0 - 2

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

29 april 2017 14:30

Lania, G.J.

ANJUM - Door met 0-2 te winnen bij Anjum uit stelde ONT deelname aan de nacompetitie veilig voor promotie naar de 2e klasse. Anjum liet zaterdag geen moment zien dat er nog punten nodig waren voor lijfsbehoud. ONT speelde zich over 90 minuten gezien naar een zakelijke overwinning.

Het was zaterdag de dag van de beslissingen in de 3e klasse B. Wordt Wykels Hallum kampioen? Degradeert Rottevalle? Neemt ONT de periodetitel over van de kampioen? Twee van deze ‘vragen’ konden met ‘Ja’ worden beantwoord. Wykels Hallum won met maar liefst 7-1 van AVC en daarmee was de titel binnen. Rottevalle verloor thuis met 2-3 van Kollum maar is nog niet officieel gedegradeerd. De achterstand op nummer 11 Minnertsga en nummer 12 VIOD is zes punten met nog twee wedstrijden te gaan. ONT verzekerde zich van de nacompetitie door met 0-2 te winnen bij Anjum.

Tegenstander Anjum had nog minimaal een punt nodig om ook volgend seizoen in de 3e klasse te voetballen. Dat liet de thuisclub in de eerste helft bij vlagen wel zien, maar met de tanden gewapend was het zeker niet. Als je de wedstrijd samenvat was er de eerste helft nog best wat te beleven en had ONT de tweede helft de partij volledig onder controle.
Anjum is de ploeg met bijna de meeste goals voor (53) maar ook met bijna meeste goals tegen (59). De goals voor komen mede op het conto van Stephan Overkempe. Na acht seizoenen Broekster Boys keerde Overkempe terug op het oude nest. Vorig seizoen scoorde de spits 21 keer en ook dit seizoen is de spits met 19 goals van grote waarde voor Anjum. Dat was Overkempe tegen ONT niet. De nummer 9 van Anjum oogde wat lui en kwam maar één keer in scoringspositie.

Van de eerste helft mag gezegd worden dat die best aantrekkelijk was. Het spel golfde op en neer en er waren kansen aan beide kanten. Anjum had daarbij de betere kansen. Het spel van de thuisclub was daarbij duidelijk. In balbezit de bal direct naar de voorwaartsen transporteren en dan gevaar stichten. En dat lukte toch een paar keer. Het beoogde spel van de thuisclub kwam in de 25e minuut  nog het beste tot uiting. ONT leed diep op de helft van Anjum balverlies. In twee passes was de bal daarna bij Johan Boersma. De voorzet was op maat, Overkempe kopte de bal in vrije positie naast. Niet veel later een identieke situatie. Hendrik Mulder ging op avontuur en dat eindigde op de achterlijn met balverlies. Boersma werd de diepte in gestuurd om in een één tegen één situatie met Bruinja te geraken. De ONT doelman dreef Boersma net genoeg naar buiten om de doelpoging in het zijnet zijn einde te laten vinden. Pope Bauke Holwerda mikte nog op de paal dus eigenlijk mocht ONT van geluk spreken dat het geen doelpunt tegen kreeg. Ook ONT had wel kansen, maar die waren niet van het gehalte van de thuisploeg. Hoewel, Hielke Knippels had in vrije positie best mogen scoren maar zijn inzet was te onbeheerst. Teake van der Hoek testte Anjum doelman Lolke Dijkstra met een pegel waarbij de doelman al grabbelend een hoekschop moest toestaan. Maar het werd het verhaal van de beste kansen voor de thuisploeg en ONT de goal. Twee minuten voor rust bereikte Stefan Roffel met een vrije trap van der Hoek. Die legde af op Knippels waarna het schot van de ONT’er genoeg van richting werd veranderd om Dijkstra kansloos te laten.

Was de eerste helft voor de toeschouwers onderhoudend, van de tweede helft kan dat niet worden gezegd. ONT had de wedstrijd volkomen onder controle. Anjum werd geen kans gegund en zo ging ONT op weg naar een zakelijke overwinning. Die kreeg nog meer gestalte na de 0-2 ruim een kwartier voor afloop. Knippels kreeg de bal mee van Van der Hoek en de linksbenige ONT middenvelder passeerde daarna met rechts doelman Dijkstra. Een mooie middag voor Knippels die dus twee keer scoorde. Knippels speelt een prima seizoen alleen het maken van doelpunten ontbrak er nog aan. Vandaag viel ook dat op zijn plaats. Anjum kreeg één kans, Jan Tijtsma schoot in vrije positie de bal recht in handen van Bruinja. Rest nog te vermelden dat A junior Jurjen Veenstra als invaller zijn debuut mocht maken in de ONT hoofdmacht.

ONT trainer Uilke Damstra vatte de wedstrijd zo samen: “Een dik verdiende overwinning die qua cijfers  wat te mager uitviel. Een sterk begin met veel balbezit en een aantal goed uitgespeelde kansen. Daarna een wat mindere fase, waar de tegenstander ook zomaar had kunnen scoren. In de tweede helft veel balbezit. De tegenstander kreeg langzaam maar zeker het gevoel dat er niets te halen viel. Debuut voor Jurjen Veenstra, als eerste jaar A- junior is positief.” Damstra blikte ook al even vooruit naar de nacompetitie: “Doelstelling voor de nacompetitie is promotie naar de tweede klas. Dit zal niet zomaar gaan, maar is mogelijk wanneer we met elkaar het beste van het elftal eruit halen.”

Volgende week speelt ONT uit tegen Minnertsga. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.