70'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

6 mei 2017 14:30

Visser, J A

MINNERTSGA - ONT 1 speelde misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen wat veldspel betreft. Maar verloor op onbegrijpelijke wijze toch met 3-1 van Minnertsga. Een matige tegenstander werd daarmee een flinke strohalm aangereikt voor lijfsbehoud.

Trof ONT in Minnertsga een tot de tanden toe bewapende tegenstander die de nacompetitie om degradatie wilde ontlopen? Nou nee, totaal niet. De tegenstander leek het wel best te vinden en liet ONT voetballen. Niet in de zin van laat het balbezit aan ONT en dan counteren. Dat zat er totaal niet in bij Minnertsga. ONT bepaalde het spel en dat gaf een bepaalde gelatenheid bij de thuisclub. De bezoekers legde de eerste helft ook echt een goeie partij voetbal op de mat. Verdedigend stond het goed, het middenveld was baas op het veld en er kwam kansen, gecreëerd met goed voetbal. Maar bij het benutten van die kansen ging het dus mis.

Mis ging het al in de tweede minuut. Wytze Pilat stuurde Hielke Knippels op weg naar het doel van Minnertsga. Knippels kon de rust niet bewaren om Minnertsga doelman Jorn Helder te verschalken, de inzet ging naast. Minnertsga klopte wel aan de deur met doelpogingen van Remco van der Mossel, Enno Kingma en Herre de Vries, 100% kansen waren dat niet. Het veel betere veldspel van ONT leidde in de tiende minuut tot de 0-1. Otto Kooi kopte raak uit een afgemeten voorzet van Wytze Pilat. Dat het bij die stand bleef had ONT aan zichzelf te danken. De mooiste kansen werden gemist. Teake van der Hoek verscheen twee keer oog in oog met Helder maar scoorde niet en een omhaal van Kooi belandde op de bovenkant lat. En ja dan is het wachten op een goal van een eigenlijk onmachtige tegenstander. En die kwam er na een half uur. ONT leed balverlies, Minnertsga schakelde en Rein Faber doelpuntte fraai. Zijn schot in de kruising was ONT doelman Rory Bruinja te machtig. De thuisclub nam daarna het heft wel even in handen en dat leverde twee kansen op. Uit een voorzet van Enne Joostema kopte Enno Kingma naast en Hylke Hoekstra zag een inzet geblokt door ONT benen. Hielke Knippels dwong net voor rust met een schot in de kruising doelman Helder nog tot een redding.

Na rust veranderde het spelbeeld niet heel veel. ONT bleef voetballend beter en nog steeds was er bij Minnertsga niet het besef van ‘laatste kans’. Toch was de eerste kans in de tweede helft voor de thuisclub. Een goede combinatie bracht Joostema in scoringspositie, de inzet ging over het ONT doel. De voorsprong voor Minnertsga kwam uit een strafschop. Danny Zijnstra verdedigde tamelijk onhandig tegen Henri Wassenaar en de rustig leidende scheidsrechter Visser kon niks anders doen dan de bal op de stip leggen. Enno Kingma benutte de penalty. Eigenlijk ebde de wedstijd daarna een beetje weg. ONT kon het goede voetbal van de eerste helft niet meer op de mat leggen en Minnertsga ontbrak het aan kwaliteit om het ONT echt moeilijk te maken. Dat de thuisclub toch een derde treffer liet aantekenen was opnieuw te danken aan ONT. Stefan Roffel leed balverlies en dat gaf Kingma vrije doortocht naar Bruinja. En waar ONT’ers in identieke situaties het hoofd kwijt raakten, scoorde Kingma beheerst. ONT herpakte zich daarna wel om een beter resultaat te behalen, maar dat zat er niet in. Lichtpuntje was de invalbeurt en het debuut in de hoofdmacht van A junior Noël Mulder. De tiener liet zien uit het goede hout gesneden te zijn, deed goede dingen aan de bal en scoorde. Maar die goal werd om dubieuze reden afgekeurd. Zo eindigde Minnerstga - ONT in 3-1, waar een 1-5 eindstand normaal was geweest.
Als er een “Man of the match” moet worden aangewezen dan is dat Minnertsga doelman Jorn Helder. De doelman pakte meerdere inzetten van ONT’ers maar was ook verbaal nadrukkelijk aanwezig om zijn teamgenoten te coachen.

Wat vond ONT trainer Uilke Damstra van de wedstrijd: “Het middenstuk van vanmiddag was van prima gehalte. Met name in de eerste helft was het veldspel van goed niveau. Rustig aan de bal met veelal goede keuzes. Het grote manco was echter wel datgene waar het bij voetbal om draait. Het maken van doelpunten en het voorkomen ervan. Dat was van een matig tot zeer matig niveau. Open, goed uitgespeelde kansen werden gemakkelijk om zeep geholpen. Enige ‘excuus’ is het niveau van de keeper van Minnertsga. Jorn Helder. Sterke puntenpakker in deze wedstrijd. Een ruststand van 1-4 had gemakkelijk gekund. Dit beeld zette zich in de tweede helft helaas door. Uiteindelijk een volledig onnodige nederlaag, waar we van moeten leren, zeker met het oog op de nacompetitie.”

Die nacompetitie is ONT dus al zeker van. Het leek er lang op dat Workum opnieuw (Workum was ook de vorige twee keren in de nacompetitie de opponent) de tegenstander zou worden. Maar omdat Workum punten verliest, kan het ook nog Oeverzwaluwen worden. Volgende week is de laatste competitiedag en dan wordt ook dat beslist.

ONT speelt volgende week thuis tegen Rijperkerk. Die tegenstander aast op de derde periodetitel, dus ONT zal een gemotiveerde tegenstander treffen. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.