ONT oefent 1-1 tegen 2e klasser St. Annaparochie

14'
Assist: Wytze Pilat

30 augustus 2016 20:15

J. H. Kooistra

OPEINDE - Het zag er lang naar uit dat ONT met 1-0 zou winnen, maar een vrije trap vlak voor tijd betekende 1-1. En dat was een terechte uitslag. ONT moest alle zeilen bijzetten om een gemakkelijker voetballende tegenstander niet te dicht bij de eigen goal te laten komen. In het laatst van de wedstrijd lukte dat minder goed met het tegendoelpunt tot gevolg.

Net als ONT bereikte ook St. Annaparochie (StA) de volgende bekerronde. In een poule met Leeuwarder Zwaluwen (2-1 verlies), SC Stiens (4-3 winst) en LAC Frisia 1883 (5-3 winst) was de tweede plaats voldoende voor plaatsing.

De promovendus naar de zondag 2e klasse bleek een mooie oefentegenstander voor ONT. De Opeindenaren staken veel energie in het eerste deel van de wedstrijd. StA kreeg weinig ruimte en na 14 minuten werd het verdiend 1-0. Wytze Pilat bracht Dion Smits in balbezit waarna er een echte ‘Smits’ actie volgde. Man passeren, naar binnen trekken en daarna met een kiezelhard schot scoren. In Pilat heeft ONT een echte aanwinst gevonden. De van Zwaagwesteinde Za. overgekomen middenvelder heeft een fraaie traptechniek en is een meester in de kiene passjes. Daarbij schuwt Pilat ook niet om veel werk te verzetten. Maar, de frêle middenvelder is nog te bescheiden aanwezig. Dat zal ook te maken hebben met wennen aan een nieuwe club en team, dus er zit nog wel meer in het vat. Nu we het toch over nieuwelingen hebben, ook Reinier van der Steege (van VC Trynwâlden) manifesteert zich prima. Van der Steege is het cement tussen de middenvelders, een speler waar trainers blij mee zijn. Ondanks deze loftuitingen kon ONT niet voorkomen dat StA sterker werd. De ploeg combineerde goed en ONT moest toezien dat er enkele prima combinaties op de mat werden gelegd. Maar het vizier stond niet op scherp bij de Bildtkers of ONT doelman Rory Bruinja greep in. Ook bij ONT stond het vizier niet op scherp. Anders had Pilat in een één tegen één situatie met de StA doelman wel gescoord of had Teake van der Hoek in kansrijke positie niet onbesuisd de bal over het doel geschoten.

Was er in de eerste helft voor ONT nog wel sprake van kansen of in ieder geval kansen op kansen, dat was in het tweede part veel minder het geval. Het balbezit was vooral voor de bezoekers, maar StA kon niet echt de openingen vinden in het ONT bolwerk. Dat veranderde wel toen ONT vier keer wisselde. Niet onlogisch omdat alles eerst weer wat op z’n plaats moest vallen. De ruimtes werden groter en StA kwam steeds meer richting ONT goal dat inmiddels werd verdedigd door Hedzer Hoekstra. En toch kreeg ONT gaandeweg de tweede helft nog kansjes de score te vergroten; een schot van Smits werd een prooi voor de doelman, Pilat zag de doelman met moeite een inzet keren en na een vloeiende aanval tussen Pilat en Smits was Otto Kooi net niet het slotakkoord. Drie minuten voor tijd kreeg StA, na bruusk verdedigen van ONT, een terechte vrije trap op een meter of achttien van het ONT doel. Elke ploeg heeft wel een vrije trappen specialist, zo ook StA. Onbereikbaar voor Hoekstra verdween de bal in het ONT doel. In de slotseconden kreeg ONT dé kans de wedstrijd alsnog te winnen. Pilat krulde een vrije trap richting StA doel maar daar slaagde van het trio Oebele Twijnstra, Dannys Zijnstra en Kooi er niet in de bal te beroeren.

Zo bleef het bij 1-1 en kon ONT coach Uilke Damstra terugkijken op een nuttige oefenpartij. De eerste helft liet zien dat ONT goed mee kon met een 2e klasser, met de aantekening dat StA toch ruimte kreeg voor een aantal één twee combinaties. Overigens, dat is ook de kracht van dat team. Voetballend is het prima in orde.

Zaterdag start voor ONT de competitie met een uitwedstrijd tegen Dokkum. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.