. Een minuut voor het einde leidde dat zelfs bijna tot een doelpunt. Van der Hoek ging op inzet door en kreeg de schoen onder de bal. Zijn inzet ging keurig met een boog over Van der Dam om op de bovenkant lat te eindigen. Zo werden het geen strafschoppen die de beslissing moesten brengen maar kwam er ver in blessuretijd een 0-2 eindstand op het scorebord door een doelpunt van Den Haan.

ONT uit de beker en dus kan het cliché ‘dat men zich nu volledig op de competitie kan richten’ uit de kast. Die competitie wordt zaterdag a.s. hervat met een uitwedstrijd tegen de nummer laatst Kollum. En daar keek Damstra al even naar vooruit: “Gezien het gegeven dat er een verschil is van drie klassen heeft ONT vanavond een goede prestatie geleverd door een echte, spannende wedstrijd af te leveren. De speelwijze werd door het collectief goed uitgevoerd, waardoor het lang spannend bleef. Nu komt voor de komende week nog de grootste uitdaging... Kollum uit is vele malen moeilijker dan Heerenveen thuis... Denk maar niet dat dat zomaar even lukt... Het is gemakkelijker het spel van een hoger geplaatste tegenstander te ontregelen dan om zelf het spel te maken.”

De wedstrijd in Kollum begint zaterdag om 14.30 uur.