85'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

13 mei 2017 14:30

Agricola, B.

OPEINDE - Met goed voetbal ontnam ONT Rijperkerk uiteindelijk een kans voor een plaats in de nacompetitie. Het werd 5-1 en dat was een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. ONT wacht nu de eerste ronde van de nacompetitie voor promotie naar de 2e klasse. Tegenstander over twee wedstrijden is Oeverzwaluwen uit Koudum.

Waar ging de wedstrijd ONT - Rijperkerk nou eigenlijk om? Voor ONT waren de belangen vooral om met een goede wedstrijd de nacompetitie in te gaan. Voor Rijperkerk stond er meer op het spel. De ‘Protters’ waren vooraf de voornaamste kandidaat om de derde periodetitel te bemachtigen. De voorsprong op de concurrentie was één punt en een overwinning betekende een ‘toetje’. Het kwam er niet van.

De openingsfase van de partij was opwindend. ONT kwam binnen 40 seconden op voorsprong maar na vier minuten was het ook al weer 1-1. De openingstreffer van ONT was fraai. Otto Kooi speelde slim op Wytze Pilat en op zijn beurt stak Pilat de bal fraai op Dennis Bakker. Tegenover Rijperkerk doelman Redmer Jorna bleef Bakker rustig en het was 1-0. Vier minuten later was het weer gelijk. De voorzet was van Jacob Andringa waarna Mark Hendriks de bal fraai in de verre hoek verlengde. Het middengedeelte van de eerste helft was erg rustig, geen van beide partijen creëerde iets. Het laatste kwartier was er weer wat te beleven. Dat begon bij een kopbal uit een corner van Rijperkerker Rutger Bosch. De doelpoging miste richting. ONT nam daarna het heft in handen. Teake van der Hoek schoot over en Dennis Bakker koos voor een schot in de korte hoek waar een voorzetje ook mogelijk was geweest. In stelling gebracht door Bakker schoot Van der Hoek nog naast waarna ONT kort voor rust tocht nog het verschil maakte. Een echt fraaie aanval over veel schijven kwam uit bij Hielke Knippels, diens balletje breed op Oebele Twijnstra was afgemeten waarna Twijnstra de 2-1 aantekende. Van der Hoek zorgde daarna voor rust nog voor de 3-1.

Wie na rust een gedreven Rijperkerk verwachtte om de kansen op de periodetitel in eigen hand te houden, zag iets heel anders. In tegenstelling tot de fanatieke Rijperkerk coach Douwe Zondervan (kampioen met GAVC), leek Rijperkerk zich neer te leggen bij een nederlaag en geen periodetitel. En dat had een bijzondere oorzaak. Volgens ‘ingewijden’ had de selectie meer zin in het Rijperkerker dorpsfeest volgende week dan in een nacompetitiewedstrijd. Het bracht een tweede helft waarin niet veel was te beleven. ONT bleef voetballend op zoek naar uitbreiding van de score. En als Rijperkerk nog wel wat probeerde, stond het ONT centrale duo Oebele Twijnstra en Stefan Roffel zijn mannetje. Na een aantal spelbeurten op het middenveld stond Roffel nu weer in het hart van de ONT verdediging en dat ging de ONT’er, in samenwerking met Twijnstra, bijzonder goed af. ONT had in de tweede helft geen kind aan Rijperkerk en liep via Otto Kooi (fraaie pass Freerk Veenstra) en Van der Hoek (voorzet Freerk Veenstra) uit naar een 5-1 eindstand.
De prima leidende scheidsrechter Agricola uit Heerenveen vond het na ruim 90 minuten wel goed en beëindigde de wedstrijd.

Ondanks het verlies leek Rijperkerk toch nog de 3e periodetitel te bemachtigen, totdat SC Berlikum vlak voor tijd scoorde en daarmee de 3e periode pakte. Toch lijkt er nog een kansje te zijn voor Rijperkerk. De wedstrijd VIOD - AVC werd bij een 2-4 stand gestaakt. Mocht VIOD die wedstrijd alsnog winnend afsluiten, dan moet WTOC degradatie-nacompetitie spelen en raakt het haar periodetitel kwijt. Die gaat dan naar Rijperkerk. Het speelschema voor de nacompetitie (klik hier) is dan ook nog niet compleet vastgesteld. Wel zeker is dat ’t Fean ’58 nacompetitie speelt voor lijfsbehoud in de 3e klasse.

ONT speelt in de promotie-nacompetitie een ‘dubbel’ tegen Oeverzwaluwen uit Koudum. De heen wedstrijd is zaterdag 20 mei a.s. Aanvang wedstrijd 14.30 uur. De return is dinsdag 23 mei a.s., aanvang 20.00 uur.